Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Οι «γίγαντες» του πετρελαίου έθεσαν τον πρώτο κοινό στόχο για τον άνθρακα

Η Exxon υποστηρίζει τους στόχους του OGCI για μείωση της έντασης άνθρακα

Πετρελαϊκοί «γίγαντες» όπως η Saudi Aramco, η κινεζική CNPC και η Exxon Mobil ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά και θέτουν κοινούς στόχους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως ποσοστό της παραγωγής , καθώς αυξάνεται η πίεση για τη στάση που θα τηρήσει ο κλάδος απέναντι στην κλιματική αλλαγή.


Ωστόσο, ο στόχος που τέθηκε από τα 12 μέλη της πρωτοβουλίας για το κλίμα πετρελαίου και φυσικού αερίου (OGCI), αναδεικνύει το γεγονός ότι οι απόλυτες εκπομπές μπορούν να αυξηθούν καθώς αυξάνεται η παραγωγή. Στην OGCI συμμετέχουν εταιρείες όπως είναι η BP, Chevron, CNPC, Eni, Equinor, Exxon, Occidental Petroleum, Petrobras, Repsol, Saudi Aramco, Shell και Total, και όλες αυτές μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσε ο Bob Dudley, πρώην CEO της BP, τα μέλη συμφώνησαν για μια κοινή μεθοδολογία για τον υπολογισμό της έντασης του άνθρακα και οι στόχοι θα μπορούσαν μελλοντικά να επεκταθούν σε άλλους τομείς, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και η διύλιση.

Ωστόσο, το περιβαλλοντικό thinktank Carbon Tracker με έδρα το Λονδίνο απέρριψε τον ισχυρισμό της OGCI ότι οι στόχοι ήταν εναρμονισμένοι με τη συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Η ύπαρξη ορισμένων στόχων για τη μείωση της ρύπανσης από τον άνθρακα είναι καλύτερη από το να μην υπάρχει κανένας», δήλωσε ο επικεφαλής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα της Carbon Tracker, Andrew Grant.

Αλλά «η βιομηχανία (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί «ευθυγραμμισμένη» με τους στόχους του Παρισιού, όταν τα επιχειρηματικά σχέδια αναλαμβάνουν σταθερές επενδύσεις στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων σε έναν πλανήτη με πεπερασμένα όρια», σημείωσε.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για την Exxon, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, η οποία αντιστάθηκε στην πίεση των επενδυτών να βελτιώσει τη δημοσιοποίηση των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων (δεν ανέφερε τις εκπομπές άνθρακα για το 2019).

Η Exxon υποστηρίζει τους στόχους του OGCI για μείωση της έντασης άνθρακα της παραγωγής ενέργειας και είναι «μέρος των προσπαθειών της βιομηχανίας να λάβει πρακτικά και ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Διαφορετικό επίπεδο συμμόρφωσης για τις εταιρείες

Οι στόχοι που έχουν τεθεί από διαφορετικές εταιρείες μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στο πεδίο εφαρμογής και στον ορισμό, καθιστώντας δύσκολη τη σύγκριση. Ορισμένα μέλη του OGCI ήδη υπερβαίνουν ή σχεδιάζουν να ξεπεράσουν τον κοινό στόχο. Ως προς αυτό, ο οργανισμός δήλωσε ότι η συλλογική ένταση άνθρακα του ομίλου θα αναφέρεται ετησίως, με στοιχεία που θα επανεξετάζονται από την EY, ως ανεξάρτητο τρίτο μέρος.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365