Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021

Προέρχεται το αμπεμπαμπλομ από τα αρχαία Ελληνικά;

Από που όμως προέρχεται τελικά το αμπεμπαμπλομ;

Θα το έχετε ακούσει ίσως ότι το αμπεμπαμπλομ τουκιθεμπλομ προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά. Ουκ ολίγα διαδικτυακά κείμενα υποστηρίζουν πως το παιδικό τραγουδάκι του «και τα φυλάς εσύ» έχεις τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική γλώσσα.


Τα κείμενα υποστηρίζουν πως τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα χωρισμένα σε ομάδες έλεγαν:

«Απεμπολών, του κείθε εμβολών…» και κάπως έτσι έφτασε στις μέρες το γνωστό τραγουδάκι. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως εξηγεί ο Νίκος Σαραντάκος, στο βιβλίο του Μύθοι και Πλάνες για την Ελληνική Γλώσσα, αρχικά δεν υπάρχει καμία αναφορά στις πηγές για τέτοιο παιδικό παιχνίδι στην Αρχαία Αθήνα. Επιπλέον, η αρχαία φράση, όπως παρατίθεται παραπάνω, δεν υπάρχει στην αρχαία γραμματεία γιατί απλούστατα είναι ασύντακτη.

Από που όμως προέρχεται τελικά το αμπεμπαμπλομ;

Χωρίς η υπόθεση να είναι αποδεδειγμένη, δεν αποκλείεται να προέρχεται από την γαλλική γλώσσα. Συγκεκριμένα από Γαλλίδες γκουβερνάντες που πρόσεχαν τα παιδιά των εύπορων οικογενειών της Αθήνας στις αρχές του 20ου αιώνα. Μάλιστα η φράση «του κείθε μπλομ» αποδίδεται στο παρεφθαρμένο tout ce qui est blanc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365