Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΤΟ ΕΠΟΣ του 1940 - 1944: Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3

Το θέμα της εβδομάδας

Η εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου στον life 106.3, είχε σαν θέμα Το Έπος του 1940 - 1944.


ΤΟ ΕΠΟΣ του 1940 - 1944


Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Ο Χίτλερ έχει καταλάβει την εξουσία στην Γερμανία καθώς και ο Μουσολίνη στην Ιταλία. Και οι δύο έχουν επιβάλει στους λαούς τους φασιστικά, δικτατορικά καθεστώτα. Ο φασισμός απειλεί την ειρήνη. Τα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν τον ουρανό της Ευρώπης. Ο Χίτλερ εξοπλίζεται πυρετωδώς και δημιουργεί μια φοβερή πολεμική μηχανή και το Σεπτέμβριο του 1939 επιτίθεται.


Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, ο αιματηρότερος που γνώρισε η ανθρωπότητα αρχίζει. Οι λαοί παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα. Ο Γερμανικός στρατός προελαύνει. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης πέφτουν στα χέρια του Χίτλερ. Ξημερώματα 28 Οκτωβρίου 1940, οι σειρήνες του πολέμου ουρλιάζουν δαιμονισμένα. Οι καμπάνες ηχούν. Πόλεμος! Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Ένα ρίγος διαπερνά τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν βγαίνει στον αέρα στα ραδιόφωνα: Αι Ιταλικαίστρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλου από της 5.30 ώρας της σήμερον, τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους.


Φαίνεται όμως πως ο Μουσολίνη δεν ξέρει καλή ιστορία. Δεν ξέρει πως τούτος ο λαός – ο μικρός, ο μέγας – γέννησε και ανέθρεψε Μαραθωνομάχους και Σαλαμινομάχους, Κολοκοτρωναίους και Διάκους.


Δεν ξέρει πως η ψυχή τούτου του λαού είναι αδούλωτη.


Στο ψυχρό τηλεγράφημα του Μουσολίνη ο λαός μας απαντά με μια μυριόστομη, αποφασιστική κραυγή: «ΟΧΙ!». Όχι, δε θα παραδοθούμε» όχι, θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε!»


Οι Έλληνες φαντάροι -ατρόμητοι, γενναίοι- μάχονται αψηφώντας την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, αψηφώντας τα χιόνια και τη φοβερή παγωνιά. Το χέρι τους κολλημένο στο ντουφέκι, το ντουφέκι συνέχεια του χεριού τους.


Ντουφέκι και κανόνι πάνω στα βουνά. Φροντίδα και αγάπη στις πολιτείες και στα χωριά.


Τίποτα δεν έμεινε στάσιμο και αμέτοχο. Παντού γοργότρεχε σ όλων τα κορμιά καυτό το αίμα.


Οι Έλληνες πολέμησαν και νίκησαν!


Στα αλβανικά βουνά γράφτηκε με ανεξίτηλα γράμματα το έπος του 40.


Ο φασιμός του Μουσολίνι τσακίστηκε και κουρελιάστηκε στις κορυφές και τα φαράγγια της Πίνδου. Τώρα το ξέρουμε πως τη νίκη την κέρδισαν απλοί χωριάτες, χτίστες και σιδεράδες, φοιτητές, στρατιώτες και υπολοχαγοί που όλοι τους ξέρανε καλά την ιστορία της πατρίδας μας. όμως τα βάσανά της δεν έχουν τελειωμό. Ο ντροπιασμένος Μουσολίνι ζητά τη βοήθεια του συμμάχου του Χίτλερ κι αυτό επιτίθεται από τα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας. ο στρατός μας αντιστέκεται και πάλι με γενναιότητα, αλλά αποδυναμωμένος από τον πόλεμο των Ιταλών αναγκάζεται να υποχωρήσει. Το μέτωπο καταρρέει. Η Ελλάδα στη σκλαβιά. Αρχίζει η μαύρη περίοδος της κατοχής. Τέσσερα χρόνια σκλαβιάς και μαρτυρίου. Χιλιάδες νεκροί από την πείνα και τη δυστυχία, από τα εκτελεστικά αποσπάσματα των Γερμανών. Αλλά και πάλι βρίσει τη δύναμη ν αντισταθεί. Στέκεται όρθιος, γενναίος και περήφανος. Γράφει καινούριο έπος… εθνική αντίσταση. Και ξημέρωσε η μέρα της λευτεριάς. Τα ραδιόφωνα παίζουν τα εμβατήρια της νίκης. Οι δρόμοι γεμίζουν φωνές και σημαίες. 


Τιμή και δόξα στους νεκρούς μας. τιμή και δόξα στους αγωνιστές της λευτεριάς.


https://www.artemidaspatanews.gr/chroniko-28is-oktovrioy-1940-katochi-v-pagkosmios-polemos/

Ροζαλία Γαβριηλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365