Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020

Δικαίωση της Θεοδώρας Τζάκρη για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες

Δελτίο Τύπου

Πανηγυρική δικαίωση της Θεοδώρας Τζάκρη.


Αναδίπλωση της κυβέρνησης και χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες


Σε στροφή 180ο υποχρεώθηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Θεοδώρας Τζάκρη, την οποία συνυπογράφουν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, με την οποία απαιτήθηκε η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους, δηλαδή στους δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γιατρούς . 


Αποτέλεσμα της ερώτησης αυτής ήταν η συμπερίληψη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζόμενων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ρητής διάταξης, η οποία υιοθετεί επακριβώς την πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. 


Το κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:


Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Οικονομικών


Θέμα: ''Ένταξη των Επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στους κλάδους της οικονομίας"


Στο πρώτο lockdown η κυβέρνηση πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη και αναγκάστηκε να μετατρέψει το κουπόνι της ντροπής «σκοιλελικικού» σε ενίσχυση των 600 ευρώ χωρίς προϋποθέσεις για τον μήνα Απρίλιο σε επιστήμονες -ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωπόνους  κ.λπ.).


Στο δεύτερο lockdown άφησε εκτός οποιασδήποτε ενίσχυσης τη δυναμική αυτή κατηγορία των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος των εργασιών τους  περιορίζεται σημαντικά  από το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και του εγκλεισμού των πολιτών στα σπίτια τους. 


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση από 9 έως 30 Νοεμβρίου ισχύουν ειδικοί περιοριστικοί κανόνες λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων (πολιτικών, ποινικών, διοικητικών, ΣτΕ κ.λπ.), των Εισαγγελιών, των έμμισθων και άμισθων Υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του covid 19, μέτρα τα οποία σε συνδυασμό με την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών περιορίζουν  σημαντικά τη δραστηριότητα των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.


Το ίδιο ισχύει και για ένα σημαντικό αριθμό επιστημόνων - ελευθέρων επαγγελματιών του κλάδου της υγείας (γιατρών, οδοντιάτρων, ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών, βιοπαθολόγων κ.λπ.), των οποίων η εργασία περιορίζεται μόνο σε επείγοντα περιστατικά, καθώς και όλων των επιστημόνων του κατασκευαστικού κλάδου μελών του ΤΕΕ (πολιτικών μηχανικών, μηχανολόγων, αρχιτεκτόνων κ.λπ.), των επιστημόνων του κλάδου της γεωργίας και του περιβάλλοντος μελών του ΓΕΩΤΕ (γεωπόνων, τεχνολόγων γεωπόνων, γεωλόγων, περιβαλλοντολόγων κ.λπ.), καθώς και των οικονομολόγων (λογιστών, μελετητών κ.λπ.) μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κύκλος εργασιών των οποίων έχει επίσης μειωθεί σημαντικά λόγω του δεύτερου καταστροφικού  lockdown, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες αυτοί εξακολουθούν να επιβαρύνονται με λειτουργικά έξοδα (μισθώματα επαγγελματικής στέγης, πάγιες δαπάνες κ.λπ.) και ασφαλιστικές εισφορές. 


Οι επιστήμονες - ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι  θα πρέπει να λάβουν απευθείας εφάπαξ ενίσχυση της τάξης των 800 ευρώ και να ενταχθούν οπωσδήποτε στο μέτρο της απαλλαγής του 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης (με άμεση επιστροφή του 50% της μείωσης στους ιδιοκτήτες των ακινήτων), καθώς και να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές  τους εισφορές ως το τέλος του έτους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας. 


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Προτίθεσθε να εντάξετε στην εφάπαξ ενίσχυση των 800 ευρώ τους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες - αυταπασχολούμενους δικηγόρους καθώς και τους επιστήμονες των κλάδων της υγείας, των κατασκευών, της γεωργίας/περιβάλλοντος και των οικονομολόγων που πλήττονται σημαντικά από την επιβολή του δεύτερου καταστροφικού lockdown;

2. Προτίθεσθε να εντάξετε τους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους στο μέτρο της απαλλαγής του 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης (με άμεση επιστροφή του 50% της μείωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων) για το μήνα Νοέμβριο και αν παραταθεί το lockdown και τον Δεκέμβριο;

3. Προτίθεσθε να απαλλάξετε τους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους  από τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι το τέλος του έτους (31-12-2020);


Με αφορμή την συμπερίληψη της διάταξης η κυρία Τζάκρη έκανε την εξής δήλωση «Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και των μέτρων της οικονομικής στήριξης των παραγωγικών τάξεων. Ήταν χρέος μας, επειδή βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τους ανθρώπους που στηρίζουν την ελληνική οικονομία, να καταθέσουμε πρόταση - απαίτηση οικονομικής στήριξης του μαστιζόμενου επιστημονικού δυναμικού της χώρας και δεν περιοριζόμαστε σε αυτό. Θα συνεχίσω τον αγώνα ώστε να δικαιωθεί και η προηγούμενη πρότασή μου για την καθολική στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που συμπεριλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου που δεν πήραν καμία ενίσχυση. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία, να προξενήσει μη αναστρέψιμη οικονομική βλάβη στην πραγματική οικονομία της χώρας. ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365