Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

6 ερωτήματα που έχει ο καθένας μόλις μπει σε αεροπλάνο!

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί κάποια από αυτά

Ίσως να μην μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε πώς πετά ένα αεροπλάνο, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα ερωτήματα που μας έρχονται στο μυαλό όταν βρεθούμε στο αεροδρόμιο τα οποία είναι πιο εύκολο να σας εξηγήσουμε.


1.Τι σημαίνουν οι αριθμοί στους διαδρόμους της πίστας;

Οι αριθμοί που αναγράφονται σε κάθε άκρο του διαδρόμου από-προσγείωσης  δείχνουν την κατεύθυνση. Προσθέστε ένα μηδέν στον αριθμό και θα καταλάβετε. Για παράδειγμα, το 36R σημαίνει ότι τα αεροπλάνα που απογειώνονται από τον εν λόγω διάδρομο κατευθύνονται βόρεια σε προορισμό που βρίσκεται σε 360 μοίρες. Το R δείχνει ότι βρίσκεται στη δεξιά πλευρά ενός άλλου παράλληλου διαδρόμου στον ίδιο αερολιμένα. Το άλλο άκρο του διαδρόμου 36R θα φέρει ετικέτα 18L για 180 μοίρες, με κατεύθυνση προς τα νότια και προς τα αριστερά από άλλο παράλληλο διάδρομο.

Οι αριθμοί διαδρόμων δεν υπερβαίνουν ποτέ τους 36, δεδομένου ότι οι 360 μοίρες ολοκληρώνουν έναν πλήρη κύκλο. Το μυστήριο λύθηκε.



2.Τι σημαίνουν τα χρωματιστά φώτα στα φτερά του αεροπλάνου;

Ένα κόκκινο φως βρίσκεται στο αριστερό φτερό και ένα πράσινο στο δεξί. Τα λευκά φώτα βρίσκονται συνήθως πάνω ή κοντά στην ουρά. Αυτά τα φώτα, γνωστά ως φώτα πλοήγησης ή θέσης, πρέπει να χρησιμοποιούνται σε νυχτερινές ώρες ή συνθήκες κακής ορατότητας και είναι εκεί για να επιτρέψουν σε άλλους να γνωρίζουν πού είναι το αεροπλάνο και ποια κατεύθυνση έχει.

Συχνά, τα αεροσκάφη έχουν επίσης φώτα λογότυπου στην ουρά, τα οποία δείχνουν ένα σήμα της αεροπορικής εταιρείας και χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση στο έδαφος και τον αέρα. Με αυτά τα τυποποιημένα συστήματα φωτισμού, είναι εύκολο για έναν πιλότο να εντοπίσει τη θέση και την κατεύθυνση οποιουδήποτε αεροσκάφους συναντά.

3.Γιατί τα αεροπλάνα εξακολουθούν να έχουν σταχτοδοχεία;

Επειδή όλοι κάνουν λάθη. Τα περισσότερα αεροσκάφη έχουν σταχτοδοχεία στα αποδυτήρια ή κοντά στην κουζίνα σε περίπτωση που κάποιος ανάψει ένα τσιγάρο. Αυτό παρέχει ένα ασφαλές μέρος για να το σβήσει, επειδή ρίχνοντάς το στα σκουπίδια μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

4.Για ποιο λόγο είναι αναδιπλωμένες οι άκρες των φτερών του αεροπλάνου;

Έχουν σχεδιαστεί για να εξομαλύνουν τη ροή του αέρα γύρω από το φτερό και να μειώνουν την οπισθέλκουσα, πράγμα που με τη σειρά του βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμων. Δεν έχουν όλα τα αεροπλάνα πτερύγια επειδή κάθε αεροσκάφος είναι αεροδυναμικά διαφορετικό.



5.Τι είναι τα λευκά ίχνη που αφήνουν στον ουρανό;

Είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν αποτελούν ρύπανση. Τα λευκά κονιάματα σχηματίζονται όταν ο υγρός αέρας που προέρχεται από τους κινητήρες αναμιγνύεται με ψυχρό ξηρό αέρα σε υψόμετρο, δημιουργώντας κρυστάλλους πάγου. Ο λόγος που οι υδρατμοί προέρχονται από ορισμένα αεροπλάνα, αλλά όχι από όλα, είναι η περιεκτικότητα σε υγρασία του αέρα στο σημείο που πετάει το αεροπλάνο. Για όσους λάτρεις των θεωριών συνομωσίας επιμένουν στο ότι μας ψεκάζουν μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως αυτά τα άχνη ήταν κάτι περισσότερο από υδρατμοί.



6.Τι σημαίνει ότι η πτήση θα καθυστερήσει επειδή το πλήρωμα κάνει τάιμ άουτ;

Ένας από τους κύριους κινδύνους καθυστέρησης της πτήσης είναι ότι το πλήρωμα έχει περάσει τον επιτρεπόμενο αριθμό ωρών που μπορούν να πετάξουν βάση της διεθνούς νομοθεσίας, χωρίς να κάνουν ένα διάλειμμα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και ακύρωση πτήσης, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να το αποτρέψουν έχοντας εφεδρικούς πιλότους και αεροσυνοδούς, είτε στο αεροδρόμιο είτε σε μικρή απόσταση.

Οι επιβάτες δεν λαμβάνουν πάντα αυτή την εξήγηση, αλλά έχετε το νου σας πως σε μια καθυστέρηση, αυτό θα μπορούσε να είναι ο λόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365