Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Παλιός και ο Νέος Μυλότοπος - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Μέσα από την εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ, την Ροζαλία Γαβριηλίδου και τον life 106,3 γνωρίσαμε  δύο χωριά του Νομού Πέλλας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.



Ο Παλιός και ο Νέος Μυλότοπος μας αφηγούνται την ιστορία τους.

Νέος Μυλότοπος Πέλλας 

Ο Νέος Μυλότοπος είναι χωριό της Περιφερειακής ενότητας Πέλλας, πρώην έδρα του δήμου Κύρρου και σήμερα έδρα της ομώνυμης δημοτικής ενότητας του δήμου Πέλλας. Έχει πληθυσμό 2.605 κατοίκους (2001) και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Έδεσσας και 5χλμ. δυτικά των Γιαννιτσών. Πάνω από το χωριό, βρίσκεται η αρχαία πόλη Κύρρος από την οποία έλαβε το όνομά του ο Καποδιστριακός Δήμος Κύρρου, άποικοι της οποίας με διαταγή του Σελεύκου Α΄ του Νικάτορος, ίδρυσαν ομώνυμη πόλη στην βόρειο Συρία το 300 π.Χ. Ο Νέος Μυλότοπος είναι καινούριο χωριό. Το 1924 ήρθαν οι πρώτοι κάτοικοι, πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, κυρίως από το χωριό Κιορούμτζε και την Ανατολική Θράκη (Ελλήσποντος). Το 1972 έγινε η συνένωση με τον παραδοσιακό οικισμό της Κρώμνης. Είχαμε μιλήσει σε προηγούμενη εκπομπή μας γι αυτήν!

Ο Νέος Μυλότοπος βρίσκεται μεταξύ της πόλης των Γιαννιτσών και του όρους Πάϊκου. Είναι χτισμένος σε αμφιθεατρική, ημιλοφώδη θέση. Η κλίση του εδάφους διαμορφώνει ιδανικές συνθήκες μειωμένης υγρασίας διοχετεύοντας το  νερό στις νότιες λεκάνες. Παράλληλα, το βουνό Πάικο λειτουργεί προστατευτικά στο χωριό, από τους βόρειους ανέμους, τον Καρατζοβίτη και το Βαρδάρη. Περιμετρικά του βρίσκονται δύο μικρά άλση με πεύκα δημιουργώντας φυσικούς πνεύμονες. Κατά τη μεταπολεμική περίοδο παρατηρείται πληθυσμιακή αύξηση, ιδιαίτερα μετά την εγκατάσταση των κατοίκων της ορεινής Κρώμνης. 

Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες με έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα, μία Ορθόδοξη και μία Ευαγγελική, που έχτισαν οι πρόσφυγες κάτοικοι μετά την εγκατάστασή τους στη νέα πατρίδα. Λειτουργούν παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, ολοήμερο δημοτικό σχολείο με οργανωμένη βιβλιοθήκη και γυμνάσιο.
Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία, με δευτερεύουσες την κτηνοτροφία και τον επιχειρηματικό τομέα. Πλούσια συνεταιριστική δράση από τρεις συνεταιριστικές ομάδες (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ν. Μυλοτόπου, Κοινοπραξία Παραγωγών Ν. Μυλοτόπου και ο Συνεταιρισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» ). Αξιοποιήσιμες καλλιέργειες είναι το ροδάκινο, το κεράσι, το βερίκοκο, το δαμάσκηνο, το ακτινίδιο, ο λωτός, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το παντζάρι, τα σιτηρά και τα οπωροκηπευτικά. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Νέος Μυλοτόπος ήταν μία από τις σημαντικότερες θέσεις καλλιέργειας καπνού.

Το Χωριό Έχει Και Δύο Πολιτιστικούς Συλλόγους. Τον πολιτιστικό Σύλλογο Κρώμνης "Άγιος Νικόλαος" και τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Οι Καππαδόκες"

Στα μέσα του 1950 οι κάτοικοι με εθελοντική εργασία και την συμπαράσταση κρατικών φορέων ιδρύουν το Μορφωτικό Σύλλογο Αγροτόπαιδων. Στη στέγη του φιλοξενείται σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Καππαδόκες». Σήμερα ο σύλλογος αριθμεί 250 περίπου μέλη. Λειτουργούν τμήματα χορού, ζωγραφικής  πηλοπλαστικής, ψηφιδωτού, χορωδίας και ξυλογλυπτικής. Η κύρια εκδήλωση του Συλλόγου λαμβάνει χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα γιορτής της εκκλησίας του Ν. Μυλοτόπου αφιερωμένη στον Ιωάννη Θεολόγο. Στις εκδηλώσεις δίνεται έμφαση στην παραδοσιακή γαστρονομία, όπως το ιρικεφτέ, φτιαγμένο με πλιγούρι και φλομάρι συνοδευμένο με τοπικό κρασί και τσίπουρο. Ο σύλλογος οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες και εκδρομές. Στο Νέο Μυλότοπο δραστηριοποιούνται δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Κρωμνιακός, μια ακαδημία ποδοσφαίρου, ο Φυσιολατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φίλων του Αυτοκινήτου και δύο σύλλογοι αιμοδοσίας.

Ο Παλαιός Μυλότοπος

Ο Παλαιός Μυλότοπος βρίσκεται δυτικά των Γιαννιτσών, ανάμεσα στα χωριά Νέος Μυλότοπος και Καρυώτισσα. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.

Το 1918 αναγνωρίστηκε ως κοινότητα Βούδριστας, αλλά το 1922 καταργήθηκε και χαρακτηρίσθηκε οικισμός της Κοινότητας Γενιτσών (Γιαννιτσά). Το 1926 προσδιορίζεται ξανά ως ανεξάρτητη κοινότητα. Το 1927 η Βούδριστα μετονομάζεται σε Μυλότοπο ενώ το 1940, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου, αναγνωρίζονται οι οικισμοί Νέος και Παλαιός Μυλότοπος.

 Η σημερινή ονομασία οφείλεται στους πολλούς νερόμυλους που λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στον Παλιό Μυλότοπο υπάρχουν δύο μεταβυζαντινές εκκλησίες: η Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1756) και η Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1800). 
Η κοινωνική/πολιτιστική ζωή αναπτύσσεται γύρω από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, ο οποίος λειτουργεί τμήματα ζωγραφικής, ενόργανης γυμναστικής και μουσικής, τον αγροτικό συνεταιρισμό, την ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίζεται στην κατηγορία του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος και το σύλλογο αιμοδοσίας. 

Ροζαλία Γαβριηλίδου










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365