Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Επίδομα θέρμανσης νωρίτερα: Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι της Π.Ε. Πέλλας

Το επίδομα θέρμανσης θα προκαταβληθεί το Δεκέμβριο του 2020

Νωρίτερα φέτος το Επίδομα Θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2020 – 2021, προκειμένου να δοθεί μία επιπλέον στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά.


Το επίδομα θέρμανσης θα προκαταβληθεί το Δεκέμβριο του 2020, ενώ υπάρχει σκέψη επέκτασης του βοηθήματος και σε άλλες μορφές, όπως στο φυσικό αέριο. Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, δεν θα καταβληθεί επίδομα θέρμανσης για καυσόξυλα και πέλετ, λόγω της αρνητικής επίπτωσης που έχουν στο περιβάλλον και πρέπει να μειωθεί η χρήση τους.


Σημειώνεται ότι από τα 77 λεπτά το λίτρο ξεκίνησε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο παρά τη χαμηλή (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) τιμή η ζήτηση αναμένεται να είναι περιορισμένη.


Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η πλειονότητα των καταναλωτών αποθεματοποίησε πετρέλαιο θέρμανσης την περίοδο του Απριλίου – Μαΐου οπότε, λόγω της πανδημίας, οι διεθνείς και οι λιανικές τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν σε χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και στα 74 λεπτά το λίτρο. Πάντως η μέση τιμή του καυσίμου κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου πέρυσι ήταν 1,04 ευρώ, που σημαίνει ότι εφέτος διαμορφώνεται κατά 25% φθηνότερα.


Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών η τιμή του πετρελαίου κλιμακώνεται μέχρι 0,85 ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες και την περιοχή παράδοσης.


Η ΟΒΕ συνιστά εξάλλου στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και να επιλέξουν τη πλέον συμφέρουσα τιμή, ενώ αν διαπιστώσουν ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την παράδοση του πετρελαίου, μπορούν να καταφεύγουν στην Προστασία Καταναλωτή στο τηλ. 1520.


Σημειώνεται ότι επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά.


Πρόκειται για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 -2021, το οποίο αποφασίστηκε να καταβληθεί νωρίτερα προκειμένου να δοθεί μία πρόσθετη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά.


Το κονδύλι των 84 εκατ. ευρώ προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή. Θα χορηγηθεί προκαταβολικά, μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.


Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται:


Επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β που βρίσκεται η Πέλλα, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.


Οι Γεωγραφικές ζώνες προσδιορίζονται ως εξής:


ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας


ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής


ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου


ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.


Επίδομα θέρμανσης και για φυσικό αέριο προωθεί η κυβέρνηση 


Σε βελτιώσεις στο ισχύον καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.


Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσής τους κατά τη χειμερινή περίοδο.


Το σκεπτικό του μέτρου αυτού είναι ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση, τα οποία ανάλογα με τα εισοδήματά τους έχουν ανάγκη στήριξης.


Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών προμηθεύτηκε πετρέλαιο όταν είχαν μειωθεί σημαντικά οι τιμές την περασμένη Άνοιξη. Δεν αναμένεται πάντως να αλλάξουν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος.


πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365