Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Μπορεί η ηπατίτιδα C να μεταδοθεί με το στοματικό σεξ;

Δεν υπάρχει κανένα σημερινό εμβόλιο για την προστασία από την ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα C είναι ένας τύπος ηπατικής νόσου που μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C, γνωστό και ως HCV.
Δεν υπάρχει κανένα σημερινό εμβόλιο για την προστασία από την ηπατίτιδα C, αν και μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.


Με το χωρίς προφυλάξεις κολπικό και πρωκτικό σεξ μπορούν να μεταδοθούν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Πολλοί αναρωτιούνται εάν το ίδιο ισχύει και για το στοματικό σεξ.

Η ηπατίτιδα C εξαπλώνεται μέσω της επαφής με το αίμα ενός άλλου ατόμου. Εάν το μολυσμένο αίμα από ένα άτομο εισέρχεται στο αίμα ενός άλλου ατόμου, το άτομο αυτό μπορεί να μολυνθεί.

Συνολικά, ο κίνδυνος μετάδοσης ηπατίτιδας C κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τύπου σεξουαλικής δραστηριότητας είναι χαμηλός. Ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο, θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, εάν ένα άτομο με ηπατίτιδα C έχει εκδορές (έστω και μικροσκοπικές) που αιμορραγούν (έστω και λίγο) στα χείλη και ταυτόχρονα ο/η σύντροφος του έχει επίσης κάποια ανοιχτή πληγή.

Η ηπατίτιδα C ΔΕΝ διαδίδεται με το φιλί, ή με το σάλιο.

Τι είναι η ηπατίτιδα C
Η ηπατίτιδα C είναι ένας ιός που επηρεάζει το ήπαρ. Καταστρέφει τα κύτταρα του ήπατος, προκαλώντας φλεγμονή και έλκη/ουλές, γνωστές ως ίνωση, καθώς και κίρρωση του ήπατος. Επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια.

Ηπατίτιδα C και στοματικό σεξ
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν άμεσα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν, ότι η ηπατίτιδα C μπορεί να μεταδοθεί και μόνο από το στοματικό σεξ. Αλλά, οποτεδήποτε υπάρχει αίμα, μπορεί να μεταδοθεί μια λοίμωξη.

Εάν ένας σεξουαλικός σύντροφος έχει μια εκδορά στο δέρμα του, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος μια λοίμωξη να περάσει μέσω του αίματος από το ένα άτομο στο άλλο.

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν:
Εμμηνόρροια
Αιμορραγία από το στόμα ή τα ούλα
Κάποια λοίμωξη στο λαιμό
Έρπης
Κονδυλώματα
Σκασμένα ή/και με πληγές χείλη
Ο κίνδυνος μετάδοσης της ηπατίτιδας C από ένα άτομο σε άλλο κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ είναι πολύ χαμηλός. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ζευγάρια στις μονογαμικές σχέσεις που έχουν κάνει εξετάσεις για μεταδοτικές ασθένειες.

Εντούτοις, η γνώση του πώς μεταφέρεται η ηπατίτιδα C από το ένα άτομο στο άλλο, καθώς και η κατανόηση των πρακτικών ασφαλέστερου σεξ, μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο λοίμωξης ενός ατόμου.

Οι παράγοντες κινδύνου για την μετάδοση της ηπατίτιδας C περιλαμβάνουν:
Οξεία λοίμωξη ηπατίτιδας C
Υψηλό ιικό φορτίο
Άτομο που έχει πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους
Σεξ χωρίς προφυλάξεις
Εκδορές στο δέρμα από προηγούμενους τραυματισμούς
Αν το άτομο έχει ήδη κάποιο ΣΜΝ, ή τον ιό HIV

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα C
Αν και η μετάδοση της ηπατίτιδας C μέσω της σεξουαλικής επαφής είναι σπάνια, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι που ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί.

Ο ιός της ηπατίτιδας C ζει στο αίμα και σε ορισμένα σωματικά υγρά. Η μετάδοση του ιού συμβαίνει όταν το αίμα ενός μολυσμένου προσώπου μεταδοθεί σε άλλο άτομο.

Η ανταλλαγή σπέρματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση, αν και οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές.

Επιπλέον, αν και ο ιός της ηπατίτιδας έχει ανιχνευτεί στο σάλιο, πιστεύεται ότι τα αντισώματα στο σάλιο εμποδίζουν την μετάδοσή του σε άλλα άτομα, οπότε η ασθένεια δεν μεταδίδεται με το φιλί.

Εκτός από την σεξουαλική επαφή, οι πιο συνηθισμένοι τρόποι που ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C είναι:

Κοινή χρήση σε σύριγγες
Ενδορρινική χρήση φαρμάκων
Δερματοστιξία (τατουάζ) ή piercing χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής
Κληρονομικότητα (π.χ. γονιός που είχε τον ιό)
Κοινή χρήση σε ξυράφια, οδοντόβουρτσες και νυχοκόπτες
Θηλασμός μόνο εάν οι θηλές είναι εκδορές ή αιμορραγούν. Η ηπατίτιδα C ΔΕΝ μεταδίδεται με το μητρικό γάλα

Ηπατίτιδα C: Συμπτώματα
Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C δεν αντιλαμβάνονται ότι την έχουν.

Ωστόσο, ανάλογα με το εάν η μόλυνση είναι οξεία ή χρόνια, τα συμπτώματά της μπορεί να περιλαμβάνουν:

Έλλειψη όρεξης
Πυρετός
Κοιλιακό άλγος
Κόπωση
Ευαισθησία στο ήπαρ
Σκουρόχρωμα ούρα
Γκρίζα απόχρωση κοπράνων
Πόνος στις αρθρώσεις ή στους μύες
Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού μέρους των οφθαλμών)
Κατάθλιψη
Η πλειοψηφία των ατόμων, που έχουν μολυνθεί, θα παρουσιάσει συμπτώματα μόνο καθώς ο ιός εξελίσσεται και μπορεί να μην παρουσιάσει συμπτώματα κατά τα πρώτα στάδια.

Πολλοί μολυσμένοι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι φέρουν τον ιό μόνο όταν κάνουν μια συνηθισμένη εξέταση αίματος, ή προσπαθήσουν να δώσουν αίμα.

Ηπατίτιδα C: Θεραπεία
Περίπου το 15-20% των λοιμώξεων από ηπατίτιδα C υποχωρούν χωρίς εξειδικευμένη θεραπεία. Σε όλα τα άλλα άτομα με τη νόσο, η ηπατίτιδα C θα είναι χρόνια.

Δεν είναι ξεκάθαρη αιτία που κάποιοι άνθρωποι μπορούν να καταπολεμήσουν με φυσικό τρόπο (ανοσοποιητικό σύστημα) τον ιό, ενώ άλλοι δεν μπορούν. Εάν ένα άτομο διαγνωστεί με ηπατίτιδα C, οι γιατροί θα συνταγογραφήσουν αντιιικά φάρμακα για θεραπεία.

Άλλα ατομικά μέτρα αντιμετώπισης της ηπατίτιδας C σε μια περίπτωση οξείας λοίμωξης περιλαμβάνουν:

Επαρκή ξεκούραση
Αύξηση της πρόσληψης υγρών
Μηδενική κατανάλωση αλκοόλ
Υγιεινή διατροφή
Εάν κάποιος δεν γνωρίζει ότι έχει οξεία ηπατίτιδα C και αυτή εξελιχθεί σε χρόνια λοίμωξη, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει και άλλες ιατρικές θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365