Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Πρόταση μομφής για τον Σταϊκούρα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε την προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά

Την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για τον πτωχευτικό κώδικα ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2020, στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. «Δεν θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε την προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν του κλέφτες. Να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση. Να αναγκαστεί να έρθει ο κ. Μητσοτάκης που κρύβεται», είπε χαρακτηριστικά.


«Να έρθει και να μας εξηγήσει κύριε υπουργέ, γιατί σας υπερασπίζεται και ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω της πανδημίας να νομοθετείτε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας. Θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης και θα απολογηθείτε και στο κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε, όπως το δικαιούται, να σταματήσει η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το νέο πτωχευτικό κώδικα και να εκκινήσει η διαδικασία της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα.


Εξαπέλυσε σκληρή – εφ’ όλης της ύλης – επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «εκτρωματικό νομοσχέδιο για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις», κατά τη συζήτηση για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Τόνισε ότι οι πραγματικοί στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι τράπεζες και εφοπλιστές και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες. «Ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης», πρόσθεσε τονίζοντας ότι η Ν.Δ. χρωστά 300 εκατ. ευρώ και τώρα θα επιτρέψουν να πτωχεύσουν άνθρωποι με χρέη ελάχιστων χιλιάδων και μικρές επιχειρήσεις. Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, λέγοντας «σας καλώ να μην εγγράψετε το όνομά σας με μαύρα γράμματα στους πλειστηριασμούς».


Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας έντονα την απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συζήτηση, κατηγορώντας τον ότι «εδώ και 16 μήνες κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας» και ότι «φροντίζει πάντα να αποφεύγει σα το διάολο το λιβάνι την αντιπαράθεση στα κρίσιμα και κυρίως σε όσα δεν υπάρχουν από τη πλευρά του ουσιαστικά επιχειρήματα».


«Φροντίζει πάντα, ο αόρατος αρχισυντάκτης της ενημέρωσης να αλλάζει θέμα στα γρήγορα, όπου δε τον παίρνει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα σχολιάσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στο μέτωπο της πανδημίας, που συνέβαλαν στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.


Μιλώντας για την έξαρση της πανδημίας αναφέρθηκε στα πάνω από 800 κρούσματα και πάνω από 500 νεκρούς, την ώρα που, όπως είπε, βρίσκονται «τα δημόσια νοσοκομεία σε υψηλή πίεση ξανά, γιατί εν τω μεταξύ δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».


Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υποστηρίζοντας ότι ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί τους “ανεύθυνους νέους” ακόμα και τους “ανεύθυνους αντιφασίστες”, «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, με γελοία επιχειρήματα, είπε ότι στα λεωφορεία και στους συρμούς του μετρό δεν υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας». «Κολλάει μόνο εκεί όπου την ευθύνη έχουν οι πολίτες. Όπου έχει την ευθύνη η Πολιτεία δε κολλάει», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Βελτιώσεις για το ακατάσχετο κατέθεσε ο Σταϊκούρας – Η κόντρα με το ΚΙΝΑΛ


Αλλαγές στης διατάξεις που αφορούν στην απόλυτη προστασία τραπεζικών λογαριασμών με το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα στην Ολομέλεια της Βουλής.


Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Καταθέτω αλλαγές που είχα προαναγγείλει στην επιτροπή. Μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζεται και το ζήτημα του ακατάσχετου και το ζήτημα του καθαρού εισοδήματος. Παράλληλα, περιλαμβάνονται σειρά βελτιώσεων που προτείνονται από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής».


Την ίδια στιγμή, αλλαγές και στα ιδιωτικά ασφάλιστρα κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για να ξεκαθαρίσει πως τα κριτήρια αύξησης των κομίστρων αφορούν μόνο συμβόλαια υγείας που περιλαμβάνουν το δικαίωμα μονομερούς αναπροσαρμογής.


«Προχωρούμε σε δύο βελτιώσεις: Στην παρ. 4 οι λέξεις «μέχρι την έναρξη ισχύς του παρόντος» αντικαθίστανται «μέχρι την έναρξη ισχύος εκτός από συμβάσεις που δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή ή προβλέπεται μηδενική αναπροσαρμογή ασφαλίστρων». Η δεύτερη αφορά τα κριτήρια αύξησης ασφαλίστρων. Η φράση που δηλώνει ότι τα κριτήρια ορίζονται με υπουργική απόφαση αντικαθίσταται και ορίζουμε ότι θα εισάγονται με Προεδρικό Διάταγμα. Άρα, αντί υπουργικής απόφασης θα περάσει με προεδρικό διάταγμα που θα περάσει από προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».


Κόντρα Λοβέρδου – Σταϊκούρα για την κρίση του 2010 στη Βουλή


Με τις ευθύνες της οικονομικής κρίσης καταπιάστηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, κατά την διάρκεια της συζήτησης των διατάξεων του νέου πτωχευτικού κώδικα.


«Μας προσβάλει. Θυμίζω στον υπουργό ότι στις εκλογές του 2009 η κυβέρνησή του παρόξυνε τα χρέη και τις δαπάνες της χώρας στην προεκλογική περίοδο. Όταν παρέλαβα το υπουργείο Εργασίας από την κα Πετραλιά μου έλεγε ότι πρέπει να βρω 2,5 δις ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις. Με αυτή την κατάσταση που παραλάβαμε δεν πρέπει να τολμά να λέει ότι εμείς ρίξαμε την χώρα στα μνημόνια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ευθύνεται για την πρόσδεση της χώρας στα μνημόνια.


Απαντώντας στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε, λέγοντας: «Είμαι υπερήφανος για την παράταξη που υπηρετώ. Παρά τα λάθη και παραλείψεις που όλοι έχουμε κάνει, αποδεδειγμένα η παράταξή έχει το πιο θετικό πρόσημο για την κοινωνία και την οικονομία».


Τον λόγο έλαβε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός υπογραμμίζοντας «Η θέση μας είναι δεδομένη για εκείνη την περίοδο. Ο Κώστας Καραμανλής προειδοποίησε εγκαίρως. Πήρε μέτρα. Δεν τον ακολούθησε ο κ. Γ. Παπανδρέου και βγήκε στις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν» για να στήσει την ιστορία στην συνέχεια με το παγόβουνο. Μετά όλοι γνωρίζουμε ποια ήταν η εξέλιξη. Μετά από αυτήν την ιστορία που μας οδήγησε ο κ. Παπανδρέου πράγματι η παράταξή μας με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου σήκωσε την χώρα όρθια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365