Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020

Μητσοτάκης: – Οι “ψεκασμένοι” και το λάθος του - Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο

Τι προβλέπεται στην Ζώνη Συναγερμού (γκρι)

Να κάνουν κριτική στον ίδιο οι πολιτικοί του αντίπαλοι και όχι στους επιστήμονες, αλλά ν’ αφήσουν στην άκρη την άσκοπη αντιπαράθεση γι’ αυτή τη δύσκολη περίοδο του νέου lockdown ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προχώρησε και σε αυτοκριτική, παραδεχόμενος λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση.


«Το μεγαλύτερο ήταν ο εφησυχασμός μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ με δραματικό τρόπο επισήμανε πως εάν δεν λαμβανόταν τώρα η απόφαση για lockdown, τότε σύντομα θα φτάναμε στο σημείο να γίνεται διαλογή ασθενών στις ΜΕΘ. Ερωτηθείς δε συγκεκριμένα αν ήταν κάτι που θα έκανε διαφορετικά αν γύριζε πίσω το χρόνο, είπε πως αυτό θα ήταν να πάρει τις προηγούμενες ημέρες γρηγορότερα και σκληρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη.


Ο πρωθυπουργός ζήτησε επιπλέον να μην γίνουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία και χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτα. Μάλιστα, ύψωσε ασπίδα προστασίας στην επιτροπή των ειδικών και τόνισε ότι τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση μετά από τις εισηγήσεις των επιστημόνων, με αποτέλεσμα ο ίδιος να φέρει την απόλυτη ευθύνη.


Συμπλήρωσε δε ότι πολλές φορές οι αποφάσεις της επιτροπής δεν είναι ομόφωνες, όπως αυτή για το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά δεν συμβαίνει επ’ ουδενί – όπως τόνισε χαρακτηριστικά – άλλα να γίνονται στην επιτροπή και άλλα να βγαίνουν προς τα έξω. «Αν πιστεύουμε αυτό, είναι προσβολή προς τους επιστήμονες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε θετικό στοιχείο ότι πολλοί επιστήμονες έχουν βήμα στα Μέσα Ενημέρωσης για να εκφράζουν τις απόψεις τους.


Επιχειρώντας παράλληλα ν’ απαντήσει στο ερώτημα «γιατί τώρα το lockdown», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ούτε καν οι ειδικοί είναι σε θέση να εξηγήσουν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, η οποία οδήγησε εσπευσμένα στη δύσκολη αυτή απόφαση. Πρόσθεσε ότι προτίμησε, όπως και στην πρώτη φάση, να ενεργήσει προληπτικά και να μην ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έδρασαν κατόπιν εορτής.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε, εξάλλου, να κατευνάσει την όποια ανησυχία για τις αντοχές της οικονομίας και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων: υπογράμμισε, πέραν των πρόσθετων μέτρων που ανακοίνωσε, ότι υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα που θα επιτρέψουν τη στήριξη όλων και ιδιαίτερα των αδύναμων.


Εμφανίστηκε, επίσης, αισιόδοξος ότι τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν θα είναι πολλά κι αυτό θα γίνει σύντομα, ενώ επανέλαβε το χαρακτηρισμό «ψεκασμένοι» για όσους δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού. «Δεν δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας εμμέσως στη σχετική κριτική που δέχθηκε μετά τη χρησιμοποίηση του όρου και στο τηλεοπτικό του μήνυμα το Σάββατο. Πρόσθεσε δε ότι η καλύτερη απάντηση σ’ αυτούς είναι να επισκεφθούν κάποιο νοσοκομείο.


Επισήμανε, όμως, ότι υπάρχουν και οι «προβληματισμένοι», όπως τους ονόμασε, κυρίως για τα μέτρα που λαμβάνονται και την αποδοτικότητά τους, αλλά και ότι πρέπει να πάρουν πειστικές απαντήσεις κι εκείνοι από την κυβέρνηση και πρωτίστως από τους ειδικούς. «Ο πιο σκληρός ήχος είναι αυτός των αναπνευστήρων και η πιο σκληρή εικόνα αυτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ», κατέληξε. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, τέλος, σε θεωρίες που, όπως είπε, διακινούνται «στον υπόκοσμο του Διαδικτύου» και ορίζουν ότι υπάρχουν ασθενείς που πεθαίνουν σε θαλάμους νοσοκομείων και όχι στις ΜΕΘ. Εξήγησε συγκεκριμένα – με τη συνδρομή του κ. Τσιόδρα – ότι συχνά η μη διασωλήνωση ασθενών είναι επιλογή των οικείων τους, προκειμένου να μην μπουν σε μια επώδυνη διαδικασία.


Τι προβλέπεται στην Ζώνη Συναγερμού (γκρι)


Σύμφωνα με επίσημη ιστοσελίδα covid19.gov.gr/covid-map όπου υπάρχει και ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19, ολόκληρη η χώρα μπαίνει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 07/11/2020 στην ζώνη Συναγερμού (γκρι ζώνη).


Τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην γκρι ζώνη (όπως για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη), και θα εφαρμοστούν με κάποιες τροποποιήσεις όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. Σήμερα το απόγευμα 18:00 (05/11/2020) αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά με τις διευκρινήσεις αλλά και την εξειδίκευση των μέτρων αυτών.


Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα στις γκρι ζώνες 

Μάσκα

Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους


Μετακινήσεις


Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:


Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]


Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]


Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]


Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα [SMS – Επιλογή 4]


Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS –Επιλογή 5]


Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]


Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

Λόγοι εργασίας [βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη]

Λόγοι υγείας [SMS – Επιλογή 1]

Ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6]


Απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού (αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό και επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού)


Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις)

ΑΝΑΣΤΟΛΗ κάθε αθλητικής δραστηριότητας

Επιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή)

Αναστέλλονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής οι αγώνες της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), ενώ επιτρέπονται ΜΟΝΟ οι ευρωπαϊκοί αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, FIBA, Euroleague.


Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας


Γυμναστήρια

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας


Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις

Υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη / αυξημένου κινδύνου ομάδα


Δικαιοσύνη

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας εκτός από περιπτώσεις επείγοντος (σχετική ΚΥΑ)


Εμποροπανηγύρεις – Κυριακάτικες Αγορές κλπ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας


Εστίαση

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Λειτουργία delivery


Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ)

1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον)

Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια

Λειτουργία έως τις 20:30

Λειτουργία Σαββατοκύριακο


Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια)

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας


Κινηματογραφικές προβολές

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας


Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας


ΚΥΤ προσφύγων

ΑΝΑΣΤΟΛΗ εξόδου


Λαϊκές αγορές

50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων

Λειτουργία παράλληλων αγορών


Λιανεμπόριο

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας


Μεταφορές (Οι αριθμητικοί/ ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/ σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης)

65% σε ΜΜΜ

65% σε πλοία

Μέχρι 1 επιβάτης σε taxi

Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 1 άτομο (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα )


Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

ΑΝΑΣΤΟΛΗ επισκεπτηρίου


Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα

Ένας συνοδός / ασθενή

Περιορισμός* των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%

*Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά


Παιδότοποι (στεγασμένοι)

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα


Πανεπιστήμια

Τηλε-εκπαίδευση (εξαιρούνται εργαστήρια τελειόφοιτων)


Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας


Συναθροίσεις

ΑΝΑΣΤΟΛΗ δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο των Συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας


Συναυλιακοί χώροι, Θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι)

ΑΝΑΣΤΟΛΗ προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση


Συνέδρια/Εκθέσεις

ΑΝΑΣΤΟΛΗ δραστηριότητας


Σχολεία

Μάσκα από 4 ετών και άνω

Μάσκα από 4 ετών και άνω

Ανοιχτή η πρωτοβάθμια εκπαίδευση 

Τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια και τα Λύκεια


Χώροι Λατρείας

Λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών

Πραγματοποίηση μόνο τελετών κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365