Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ριζό Σκύδρας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Τα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του life 106.3, του αγαπημένου σας ραδιοφωνικού σταθμού, γι αυτή την εβδομάδα είναι το Ριζό του Δήμου Σκύδρας.



ΡΙΖΟ ΣΚΥΔΡΑΣ

Το Ριζό (Τοπική Κοινότητα Ρίζου - Δημοτική Ενότητα ΣΚΥΔΡΑΣ), ανήκει στον δήμο ΣΚΥΔΡΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΕΛΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Ριζόν”. Έδρα του δήμου είναι η Σκύδρα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Ριζό ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ρίζου, του πρώην Δήμου ΣΚΥΔΡΑΣ του Νομού ΠΕΛΛΗΣ.
Το Ριζό έχει υψόμετρο 60 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν τρεις εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή το Ριζό πήρε το όνομά του, επειδή βρίσκεται στις «ρίζες» του Βερμίου. Η δεύτερη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι, επειδή παλιότερα υπήρχαν στο χωριό φυτείες ρυζιού.

Η τρίτη εκδοχή είναι ότι στον Πόντο υπήρχε ένα χωριό που το 'λεγαν Ρίζοβο και, επειδή ήρθαν το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, από κει πρόσφυγες εδώ και συγκεκριμένα από το Κιζίκ του Απές, ονόμασαν έτσι το χωριό. Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε σπίτια των Τούρκων που έφυγαν και οι 3 οικογένειες ντόπιων, που υπήρχαν στο χωριό τους βοήθησαν να επιβιώσουν δίνοντάς τους σπόρους σιταριού για να καλλιεργήσουν.  Η ελονοσία θέριζε εκείνη την εποχή λόγω των βάλτων που υπήρχαν τριγύρω, και τα μέσα αντιμετώπισής της ήταν μόνο τα γιατροσόφια.  

Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και με την κτηνοτροφία. Η βορειοδυτική περιοχή ήταν η μόνη που είχε νερό, γι' αυτό και υπήρχαν καλλιέργειες ρυζιού. Το υπόλοιπο χωριό δεν είχε αρδευτική πρόσβαση και γι' αυτό εκεί καλλιεργούσαν σιτάρια, σουσάμι, λίγα βαμβάκια και καλαμπόκια. Για τις καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού έπαιρναν νερό από το νερόμυλο που υπήρχε πάνω στο ποτάμι στην άκρη του χωριού. Το χωριό το διασχίζει ένα ποτάμι στο οποίο τα χρόνια εκείνα, δεν υπήρχαν γέφυρες, για να περάσουν. Έβαζαν μεγάλες πέτρες και περνούσαν πάνω από αυτές. Δεν υπήρχαν δρόμοι. Τον πρώτο πλακόστρωτο δρόμο τον έφτιαξαν οι Γάλλοι. Οι κάτοικοι έπαψαν πια να ασχολούνται με την κτηνοτροφία, εκτός από λίγες εξαιρέσεις. Σήμερα η έκταση του χωριού είναι 600 στρέμματα και ο πληθυσμός του φτάνει τους 1.250 κατοίκους (περίπου 350 οικογένειες). Στα 6.500 στρέμματα της αγροτικής του έκτασης καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο ροδακινιές και μηλιές, αλλά και λίγες αχλαδιές, βερικοκιές, κυδωνιές και ακτινίδια.

Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Ποντιακός Σύλλογος του Ριζού με πλούσια πολιτιστική δράση. Ιδρύθηκε το 1975 και κάθε χρόνο αδιάλειπτα, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν της πολιούχου εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τον Αύγουστο ενώ τον Μάιο διοργανώνονται  εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία των προγόνων τους από την θηριωδία των Τούρκων, στο μνημείο που δημιουργήθηκε το 2008, πάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού, για να διεγείρει μνήμες ιστορίας.   Η εκπομπή μας επικοινώνησε με την  πρόεδρο του Συλλόγου, κυρία Έφη Παπαδοπούλου, η οποία μας έδωσε όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Πρόσφατα, από το 2019 και  με αφορμή τη δημιουργία νέου μνημείου, στην είσοδο του χωριού, πραγματοποιείται από τον Σύλλογο ακόμα μια εκδήλωση πανηγυρική, στις 6 Ιουλίου  προς τιμήν της μικρής εκκλησίας της Αγίας Κυριακής που υπάρχει στο χώρο. Το νέο αυτό μνημείο, αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία για τα 353.000 θύματα,  είναι μια εντυπωσιακή ποντιακή λύρα τεραστίων διαστάσεων, που κατασκευάστηκε από τον τεχνίτη Δημήτρη Σεμερτζίδη κάτοικο του χωριού, ο οποίος υλοποίησε την ιδέα του συγχωριανού του Λάζαρου Φαντίδη. Οι φωτογραφίες της λύρας αυτής έχουν κάνει το γύρω του πλανήτη, προκαλώντας τον ενθουσιασμό στον απανταχού ποντιακό Ελληνισμό και όχι μόνο.

Η δράσεις όμως του Συλλόγου δεν σταματούν εδώ. Στεγάζεται σε μια εξαιρετική, για επίπεδα επαρχιακού χωριού, αίθουσα πολιτισμού, στην οποία διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων ή χορωδιών. 

Εμείς από την εκπομπή μας τους ευχόμαστε καλή δύναμη για να συνεχίσουν το τόσο σημαντικό έργο τους.

Ροζαλία Γαβριηλίδου

  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365