Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Γιατί τα περισσότερα αεροπλάνα είναι άσπρα

Οι λόγοι αυτοί είναι τόσο επιστημονικοί όσο και οικονομικοί.

Τα περισσότερα αεροπλάνα είναι λευκά. Αυτό το ξέρετε. Εκείνο πιθανότατα δεν ξέρετε είναι πως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι και σοβαροί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό.


Ο κύριος λόγος που οδήγησε τα αεροπλάνα στο να είναι λευκά έχει να κάνει με την θερμική επιστήμη. Το λευκό χρώμα αντανακλά καλύτερα το φως του ήλιου κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται δροσερή η καμπίνα. Είναι κάτι που άλλωστε γνωρίζουμε και για τα αυτοκίνητα. Τα μαύρα απορροφούν περισσότερη θερμότητα, τα λευκά λιγότερη. Όμως αυτός ο λόγος δεν είναι ο μοναδικός.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστήμιο Purdue και από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Άγρια Ζωή, διαπιστώθηκε πως ότι τα λευκά αεροπλάνα αντιμετώπιζαν λιγότερες συγκρούσεις με πτηνά από εκείνα που ήταν σε αποχρώσεις του μπλέ. Αυτό αποδεικνύει πως τα πουλιά για κάποιον λόγο βλέπουν πιο εύκολα τα λευκά αεροπλάνα και κινούνται αναλόγως.

Όμως το λευκό έχει να κάνει και με την ανθρώπινη οπτική, πολύ απλά γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διακρίνουν μια ρωγμή ή ένα χτύπημα επάνω στο λευκό χρώμα, πράγμα το οποίο σαν εικόνα τουλάχιστον είναι σχετικά καθησυχαστικό.

Ο επόμενος λόγος είναι κάπως… περισσότερο κυνικός. Τα λευκό χρώμα εξοικονομεί χρήματα για τις αεροπορικές εταιρίες. Σκεφτείτε την ποσότητα χρώματος που πρέπει να δαπανηθεί για να βαφτεί ένα αεροσκάφος και στη συνέχεια σκεφτείτε πόσες φορές θα πρέπει να δαπανηθεί άλλο τόσο χρώμα, ξανά και ξανά μέσα στα χρόνια, αφού τα φωτεινά χρώματα οξειδώνονται και η εικόνα ενός αεροπλάνου με οξειδωμένα χρώματα είναι απογοητευτική αν όχι τρομακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365