Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Έρχεται νέο κύμα αποζημιώσεων ειδικού σκοπού - Ποιους αφορά

Αναλυτικά

Νέο κύμα αποζημιώσεων ειδικού σκοπού αναμένεται να έρθει εν μέσω πανδημίας για τους εργαζόμενους των “κόκκινων” Περιφερειών της χώρας.


Αναλυτικά, σύμφωνα με τον εργατολόγο, Γιάννη Καρούζο, στις “κόκκινες” περιοχές οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά με απόφαση του κράτους, θα τίθενται σε υποχρεωτική προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους. Δεν λαμβάνουν τον τακτικό μισθό τους. Είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής. Αν η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη θα λάβουν την αναλογία των ημερών αναστολής προς τα 534 ευρώ. Έχουν δε διπλή ασφαλιστική κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμού επί του ονομαστικού τους μισθού (όχι επί των 534 ευρώ).


Βέβαια και οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά και έχουν έδρα ή υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα που έχει χαρακτηριστεί κόκκινη έχουν τη δυνατότητα να θέσουν όλους ή κάποιους από τους εργαζόμενους τους σε αναστολή, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 14 ημέρες. Και αυτοί δικαιούνται τα 534 ευρώ .Δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός ή ποσόστωση στο μέτρο της αναστολής.


Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να μην προβούν σε απολύσεις των εργαζομένων καθ' όλο το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Όμοια απαγόρευση απόλυσης υπάρχει και για ισόχρονο διάστημα μετά την αναστολή. Αν πάρα ταύτα εκείνες πραγματοποιηθούν, καθίστανται εκ του νόμου άκυρες και ο απολυθείς έχει δικαίωμα να παρέχει τις υπηρεσίες του και ο μη συμμορφούμενος εργοδότης να τις αποδέχεται, διαφορετικά θα καταστεί υπερήμερος.


Δικαιούχοι 534 ευρώ ανά μήνα καθίστανται και οι αυτοαπασχολούμενοι , οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων απασχολούν έως 20 άτομα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι επιστήμονες.


Οι ανωτέρω πρέπει να πλήττονται σημαντικά βάσει λίστας ΚΑΔ. Αν η Περιφερειακή τους Ενότητα χαρακτηρίζεται “κόκκινη “ επιπέδου 4 για μόνον 14 ημέρες ή λιγότερο θα τους καταβληθούν 300 ευρώ. Επομένως η κρατική ενίσχυση τους κυμαίνεται από 300 ευρώ (για 14 ημέρες λιγότερες ημέρες χαρακτηρισμού της περιοχής τους ως “κόκκινης”) έως 534 ευρώ ανά μήνα ( χαρακτηρισμός της περιοχής τους ως “κόκκινης “για ένα μήνα).


Με πληροφορίες από την εφημερίδα Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365