Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Το 46% των Ελλήνων αμφισβητεί τους θανάτους από κορωνοϊό

Οι Έλληνες εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να υιοθετήσουν τις θεωρίες συνομωσίας που σχετίζονται με την πανδημία

«Δευτεραθλητές» στην αμφισβήτηση του αριθμού των θανάτων από κορωνοϊό αναδεικνύονται οι Έλληνες, σύμφωνα με μελέτη του YouGov-Cambridge Globalism Project, πίσω μόνο από τους Νιγηριανούς.


Οι Έλληνες εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να υιοθετήσουν τις θεωρίες συνομωσίας που σχετίζονται με την πανδημία.


Συγκεκριμένα, το 46% των Ελλήνων αμφισβητεί τον αριθμό των θανάτων, έναντι 56% των Νιγηριανών.


Σύμφωνα με τον Guardian, σημαντικός αριθμός ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι η Covid-19 δημιουργήθηκε σκόπιμα, σκότωσε πολύ λιγότερους ανθρώπους από ό,τι έχει αναφερθεί, ή είναι φάρσα και δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.


Μαζί με την πίστη σε άλλες θεωρίες συνωμοσίας – όπως ότι ο κόσμος διευθύνεται από μια μυστική ομάδα – το YouGov-Cambridge Globalism Project, πραγματοποίησε μία έρευνα σε περίπου 26.000 άτομα σε 25 χώρες και διαπίστωσε ευρύ και ανησυχητικό σκεπτικισμό σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.


Μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνομωσίας σχετικά με τον κορωνοϊό, είναι το ποσοστό θνητότητας.


Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο κορωνοϊός  έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής πάνω από  1,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων στη Νιγηρία δήλωσε ότι ο αριθμός των θανάτων είναι σκόπιμα ή πιθανώς σκόπιμα υπερβολικός.


Το ποσοστό στην Ελλάδα, τη Νότια Αφρική, την Πολωνία και το Μεξικό ξεπερνά το 40%.


Περίπου το 38% των Αμερικανών, το 36% των Ούγγρων, το 30% των Ιταλών και το 28% των Γερμανών πιστεύουν το ίδιο.


Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πανδημία του κορωνοϊού ώθησε μία μερίδα ανθρώπων να δηλώσουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τους ειδικούς, αλλά έχει επίσης πυροδοτήσει ένα κύμα παραπληροφόρησης και ψεύτικων ειδήσεων που διαδίδονται από τους επιστήμονες και τους θεωρητικούς συνωμοσίας που έχουν κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα.


«Οποιοδήποτε τρομακτικό συμβάν που αφαιρεί από τους ανθρώπους την αίσθηση ελέγχου θα οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των θεωριών συνωμοσίας», σχολιάζει ο Stephan Lewandowsky, γνωστικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα παραπληροφόρησης.


bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365