Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Να γιατί κάποιοι αποδίδουν καλύτερα όταν γύρω τους επικρατεί θόρυβος

Σύμφωνα με τους ερευνητές σε ορισμένες περιπτώσεις ο υπόκωφος θόρυβος στο περιβάλλον βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Εάν αποδίδετε καλύτερα στην εργασία σας όταν το περιβάλλον γύρω σας είναι ελαφρώς θορυβώδες, νέα έρευνα δίνει την εξήγηση


Τον λόγο για τον οποίο κάποιοι αποδίδουν καλύτερα σε θορυβώδες περιβάλλον έδωσε νέα επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τον Δρ. Onno van der Groen από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Edith Cowan.

Σύμφωνα με τους ερευνητές σε ορισμένες περιπτώσεις ο υπόκωφος θόρυβος στο περιβάλλον βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Ως τέτοιου τύπου θόρυβος ορίζεται λόγου χάρη ο ήχος του κλιματιστικού στο γραφείο ή η ακρόαση μουσικής την ώρα της δουλειάς ή ο θόρυβος που βλέπουμε και ακούμε όπως π.χ. το «χιόνι» στην τηλεόραση όταν δεν έχει ρυθμιστεί στη σωστή συχνότητα.

Αυτού του τύπου οι θόρυβοι συνήθως θεωρούνται ενοχλητικοί, όμως νέα στοιχεία δείχνουν πως σε μικρές… δόσεις ενδέχεται να είναι ευεργετικοί για τις αισθήσεις μας.

Ο θόρυβος μπορεί να βελτιώσει την απόδοση

Στο πλαίσιο των πειραμάτων οι συμμετέχοντες άκουγαν θορύβους, ενώ κοιτούσαν σε μία στατική οθόνη, ή ένιωθαν μία δόνηση στο δέρμα.

Το πείραμα έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο επίπεδο θορύβου επέτρεπε στους ανθρώπους να δουν, να ακούσουν και να αισθανθούν καλύτερα. Από την άλλη, ο υπερβολικός θόρυβος μείωνε την απόδοση.

Αυτή η σχέση μεταξύ της απόδοσης και των επιπέδων θορύβου είναι ένα φαινόμενο που βρίσκει εφαρμογή και στην καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, η προσθήκη δονήσεων στους πάτους των παπουτσιών θα μπορούσε να βελτιώσει την ισορροπία ηλικιωμένων ενηλίκων. Θα μπορούσε επίσης να βρει εφαρμογές σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή ασθενείς που αναρρώνουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο όπου είναι απαραίτητη η χρήση αυξημένης μυικής λειτουργίας.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για την επικοινωνία τους. Η επιστημονική ομάδα προσπάθησε να ενεργοποιήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα με διακρανιακή μαγνητική διέγερση (tRNS) διαπιστώνοντας ότι όταν οι συμμετέχοντες δέχονταν τη διέγερση, βελτιωνόταν η ικανότητά τους να δουν μία εικόνα χαμηλής ποιότητας.

Χρησιμοποιώντας την tRNS για να εξετάσουν περαιτέρω πώς ο θόρυβος επηρεάζει τον εγκέφαλο η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε επιπλέον μελέτες. Στην πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι η απόφαση που λαμβάνεται μπορεί όντως να βελτιωθεί. Αυτές οι αποφάσεις ήταν πιο ακριβείς και ταχύτερες όταν ο θόρυβος στα εγκεφαλικά κύτταρα ήταν αυξημένος. Η βελτίωση των αποφάσεων φαίνεται πως επιτυγχάνεται μόνο για δύσκολες αποφάσεις όπως όταν οι πληροφορίες ήταν διφορούμενες.

Ακολούθως, σε επόμενη μελέτη φάνηκε ότι η tRNS μπορεί να επηρεάσει το τι φαίνεται ως οπτική παραίσθηση κάτι που δείχνει ότι ο θόρυβος είναι σημαντικός για την οπτική γωνία με την οποία βλέπουμε τα πράγματα.

Το ιδανικό επίπεδο θορύβου που μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες θα μπορούσε να είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Αυτό μπορεί να εξηγεί και γιατί ορισμένοι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα σε θορυβώδη περιβάλλοντα, ενώ άλλοι προτιμούν την ησυχία, εξηγούν οι ερευνητές.

Παράλληλα οι γηραιότεροι ενήλικες ενδέχεται να έχουν περισσότερο θόρυβο στον εγκέφαλό τους κάτι που μπορεί να σχετίζεται με τη γνωστική τους απόδοση. Οι μικρές ποσότητες θορύβου μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση, αλλά οι μεγάλες ποσότητες να τη μειώσουν. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της γνωστικής φθοράς που παρουσιάζεται κατά τη γήρανση.

Πηγή: ygeiamou.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365