Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Έρευνα: Οι Έλληνες είναι οι πιο πιστοί στη θρησκεία τους σε όλη την Ευρώπη

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην άποψη ότι η πίστη στον Θεό ταυτίζεται με την ηθική

Σύμφωνα με την έρευνα, όσο υψηλότερο είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τόσο λιγότεροι πολίτες απαντούν ότι η πίστη στον Θεό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαθέτει κανείς ηθικές αξίες.


Πρώτη στην Ευρώπη στο ζήτημα της θρησκευτικής πίστης αναδεικνύονται οι Ελληνες, σύμφωνα με έρευνα.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην άποψη ότι η πίστη στον Θεό ταυτίζεται με την ηθική και την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχει η θρησκεία στη ζωή μας. Ταυτόχρονα, τη δεύτερη θέση στον δυτικό κόσμο ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες καταλαμβάνει η Ελλάδα σχετικά με τη σημασία που έχουν ο Θεός και η προσευχή στη ζωή των πολιτών.

Τα στοχεία προέκυψαν από παγκόσμια έρευνα που διενήργησε το αμερικανικό Pew Research Center σε 34 χώρες από τις 13 Μαΐου έως τις 2 Οκτωβρίου 2019 με τη συμμετοχή 38.426 πολιτών.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσο υψηλότερο είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τόσο λιγότεροι πολίτες απαντούν ότι η πίστη στον Θεό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαθέτει κανείς ηθικές αξίες. Τα τελευταία 30 χρόνια η σημασία του Θεού αυξήθηκε στη Ρωσία (από 40% σε 56%), αλλά μειώθηκε στη Δυτική Ευρώπη. Παράλληλα, η πίστη στον Θεό ανιχνεύεται σε αισθητά μεγαλύτερο ποσοστό στις αναδυόμενες οικονομίες από όσο στις ανεπτυγμένες (με εξαίρεση Ελλάδα και της Τουρκία όπου η οικονομική ανάπτυξη δεν κλονίζει την πίστη).

Το 62% των πολιτών (στις 34 χώρες) απαντά ότι η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Το 61% απαντά ότι ο Θεός παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Και το 53% ομολογεί ότι η προσευχή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Από τα 13 κράτη της Ε.Ε. στα οποία διενεργήθηκε η έρευνα, η Ελλάδα είναι πρώτη στην πεποίθηση ότι η πίστη στον Θεό είναι προϋπόθεση για να είσαι ηθικός (53%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία (50%) και στην τρίτη η Σλοβακία (45%). Ενδεικτικά, η σύνδεση της ηθικής με την πίστη στον Θεό γίνεται από το 26% των Καναδών και το 44% των Αμερικανών.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Γαλλία (15%), η Τσεχία (14%) και η Σουηδία (9%). Λίγο πιο συγκρατημένοι φέρεται να είναι οι Ινδοί, αφού το ίδιο πιστεύουν «μόλις» οι 8 στους 10 (79%). Στην Τουρκία το ποσοστό είναι 75%, στη Βραζιλία 84% και στην Κένυα 95%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2002 το ποσοστό στην Τουρκία ήταν 84% που σημαίνει ότι μέσα στα τελευταία 20 χρόνια ένας στους δέκα Τούρκους μετακινήθηκε «δυτικότερα». Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες με ανεπτυγμένη οικονομία όπου έχουν τόσο μεγάλα ποσοστά σύνδεσης της πίστης στον Θεό με την ηθική.

Στην ερώτηση αν η θρησκεία είναι σημαντική στη ζωή μας, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη στην Ευρώπη και πρώτη στον δυτικό κόσμο, αφού το 80% απαντά «σημαντική» και «πολύ σημαντική» και μόνο το 20% «λίγο» ή «καθόλου σημαντική». Στις ΗΠΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 70% και 30%. Η Πολωνία, που έρχεται δεύτερη έπειτα από εμάς στην Ευρώπη, σημειώνει αντιστοίχως 69% και 27%. Πιο άθρησκοι από όλους οι Σουηδοί που κατά 78% δηλώνουν ότι η θρησκεία έχει ελάχιστη ή καθόλου σημασία στη ζωή τους και ακολουθούν οι Τσέχοι (72%), οι Γάλλοι (66%), οι Ολλανδοί (60%), και οι Βρετανοί (60%). Βεβαίως, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ευσέβεια στον δυτικό κόσμο, αλλά όχι σε όλο τον κόσμο. Μας κερδίζουν η Ινδονησία (100%), οι Φιλιππίνες (98%) και η Τουρκία (89%).

Όταν ρωτήθηκαν για την προσευχή, το 73% των Ελλήνων απάντησε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Όταν ρωτήθηκαν για τον Θεό το ποσοστό όσων απάντησαν το ίδιο ανήλθε στο 82%. Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στον κόσμο ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Μας ξεπερνά μόνο η Τουρκία όπου το 89% δηλώνει ότι ο Θεός και η προσευχή έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Στην τρίτη θέση, η Αργεντινή με 79%.

Στην Ελλάδα το 49% όσων έχουν υψηλό εισόδημα συνδέει την πίστη με την ηθική. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 59% στα χαμηλότερα εισοδήματα. Οι μεγαλύτερες διχοτομήσεις εμφανίζονται στην ηλικία, στην εκπαίδευση και στην πολιτική τοποθέτηση. Στην Ελλάδα μόνον ο ένας στους τρεις νέους 18-29 ετών (31%) συνδέει πίστη και ηθική. Το ποσοστό διπλασιάζεται στους άνω των 50 (65%).

Σε ό,τι αφορά το μορφωτικό επίπεδο, ο ένας στους τρεις Ελληνες που είναι απόφοιτος ανώτατης εκπαίδευσης (32%) συνδέει την πίστη με την ηθική. Το ποσοστό διπλασιάζεται μεταξύ των αποφοίτων δημοτικού (59%).

Πηγή: lifo.gr

1 σχόλιο:

  1. όσο λείπει το σχολείο ανεβαίνει η εκκλησία και το ανάποδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365