Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Η τέχνη του τραχανά "ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ" απο ένα ζευγάρι στην Σωσάνδρα Αλμωπίας

Από την ξυλεία στον τραχανά

Ο Βασίλης Ζέρζης και η Αλεξάνδρα Δέλλιου απάντησαν στην κρίση με τραχανάδες, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού μέσα από το εργαστήριό τους «Όπως Παλιά».


Μυήθηκαν με πάθος στα μυστικά του χειροποίητου τραχανά που τόσο αγαπούσαν από παιδιά και ήθελαν οι γεύσεις των προϊόντων τους να θυμίζουν κάτι από παλιά.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ονόμασαν το εργαστήριό τους «Όπως Παλιά», με έμπνευση από τις δικές τους παιδικές διατροφικές αναμνήσεις, στις οποίες ο τραχανάς βρισκόταν πάντα στο τραπέζι. Ο Βασίλης Ζέρζης και η σύζυγός του Αλεξάνδρα Δέλλιου δημιούργησαν το 2011 το εργαστήριο χειροποίητων προϊόντων «Όπως Παλιά», στην Σωσάνδρα Αλμωπίας, στο νομό Πέλλας, δίνοντας τη δική τους απάντηση στα αδιέξοδα της κρίσης. Μέσα σε λίγο καιρό μάλιστα κατάφεραν να φτάσουν να παράγουν 14 διαφορετικά είδη τραχανά, κάποια εκ των οποίων, όπως ο τραχανάς με καπνιστό μπούκοβο αλλά και αυτός με τα μανιτάρια, έχουν βραβευθεί από τα Great Taste Awards, τα γνωστά ως «Όσκαρ της Γεύσης», όπως και άλλα ζυμαρικά -κόρες, μακαρίνα, πλιγούρι και κορκότο- αλλά και μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και κομπόστες. Πλέον οι κωδικοί της «Όπως Παλιά» ξεπερνούν τους 50 και εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες διαφορετικές γεύσεις.




Μάλιστα, το ζευγάρι κάνει μικρές εξαγωγές στη Γερμανία, ενώ εδώ και λίγο καιρό άνοιξε, με τη βοήθεια μιας εμπορικής εταιρείας της Θεσσαλονίκης, την αγορά της Σιγκαπούρης, που εντυπωσιάστηκε με τη μαρμελάδα της «Όπως Παλιά» με πορτοκάλι, μανιτάρια και καπνιστό μπούκοβο, Επίσης προ των πυλών βρίσκεται και μια εξαγωγή μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού και στην Αφρική. Στο εσωτερικό της χώρας τα προϊόντα της βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Έδεσσα και στην Αριδαία και αυτή την περίοδο ετοιμάζονται να τοποθετηθούν και στα Γιαννιτσά.


«Μεγαλώσαμε με χειροποίητα προϊόντα. Ο τραχανάς και οι κόρες ήταν πάντα στο τραπέζι μας. Και τα παιδιά μας μεγάλωσαν με τις γεύσεις αυτές. Οπότε, όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν μέσα στην κρίση, η διατροφική αυτή συνήθεια έγινε για μας έμπνευση» λέει στη Voria.gr ο Βασίλης Ζέρζης.


Από την ξυλεία στον τραχανά


Η «Όπως Παλιά» είναι «προϊόν» της οικονομικής κρίσης. Ο Βασίλης Ζέρζης από την Αριδαία, επί χρόνια έμπορος ξυλείας για επιπλοποιίες, είδε ξαφνικά τον κλάδο να καταρρέει και από τη μια στιγμή στην άλλη έμεινε άνεργος. Με τις οικογενειακές του υποχρεώσεις να τρέχουν, άρχισε να αναζητά εναλλακτικές, για να ξαναβρεθεί στην αγορά εργασίας. Τότε ήταν που η γεωπόνος σύζυγός του, Αλεξάνδρα Δέλλιου – η οποία είχε κάνει και ένα μεταπτυχιακό στη διασφάλιση ποιότητας τροφίμων- είχε την ιδέα της επιστροφής στο χωριό της, τη Σωσάνδρα Αλμωπίας, για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου χειροποίητων προϊόντων με έμφαση τον τραχανά.




Έχοντας και οι δυο τους μεγαλώσει με τραχανά και κόρες, που βρίσκονταν πάντα στο οικογενειακό τραπέζι, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, εξοπλίζοντας το εργαστήριό τους. Μάλιστα, ο Βασίλης Ζέρζης άρχισε στην κυριολεξία να οργώνει την περιοχή της Αλμωπίας και να πηγαίνει από χωριό σε χωριό για να βρει τις πιο παραδοσιακές συνταγές για τραχανά, μιλώντας με τις γιαγιάδες που είχαν αναγάγει την παρασκευή του σε επιστήμη.




Κάπως έτσι ο πρώην έμπορος ξυλείας μπήκε στην γευστική αυτή περιπέτεια, προσθέτοντας στην παράδοση και τη δική του σύγχρονη πινελιά, με τη χρήση στις παραδοσιακές συνταγές και άλλων υλικών, όπως τα λαχανικά, το μπούκοβο και τα μανιτάρια. Σύντομα, ο αριθμός των τραχανάδων αυξήθηκε, ενώ το ζευγάρι αποφάσισε να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων του, αξιοποιώντας τον πλούτο της περιοχής σε φρούτα. Έτσι ήρθαν οι πρώτες μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και οι κομπόστες, ενώ προστέθηκαν και τα φύλλα περέκ και άλλα ζυμαρικά.


«Το μυστικό σε όλα αυτά τα προϊόντα είναι τα αγνά υλικά, που προέρχονται από την περιοχή μας. Όλα γίνονται χειροποίητα και με πολλή αγάπη. Οι τραχανάδες μας είναι όλοι τριμμένοι στο κόσκινο. Επιμένουμε στην ποιότητα και όχι στη μεγάλη παραγωγή» λέει ο Βασίλης Ζέρζης, που δεν φανταζόταν ποτέ πως από τη βαριά ξυλεία θα βρισκόταν να διεκδικεί διεθνή βραβεία γεύσης για τις δημιουργίες του εργαστηρίου «Όπως Παλιά».


Πηγή: Voria.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365