Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Χιλιάδες άνθρωποι στο Εφετείο

Οι δικαστές καλούνται να αποδώσουν δικαιοσύνη

Από λεπτό σε λεπτό η πρόεδρος του δικαστηρίου, Mαρία Λεπενιώτη, θα απαντήσει στο ερώτημα «αθώοι ή ένοχοι». Η κρίση της θα αφορά τη Χρυσή Αυγή και το αν είναι ή όχι εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.


Οι δικαστές καλούνται να αποδώσουν δικαιοσύνη για τρεις εγκληματικές ενέργειες και να αποφανθούν αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα -όπως είπε η εισαγγελέας- ή ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου, βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία».


Από την αντίληψη των δικαστών για αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που σύμφωνα με την κατηγορία έθεταν τα «γρανάζια» σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις Φύσσα, Αιγύπτιων και ΠΑΜΕ, όσο και σε δεκάδες άλλες.


Το σύνολο των κατηγορουμένων που είναι αντιμέτωποι με εγκληματική οργάνωση, είτε ως ηγεσία είτε ως μέλη, είναι 65.


Την απόφαση θα εκφωνήσει η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, η οποία είχε κληρωθεί για τη θέση της προέδρου στη δίκη της Χρυσής Αυγής και τον Μάρτιο του 2015, λόγω της δυναμικής ιδιοσυγκρασίας και της πλούσιας πείρας της για να φέρει εις πέρας τον πολυπρόσωπο χαρακτήρα της δίκης, με 68 κατηγορούμενους, περισσότερους από 100 δικηγόρους, με προκλητικές συμπεριφορές, έντονα επεισόδια.


Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη


Στις 08:30 το κατώφλι του Εφετείου πέρασε η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα που έπεσε νεκρός το 2013 από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη δολοφόνου Γιώργου Ρουπακιά, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Η Μάγδα Φύσσα, που έγινε το πρόσωπο της δίκης, δεν έλειψε ούτε μία ημέρα στα 5,5 χρόνια από τις δικαστικές αίθουσες.


Χιλιάδες συγκεντρωμένοι έξω από το Εφετείο


Από νωρίς το πρωί κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται έξω από το Εφετείο, με την πρώτη συγκέντρωση να ξεκινά στις 8 το πρωί.


Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με 2.000 αστυνομικούς στην περιοχή, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ακροβολισμένους σε ταράτσες, drones και ελικόπτερα για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ένταση.


Πλήθος κόσμου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας αναμένοντας την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.


Το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι παντού» και στις μάσκες των συγκεντρωμένων


«Οι ναζί στη φυλακή»




Και φυσικά πανό για τον Παύλο Φύσσα


«Δικαιοσύνη, μόνο, Δικαιοσύνη», οι τρεις κουβέντες που είπε η μητέρα του Παύλου Φύσσα στους δημοσιογράφους που την πλησίασαν.


Φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία στην Αλεξάνδρας με σύνθημα «Λευτεριά στο λαό, θάνατος στον φασισμό». Έξω από το Εφετείο ακούγονται επίσης από μεγάφωνα συνθήματα, τραγούδια του Παύλου Φύσσα, και το Bella Ciao.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365