Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Θεοδώρα Τζάκρη: «Να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα»

Δελτίο Τύπου

Λόγω των προβλημάτων των αμπελουργών στην περιοχή της Πέλλας που καλλιεργούν την ποικιλία «Όψιμο Έδεσσας» οι οποίοι αγωνιούν για τη διάθεση της παραγωγής τους, γιατί τα μηνύματα που παίρνουν από την αγορά είναι ότι θα απορροφηθεί το 1/3 της παραγωγής, με 13 λεπτά/κιλό και αποπληρωμή σε 3 δόσεις που θα ολοκληρωθούν το επόμενο καλοκαίρι, η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την οποία συνυπογράφουν 31 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. 


Με την Ερώτηση τους οι βουλευτές τον ρωτούν για τις προθέσεις του Υπουργείου να αποφασίσει επιπλέον μέτρα ώστε αφενός να στηριχτεί το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών και αφετέρου να απορροφηθούν, έστω και εν μέρει, τα υψηλά αποθέματα κρασιού που ήδη έχουν συσσωρευτεί.  


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


«ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


ΘΕΜΑ: «Ενισχύσεις στον αμπελοοινικό τομέα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού»


Κύριε Υπουργέ,


Ο πρωτογενής τομέας σε όλες τις αγροτικές περιφέρειες της Ευρώπης αποδεδειγμένα αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.


Ένας από τους κλάδους που πλήττεται ιδιαίτερα εξαιτίας του κλεισίματος (και του περιορισμού) της εστίασης είναι ο αμπελοοινικός. Έπρεπε κατά συνέπεια, να αντιμετωπιστεί τόσο η διάθεση των οίνων που είχαν ήδη παραχθεί κατά την περσινή περίοδο όσο και η στήριξη των εκμεταλλεύσεων (αγροτικών και οινοποιητικών) ενόψει της νέας αμπελουργικής περιόδου για να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε όλοι το τελευταίο διάστημα.


Η ενεργοποίηση του μέτρου της απόσταξης κρίσης ύψους 25 εκ. € για την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης καθώς και 2 εκ. € για τους αμπελοπαραγωγούς που θα προχωρούσαν στον «πράσινο τρύγο» δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα να καταγράφονται ήδη ψηλά αποθέματα κρασιού. 


Επίσης, το πρόγραμμα του  πράσινου τρύγου ήταν δραματικά ανεπαρκές σε προϋπολογισμό, εξαιρετικά σύντομο στις προθεσμίες και με ερωτηματικά ως προς τις ποικιλίες, και συνεπώς δεν κατάφερε να επιτύχει τον σκοπό του ήτοι να δημιουργήσει συνθήκες αποσυμφόρησης στην παραγωγή.Έτσι, οι αμπελουργοί βρίσκονται ήδη στη δίνη ενός σοβαρού οικονομικού πλήγματος.


H ΚΕΟΣΟΕ από την περίοδο της καραντίνας θεώρησε ότι τα μέτρα αυτά ήταν και άτολμα και ανεπαρκή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία στον ελληνικό αμπελοοινικό τομέα. Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης και από το γεγονός ότι το μέτρο της απόσταξης κρίσης δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του αφού αρκετά οινοποιεία είτε αποφάσισαν να μη συμμετέχουν εξαιτίας της χαμηλής τιμής απόσταξης είτε  θεώρησαν ότι η εμπορική διαχείριση θα οδηγούσε αργότερα σε καλύτερες τιμές του προϊόντος. Όσον αφορά στον πράσινο τρύγο δηλαδή την ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει με επακόλουθο μηδενισμό της παραγωγής της σχετικής έκτασης περιλάμβανε συγκεκριμένο αριθμό ποικιλιών και πεπερασμένο αριθμό παραγωγών. 


Στην περιοχή της Πέλλας, η αμπελοκαλλιέργεια και μάλιστα κυρίως ελληνικών ποικιλιών αναπτύσσεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οι αμπελοκαλλιεργητές στην περιοχή της Πέλλας (Πιπεριά, Πολυκάρπη, Ίδα κλπ) οι οποίοι καλλιεργούν το όψιμο Έδεσσας είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εμπορία της φετινής παραγωγής τους γιατί τα μηνύματα που παίρνουν από την αγορά είναι ότι θα απορροφηθεί το 1/3 της παραγωγής, με 13 λεπτά/κιλό και αποπληρωμή σε 3 δόσεις που θα ολοκληρωθούν το επόμενο καλοκαίρι. Τέτοια μηνύματα είναι τελείως αποκαρδιωτικά και απογοητευτικά για ανθρώπους που κρατούν την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή.  


Επειδή, το 2020 τα αποθέματα στις δεξαμενές τόσο των οινοποιείων όσο και στο εμπόριο αυξήθηκαν υπερβολικά σε σχέση με το 2019.

Επειδή, πρέπει να συνυπολογιστεί και η φετινή παραγωγή οίνου. 

Επειδή, πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθούν Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές που θα δημιουργήσουν συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης κρίσης που θα επηρεάσει τους πιο αδύναμους της αγροδιατροφικής αλυσίδας που είναι οι παραγωγοί.

Επειδή, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, υπάρχουν έντονες αμφιβολίες ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα της αγοράς το 2021.


Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:1) Ποιά επιπλέον μέτρα προτίθεσθε να αναλάβετε ώστε αφενός να στηριχτεί το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών και αφετέρου να απορροφηθούν, έστω και εν μέρει, τα υψηλά αποθέματα κρασιού που ήδη έχουν συσσωρευτεί;  Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365