Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Θεοδώρα Τζάκρη: Κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Δελτίο Τύπου

Ερώτηση στην Βουλή για το πάγωμα του διαγωνισμού μέσω του interreg για την προμήθεια Μονάδων Παραγωγής Οξυγόνου στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών.


Η ΝΔ υπερέβη και τον χειρότερο εαυτό της εντυπωσιάζοντάς μας για μια ακόμη φορά. Εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης δημόσιας υγείας και αυξημένων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε οξυγόνο, εφόσον το πρώτο και άμεσο μέσο αντιμετώπισης των ασθενών με covid που με επιβαρυμένο το αναπνευστικό τους σύστημα προσφεύγουν στα νοσοκομεία είναι η παροχή οξυγόνου,  αποφάσισε να παγώσει τον διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο Μονάδων Παραγωγής Οξυγόνου στα Νοσοκομείο Έδεσσας και Γιαννιτσών παρά το γεγονός ότι έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, την στιγμή που όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν τις δικές τους δομές προκειμένου να έχουν επάρκεια σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. 


Και αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση καθώς το ίδιο συνέβη και με τον διαγωνισμό  για την προμήθεια μονάδων παραγωγής οξυγόνου στα Νοσοκομεία του Πειραιά, όπου η 2η ΥΠΕ ακύρωσε τον διαγωνισμό παρά το γεγονός ότι είχε αναδειχθεί ο ανάδοχος. 


Για τον λόγο αυτό η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας με την οποία τον ερωτά 


1) Γιατί 18 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες για την εγκατάσταση των Μονάδων Παραγωγής Οξυγόνου παρά το γεγονός ότι αναδείχθηκε ο ανάδοχος του διαγωνισμού μέσω το προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG

2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των εργασιών εγκατάστασης και πότε οι Μονάδες Παραγωγής Οξυγόνου στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών θα καταστούν πλήρως λειτουργικές και

3) Αν προτίθεται να ενισχύσει τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Έδεσσας ώστε να προβεί σε απευθείας ανάθεση για την επέκταση του δικτύου παροχής οξυγόνου σε όλους τους θαλάμους;


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Πάγωμα από την κυβέρνηση του διαγωνισμού του 2018 μέσω του προγράμματος Interreg για την προμήθεια Μονάδων Παραγωγής Οξυγόνου στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών»


Κύριε Υπουργέ, 

Τον Δεκέμβριο του 2018 με απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η προμήθεια ενός αξονικού τομογράφου για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών καθώς και δύο Μονάδων Παραγωγής Οξυγόνου μία για το Νοσοκομείο της Έδεσσας και μια για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών. 


Κι ενώ ο αξονικός τομογράφος παραδόθηκε στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών τον Ιούλιο του 2019 και από τον Αύγουστο του 2019 βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, το σκέλος του ιδίου διαγωνισμού που αφορά τις δύο Μονάδες Παραγωγής Οξυγόνου για τα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών η νέα κυβέρνηση αντί να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό τον πάγωσε και παρά το γεγονός ότι έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και θα έπρεπε μέχρι 31-12-2020 οι δύο Μονάδες να λειτουργούν πλήρως, δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί και η δοκιμαστική τους λειτουργία που διαρκεί 1-2 μήνες, σήμερα (24 Νοεμβρίου 2020) δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία της εγκατάστασής τους, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ορατός ορίζοντας και χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών για την εγκατάστασή αυτών.


Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ασθενείς που λόγω covid προσφεύγουν κατά εκατοντάδες καθημερινά στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών με επιβάρυνση του αναπνευστικού τους συστήματος και χρειάζονται επειγόντως οξυγονοθεραπεία, καθώς το πρώτο και άμεσο μέσο αντιμετώπισης της νόσου είναι η παροχή οξυγόνου, δεν μπορούν να λάβουν τις απαιτούμενες ποσότητες οξυγόνου ώστε να σωθεί η ζωή τους και να αντιμετωπιστεί η πάθηση, λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει επιφέρει στις εταιρείες προμηθειών η αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας με λοίμωξη από τον κορωνοϊό.


Η περίπτωση αυτή έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να παγώσει πολλούς αντίστοιχους διαγωνισμούς που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρωθούν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρη την χώρα,  όπως πχ συνέβη και με τον διαγωνισμό της 2ης ΥΠΕ για την προμήθεια Μονάδων Παραγωγής Οξυγόνου στα Νοσοκομεία του Πειραιά, όπου ενώ είχε αναδειχθεί ο ανάδοχος, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.


Επιπλέον στο Νοσοκομείο της Έδεσσας, εκτός της έλλειψης επαρκούς ποσότητας οξυγόνου, υπάρχει πρόβλημα και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν παροχές οξυγόνου (δίκτυο οξυγόνου) σε όλους τους θαλάμους, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται για την παροχή οξυγόνου κινητές φιάλες, η χρήση των οποίων όμως είναι για κάποιες ώρες και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες σταθερούς και επαρκούς παροχής οξυγόνου στους ασθενείς. 


Επειδή η Πέλλα είναι η πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο περιοχή σε ότι αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της και μόνο σε μια μέρα, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του covid.


Επειδή τα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών σύμφωνα και με την χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους.


Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Γιατί 18 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες για την εγκατάσταση των Μονάδων Παραγωγής Οξυγόνου παρά το γεγονός ότι αναδείχθηκε ο ανάδοχος του διαγωνισμού μέσω το προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των εργασιών εγκατάστασης και πότε οι Μονάδες Παραγωγής Οξυγόνου στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών θα καταστούν πλήρως λειτουργικές;

3. Προτίθεσθε να ενισχύσετε τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Έδεσσας ώστε να προβεί σε απευθείας ανάθεση για την επέκταση του δικτύου παροχής οξυγόνου σε όλους τους θαλάμους;


Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365