Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγών κηπευτικών της Πέλλας - Ενέργειες Λάκη Βασιλειάδη

Δελτίο Τύπου

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης διαπίστωσε κατά τις τελευταίες επισκέψεις του σε Τοπικές Κοινότητες της Πέλλας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί κηπευτικών λόγω των σκληρών επιπτώσεων τις πανδημίας.



Ειδικότερα οι παραγωγοί της Πέλλας απειλούνται από ευρεία απώλεια εισοδήματος, η οποία οφείλεται σε μια σειρά αιτιών τα οποία επικαλείται σε σχετική Κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ο Βουλευτής επικοινώνησε και τηλεφωνικά με τον κ. Βορίδη, τον οποίο και ενημέρωσε εκτενώς. Επιπλέον, έχει ήδη έρθει σε επαφή με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Πέλλας και έχει ζητήσει να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«5 Οκτωβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγών κηπευτικών στην Πέλλα λόγω ευρείας απώλειας εισοδήματος

Η επιβολή των έκτακτων μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα του περασμένου Μαρτίου, αν και ήταν αναγκαία και αποδείχτηκε αποτελεσματική, είχε αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα ειδικότερα. Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς κηπευτικών, λόγω της ευπαθούς φύσης των προϊόντων τους, το κλείσιμο των εστιατορίων και των λαϊκών αγορών είχε ως αποτέλεσμα τη στέρηση μεγάλου μέρους του ετήσιου εισοδήματός τους.
Επιπροσθέτως, η μειωμένη κίνηση στα τουριστικά θέρετρα της χώρας και ειδικά της Βορείου Ελλάδας, επηρέασε ακόμα περισσότερο την ήδη μειωμένη ζήτηση των επιτραπέζιων προϊόντων και ειδικότερα της ντομάτας, της μελιτζάνας, του αγγουριού και άλλων. Επιπλέον το κλείσιμο των λαϊκών αγορών σε όμορες περιφερειακές ενότητες, η απαγόρευση συμμετοχής σε λαϊκές αγορές όμορων περιφερειών και η επιβολή του μέτρου συμμετοχής κατά 50% δυσχέρανε περεταίρω την κατάσταση. 

Ειδικότερα, η κατεξοχήν αγροτική, περιφερειακή ενότητα Πέλλας χτυπήθηκε ακόμα περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα. Κατά το 1ο κύμα, η περιοχή της Αλμωπίας παρέμεινε σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την υπόλοιπη χώρα. Κατά το 2ο κύμα, επιβλήθηκε στο σύνολο της Πέλλας κλείσιμο των λαϊκών αγορών για μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί οι οποίοι πωλούν σε τιμές χονδρικής αλλά και οι παραγωγοί-πωλητές λιανικής να επηρεαστούν ακόμα περισσότερο. Σήμερα, στην περιοχή της Σκύδρας δεν λειτουργεί η λαϊκή αγορά λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων, ενώ στην υπόλοιπη Πέλλα ισχύει ακόμα το μέτρο του 50%.

Η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης των προϊόντων έχει ήδη επιφέρει σημαντική πτώση στην τιμή τους και συνεπώς στον ετήσιο τζίρο των παραγωγών, χωρίς να έχει μειωθεί αναλόγως το κόστος παραγωγής, καθώς πρόκειται για θερμοκηπιακές καλλιέργειες και μάλιστα θερμαινόμενες για ένα μεγάλο διάστημα του έτους. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήδη έχει στη διάθεσή της στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών κηπευτικών.

Με δεδομένο ότι η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών οφείλεται εν μέρει σε αναγκαία μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα της Πολιτείας,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί: 
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενίσχυση των παραγωγών κηπευτικών της ΠΕ Πέλλας λόγω απώλειας του εισοδήματός τους;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης»


1 σχόλιο:

  1. Κύριε Βασιλειάδη υπάρχουν κάτι βοοτροφοι αν έχετε ακουστα καμία κουβέντα για αυτούς θα πειτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365