Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Η Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου έπαιξε ρόλο στην διασπορά της Πέλλας; - Τι απαντάει η Ιερά Μητρόπολη

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση

Απάντηση προς την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, με αφορμή δημοσίευμα που έκανε λόγο για την διασπορά του κορονοϊού στην Πέλλα εξαιτίας της παρουσίας πλήθους κόσμου στην Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου.


Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ EΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Έδεσσα 13.11.2020


Προς την Εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ


Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στον δικτυακό τόπο της εφημερίδας σας δημοσίευμα (12/11/2020) που αναπαρήγαγαν και ορισμένα άλλα ηλεκτρονικά μέσα, και το οποίο συνδέει με τρόπο κατηγορηματικό την εξάπλωση της πανδημίας στον νομό Πέλλας και στην Έδεσσα με την επίσημη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Δηλαδή πριν από έναν μήνα.


Θεωρούμε ανυπόστατη και αβάσιμη αυτήν την ετεροχρονισμένη καταγγελία, αφού δεν στηρίζεται ούτε σε πραγματικά εμπειρικά δεδομένα, ούτε σε κάποια επιστημονικά συμπεράσματα. Και η εμπειρία απέδειξε, από τις επίσημες ανακοινώσεις και εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ασθένησε για το κρίσιμο διάστημα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις των ειδικών επιστημόνων, όποιος νοσήσει από τον covid-19, παρουσιάζει συμπτώματα τις πρώτες 3-5 ημέρες και οπωσδήποτε μέσα σε 14 ημέρες. Η παρέλευση 14 ημερών από επαφή με κάποιον φορέα (με συμπτώματα η και ασυμπτωματικό) σημαίνει ότι δεν μεταδόθηκε η νόσος. Μάλιστα από την προσωπική μαρτυρία των συμμετεχόντων, κληρικών και λαικών, προκύπτει η πεποίθηση, ότι η χάρις του Θεού διά πρεσβειών του Αγίου Καλλινίκου τους διεφύλαξε τότε, κατά την μοναδική και ιστορική εκείνη περίσταση.


Όπως οφείλουμε να σεβόμαστε τους νόμους της πολιτείας και τις διαπιστώσεις της επιστήμης, ως χριστιανοί δεν λησμονούμε παράλληλα –και μάλιστα σε περιστάσεις κρίσιμες σαν την σημερινή– την αληθινή δύναμη του ζώντος Θεού και την χάρη των αγίων Του. Σε Αυτόν και δι᾿ αυτών προσευχόμαστε για την πατρίδα μας και όλον τον κόσμο. Εις Αυτόν εν τέλει εναποθέτουμε την «πάσαν» ελπίδα μας. «Ου μη πλημμελήσουσι πάντες οι ελπίζοντες επ᾿ Αυτόν.» (Ψ. 33,23)


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Διαβάστε αυτούσιο το Δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος


Κληρικοί και πιστοί δεν τήρησαν τα μέτρα ένα μήνα πριν, στην ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του αγίου Καλλινίκου, και τώρα η Πέλλα μετρά εκατοντάδες κρούσματα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η περιοχή της Πέλλας. Τα αρνητικά στοιχεία της Πέμπτης αποδεικνύουν την ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού στην περιφέρεια, όπου το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 194 κρούσματα. 


Πάντως, ένα μήνα πριν επικρατούσε το αδιαχώρητο σε εκδήλωση κληρικών στην περιοχή...


Στις 15 Οκτωβρίου, είχε πραγματοποιηθεί στην Έδεσσα η ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.


Στη συγκεκριμένη τελετή δεν τηρήθηκαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό από τους κληρικούς, παρόλο που η νόσος βρισκόταν εκείνο το μήνα σε έξαρση.


Συγηκεκριμένα, κληρικοί εμφανίστηκαν χωρίς μάσκες και χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.


Πριν από λίγο καιρό είχε απασχολήσει η άποψη ορισμένων εκπροσώπων του εκκλησιαστικού χώρου που υποτιμούσαν τη σοβαρότητα του κορωνοϊού.


Με αυτές τις απόψεις είχε ευθυγραμμιστεί και ο μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.


Ο μητροπολίτης πρίν λίγο καιρό έλεγε: «Κοινωνώ τον κόσμο, βλέπετε να έχω κορωνοϊό;»...







5 σχόλια:

  1. Μάσκες δεν φορούν.Πρόστιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας έκανε έλεγχο η αστυνομία στα μαγαζιά μέσα στο πεζόδρομο της αριδαιας που ήταν κάθε Σάββατο κ στις 28 Οκτωβρίου γεμάτα παιδιά χωρίς να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Περνούσαν από έξω κ δε έκαναν καν το ν κόπο να ρίξουν μια ματιά. Έκλειναν οι καφετέριες στις 1.σε μερικά χωριά της ανατολικής αλμωπιας περνούσαν μόνο από τον κεντρικό κ στη μέση του χωριού κανένας έλεγχος υπήρχε κ εκεί μαγαζί που έκλεινε πολύ αργά κ οι ιδιοκτήτες δε φορούσαν μάσκα. Έκαναν τα στραβά μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα φταίει η εκκλησία γιατί μάλλον είναι όλη η νεολαία εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς ο εύκολος στόχος όπως πάντα είναι η Εκκλησία, ενώ όλοι γνωρίζουμε πώς η μεγάλη διασπορά στην Πέλλα έγινε μετά το σχεδόν "Πενθήμερο" από 24η Οκτωβρίου έως 28η Οκτωβρίου καθώς υπήρξε μεγάλη κινητικότητα στο νομό λόγο τουρισμου και παντελή έλειψη μέτρων προστασίας από ΟΛΟΥΣ μας. Ας αναλογιστούμε λοιπόν τις προσωπικές μας ευθύνες και ας αφήσουμε στην άκρη τους ψευτολιονταρισμούς με μοναδικό στόχο την Εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρα δεν φταίει μόνο η εκκλησία για την διασπορά, η διαφορά είναι όμως ότι εκεί το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ηλικιωμένοι και πιστοί που εκ πεποιθησεως δεν φορούν μάσκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365