Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Χρήσιμη για την κοινωνία μια... σοβαρή Χρυσή Αυγή λέει το 21%

Η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας (43%) εκτιμάει ότι οι υποστηρικτές της εγκληματικής οργάνωσης θα στηρίξουν στις επόμενες εκλογές κάποιον σχηματισμό της Ακροδεξιάς

Τις βαθιές ρίζες του φασισμού στην ελληνική κοινωνία καταδεικνύει έρευνα για τη δική της κλιματικής οργάνωσης.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η Prorata, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (83%) έμεινε αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα όσων έμειναν ανικανοποίητοι προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς και της Ακρας Δεξιάς.


Η ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και η τιτάνια προσωπική μάχη της Μάγδας Φύσσα για δικαίωση αποτελούν, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, τους δυο παράγοντες εκείνους που συνέβαλαν καταλυτικότερα στην καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ δευτερευόντως ο κοινωνικοπολιτικός κλοιός που σταδιακά οικοδομήθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα αλλά και η στάση των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικών Ερευνών της Prorata Αγγελος Σεριάτος όπως δημοσιεύει η "Εφημερίδα των Συντακτών".


Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν μοιάζει καθησυχασμένη αλλά αντίθετα εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι σε ορισμένες φωνές που διατρανώνουν πως η καταδίκη των νεοναζί οδήγησε και στην ολοκληρωτική ήττα των ιδεών τους. Ενδεικτικό τούτου, ότι το 76% συνεχίζει να διατηρεί την άποψη πως ο κίνδυνος της φασιστικής απειλής δεν παρήλθε οριστικά, με τους φόβους να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση μεταξύ όσων αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.


Πώς, ωστόσο, πιστεύει η κοινή γνώμη ότι θα συμπεριφερθούν όσοι και όσες υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα τη Χρυσή Αυγή; Η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας (43%) εκτιμάει ότι οι υποστηρικτές της εγκληματικής οργάνωσης θα στηρίξουν στις επόμενες εκλογές κάποιον σχηματισμό της Ακροδεξιάς, το 23% την Ελληνική Λύση, ενώ το 21% τη Νέα Δημοκρατία.


Το πιο ανησυχητικό εύρημα ωστόσο είναι αυτό που αποκαλύπτει τα πραγματικά όρια της ανεκτικότητας απέναντι στο ενδεχόμενο εμφάνισης μιας «σοβαρής» και ενταγμένης στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο Χρυσής Αυγής: το 21% της κοινής γνώμης διατηρεί την άποψη ότι αν η νεοναζιστική οργάνωση επέλεγε να μείνει προσηλωμένη στο πολιτικό της πρόγραμμα, μακριά από έκνομες, εγκληματικές πράξεις, ενδεχομένως να ήταν ένα χρήσιμο για την κοινωνία πολιτικό κόμμα.


Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει, ωστόσο, ως προς τη σκιαγράφηση του προφίλ όσων συμφωνούν με την παραπάνω άποψη, είναι αναμφίβολα ποιοτικό: η πλειοψηφία όσων διατηρούν τη συγκεκριμένη άποψη, προέρχεται από την ευρύτερη πολιτική μήτρα της Δεξιάς. Ενδεικτικά, 4 στους 10 όσων τοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος πιστεύουν ότι ένα, παρόμοιου τύπου, κόμμα που θα σεβόταν τα υφιστάμενα θεσμικά όρια, θα μπορούσε να είναι ένας κοινωνικά χρήσιμος κομματικός σχηματισμός.

2 σχόλια:

  1. 20% του πληθυσμού δεν έχει πάει σχολείο! 25% του πληθυσμού δεν ξέρει τι σημαίνει ΕΕ .... το 30% πιστεύει στο μάτι , .. το 50% πιστεύει στα θαύματα!!! Λογικό δεν είναι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασες επίσης πως μεγάλο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος ανήκει στην αριστερά, δεν είναι λογικό,είναι όμως πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365