Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Γιατί οι ασθενείς με κοροναϊό χάνουν την όσφρησή τους;

Μια νέα μελέτη επιχειρεί να ρίξει φως στο ερώτημα

Φως σε ένα από τα πιο περίεργα συμπτώματα του κοροναϊού προσπαθεί να ρίξει φως μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αυτό της απώλειας μυρωδιάς



Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal, ο ιός μολύνει τα κύτταρα καθώς συνδέεται με έναν υποδοχέα που βρίσκεται στην εξωτερική τους επιφάνεια, ο οποίος ονομάζεται ACE2. Ο συγκεκριμένος υποδοχέας έχει έντονη παρουσία στα κύτταρα της μύτης, που μας βοηθούν να εντοπίζουμε μυρωδιές - και αυτό θα μπορούσε να τα καταστήσει σαφή στόχο του κοροναϊού.

Στη μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς εξέτασαν δείγματα ιστών από τις μύτες 23 ασθενών. Τα δείγματα είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών για ασθένειες που δεν σχετίζονται με την νόσο COVID-19, όπως όγκοι ή χρόνια ιγμορίτιδα, μια φλεγμονώδης νόσος της μύτης. Κανένας από τους ασθενείς στη μελέτη δεν είχε διαγνωστεί με κοροναϊό. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα από την τραχεία.

Τα δείγματα στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο όπου χρησιμοποιήθηκαν φθορίζουσες βαφές για να εντοπιστούν οι υποδοχείς ACE2.

Οι ερευνητές βρήκαν την υψηλότερη συγκέντρωση υποδοχέων ACE2 στα κύτταρα που βρίσκονται στο οσφρητικό επιθήλιο, την περιοχή της μύτης που ανιχνεύει τις οσμές. Σε αυτήν την περιοχή, τα επίπεδα των υποδοχέων ACE2 ήταν 200 - 700 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε άλλα μέρη της μύτης και της τραχείας.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο κοροναϊός στην πραγματικότητα προσκολλάται στους υποδοχείς σε αυτό το μέρος της μύτης.Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς με COVID-19 χάνουν  την αίσθηση της όσφρησης, δήλωσε ο Δρ Αντριου Λέιν, καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Τζον Χόπκινς και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πάντως, η απώλεια μυρωδιάς ή ανοσμία, δεν είναι παράξενο σύμπτωμα από μόνη του. Οι ασθενείς με κρυολογήματα ή γρίπη συχνά παραπονούνται για την απώλεια μυρωδιάς, για παράδειγμα, είπε ο Λέιν. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, το σύμπτωμα προκαλείται συνήθως από μια βουλωμένη μύτη.

«Νομίζω ότι αυτό που είναι ασυνήθιστο για με τον κοροναϊό είναι ότι δεν υπάρχουν πραγματικά πολλά ρινικά συμπτώματα, όπως συμφόρηση και ρινική καταρροή, τα οποία συνήθως συνδέονται με την απώλεια αίσθησης οσμής», εξήγησε.

Ευτυχώς, πάντως, οι περισσότεροι από τους ασθενείς ανακτούν την αίσθηση της όσφρησης μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους.

Μια θεραπεία που καλύπτει την επένδυση της μύτης θα μπορούσε να μπλοκάρει τους υποδοχείς και επομένως να εμποδίσει την είσοδο του ιού στα κύτταρα, υπογράμμισε ο Λέιν, προσθέτοντας ότι απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθεί αυτή η ιδέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365