Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Εργασιακό νομοσχέδιο: Η μείωση των εισφορών φέρνει αύξηση μισθών - Πόσο κερδίζουν οι μισθωτοί από 1-1-2021

Διαβάστε λεπτομέρειες

Η αύξηση ξεκινά από τα 8 ευρώ τον μήνα στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει έως και 23 ευρώ το μήνα.


Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες από 1/1/2021 αλλά και η ρύθμιση των κορονοφειλών σε 12 – 24 δόσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που  κατατέθηκε στη Βουλή. 


Σύμφωνα με την σχετική ρύθμιση, προβλέπεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μειώνονται:


Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4 % και κατανέμεται 1,2% στον εργοδότη και 1,2% στον εργαζόμενο.

Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, η οποία θα μειωθεί κατά 0,12 από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α) και κατά 0,18 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.). Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16% και κατανέμεται κατά 0,06% στους εργοδότες υπέρ Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε. και κατά 0,10% στους εργαζόμενους υπέρ Ε.Κ.Λ.Α.

Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ε.Λ.Ε.Κ.Π. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π. διαμορφώνεται σε 0,35% υπέρ πρώην ΟΕΕ.

Οι μειώσεις αυτές οδηγούν σε αύξηση μισθού για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.


Η αύξηση ξεκινά από τα 8 ευρώ τον μήνα στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει έως και 23 ευρώ το μήνα για μισθωτούς με μηνιαίες απολαβές πάνω από 2.000 ευρώ.


Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο όφελος από το «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινά από 12 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και ξεπερνά τα 35 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.


Συνεπώς υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 150 ευρώ, ενώ το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 280 ευρώ περίπου. 

 

Ρύθμιση σε έως 24 δόσεις

Οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, μπορούν να εξοφληθούν μέχρι 30 Απριλίου 2021.


Οι κορονοφειλές μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ.


Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αίτηση για υπαγωγή στην ρύθμιση υποβάλλεται έως 31 Ιουλίου του 2021. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση.


Στην νέα έκτακτη ρύθμιση αναμένεται να ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365