Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Θ. Τζάκρη: Ερώτηση για την εφαρμογή της ΚΑΠ μετά το 2020

Δελτίο Τύπου

43 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Βουλευτή κ. Θεοδώρας Τζάκρη κατέθεσαν Ερώτηση, με την οποία ζητούν ενημέρωση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την Εθνική εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-27 και ειδικότερα για την προετοιμασία του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, στη βάση του οποίου θα απορροφηθούν οι πόροι της ΚΑΠ μέχρι το 2027.


Σε συνέχεια του Συμβουλίου Γεωργίας – Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2020, κατά το οποίο  συμφωνήθηκε σε επίπεδο Υπουργών Γεωργίας, η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021 – 27, η κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 41 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ υπέβαλαν Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την οποία τον ρωτούν: 1) Σε ποια φάση βρίσκεται η σύνταξη του εθνικού στρατηγικού σχεδίου και πότε προβλέπεται να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2) για τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά κυρίως στις προθεσμίες και στο περιεχόμενο το εθνικού στρατηγικού σχεδίου και 3) για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την υιοθέτηση των κατάλληλων  μορφών επικοινωνίας και διαβούλευσης που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας covid-19 να ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος και οι εμπλεκόμενοι με αυτόν φορείς. 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Εθνική εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-27»

Η ΚΑΠ ως η πιο παλιά και κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συνεισφέρει και στηρίξει σημαντικά την ελληνική γεωργία, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Έχει συμβάλλει επίσης,στην ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος, το οποίο πολύ συχνά επηρεάζεται αρνητικά από αστάθμητους παράγοντες όπως η αστάθεια των τιμών, οι κρίσεις της αγοράς, τα ακραία καιρικά φαινόμενα  κλπ. 

Στις 20 Οκτωβρίου 2020 μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και μετά από 2,5 περίπου χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία (γενική προσέγγιση) για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της περιόδου 2021 – 2027. 

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους τρεις κανονισμούς και ειδικότερα στον κανονισμό για τα στρατηγικά σχέδια, η ΚΑΠ της περιόδου 2021-27 θα υλοποιηθεί στη βάση ενός νέου μοντέλου εφαρμογής με μετρήσιμους στόχους  και αποτελέσματα και με αυξημένη αιρεσιμότητα όσον αφορά στο περιβάλλον. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα επιβαρυνθούν με περισσότερη ευθύνη και  λογοδοσία. Όλες δε, οι παρεμβάσεις στη βάση των οποίων θα απορροφηθούν οι πόροι της ΚΑΠ (άμεσες ενισχύσεις, τομεακές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης) θα συμπεριληφθούν στο στρατηγικό σχέδιο για την ΚΑΠ.

Μιλάμε για περίπου 14,5 δις € την επταετία ή περίπου 2 δις €/ έτος για τον πρώτο πυλώνα και για περίπου 4 δις € την επταετία ή περίπου 550 εκ €/ έτος για το δεύτερο πυλώνα. 


Παρά την καθυστέρηση εφαρμογής της νέας ΚΑΠ λόγω καθυστέρησης λήψης των Αποφάσεων σε ενωσιακό επίπεδο, τα κράτη μέλη (και η Ελλάδα) είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν μέχρι το τέλος του 2021 το στρατηγικό τους σχέδιο για την ΚΑΠ. 

Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο απαιτεί προσεκτική και αναλυτική προσέγγιση και περιγραφή της ελληνικής γεωργίας ώστε στη συνέχεια να σχεδιαστούν οι παρεμβάσεις, είναι αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα πόνημα δύσκολο και απαιτητικό, το οποίο πρέπει στη συνέχεια να υποβληθεί και να εγκριθεί από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο. 

Η νέα ΚΑΠ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται την 1/1/2023, λόγω της συμφωνηθείσας διετούς μεταβατικής περιόδου, ωστόσο, ο χρόνος που απομένει είναι πιεστικός διότι εντωμεταξύ πρέπει να ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο εφαρμογής της, δηλαδή να συνταχθεί το εθνικό στρατηγικό σχέδιο, να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το κυριότερο να εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία της Ε. Επιτροπής.


Επιπλέον πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη δημόσια διαβούλευση η οποία ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της Εταιρικής Σχέσης  που  συγκροτήθηκε και η οποία διακόπηκε απότομα εξαιτίας της πανδημίας covid-19,  με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος και οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν στερηθεί βασική ενημέρωση και διαβούλευση.


Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποια φάση βρίσκεται η σύνταξη του εθνικού στρατηγικού σχεδίου και πότε προβλέπεται να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

2. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά κυρίως στις προθεσμίες και στο περιεχόμενο το εθνικού στρατηγικού σχεδίου;

3. Προτίθεστε να πάρετε πρωτοβουλίες, όπως έχουν πράξει άλλα κράτη μέλη για την υιοθέτηση των κατάλληλων  μορφών επικοινωνίας και διαβούλευσης που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας covid-19, προκειμένου να ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος και οι εμπλεκόμενοι με αυτόν φορείς; 


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Φάμελλος Σωκράτης

Ψυχογιός Γιώργος»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365