Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Θεοδώρα Τζάκρη: Η μεσαία τάξη, οι επιστήμονες - ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι είναι στα αζήτητα της ΝΔ

Δελτίο Τύπου

53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητούν την άμεση ενίσχυση επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών – αυταπασχολούμενων.

Η ΝΔ αφού εξαπάτησε επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους, δηλαδή την μεσαία τάξη, και υφάρπαξε την ψήφο τους, στο πρώτο lockdown πέταξε αυτή την δυναμική ομάδα πολιτών στα αζήτητα και τους "εργαλειοποίησε" προκειμένου να κάνει τις "δουλίτσες" της με τους φίλους της επιχειρηματίες. Και μόνο αφού ο κύριος Βούτσης πιάστηκε με την «γίδα στην πλάτη» μετέτρεψε το κουπόνι της ντροπής σε εφάπαξ επιδότηση 600 ευρώ για αυτούς,  δηλαδή για τους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους οικονομολόγους, τους γεωπόνους κλπ.  

Τώρα, στο δεύτερο lockdown που η οικονομία βρίσκεται στο ναδίρ,  η κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύει τις πραγματικές της προθέσεις που ήταν εξ αρχής να γυρίσει την πλάτη της απέναντι στο πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. 

Για τον λόγο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη υπογράφουσα την κυρία Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητούν:

1)Την χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης 800 ευρώ στους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες - αυταπασχολούμενους  δικηγόρους καθώς και τους επιστήμονες των κλάδων της υγείας, των κατασκευών, της γεωργίας/περιβάλλοντος  και  των οικονομολόγων που πλήττονται σημαντικά από την επιβολή του δεύτερου καταστροφικού lockdown.

2)Την ένταξή τους  στο μέτρο της απαλλαγής του 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης (με άμεση επιστροφή του 50% της μείωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων) για το μήνα Νοέμβριο και αν παραταθεί το lockdown και τον Δεκέμβριο.

3)Την απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι το τέλος του έτους (31-12-2020).

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Οικονομικών


Θέμα: «Ένταξη των Επιστημόνων- ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στους κλάδους της οικονομίας»

Στο πρώτο lockdown η κυβέρνηση πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη και αναγκάστηκε να μετατρέψει το κουπόνι της ντροπής «σκοιλελικικού» σε ενίσχυση των 600 ευρώ χωρίς προϋποθέσεις για τον μήνα Απρίλιο σε επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωπόνους  κλπ).

Στο δεύτερο lockdown άφησε εκτός οποιαδήποτε ενίσχυσης την δυναμική αυτή κατηγορία των επιστημόνων- ελεύθερων επαγγελματιών, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος των εργασιών τους  περιορίζεται σημαντικά  από το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και του εγκλεισμού των πολιτών στα σπίτια τους. 

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση από 9 έως 30 Νοεμβρίου ισχύουν ειδικοί περιοριστικοί κανόνες λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων (πολιτικών, ποινικών, διοικητικών, ΣτΕ κλπ) των Εισαγγελιών, των έμμισθων και άμισθων Υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του covid 19, μέτρα τα οποία σε συνδυασμό με την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών περιορίζουν  σημαντικά την δραστηριότητα των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.

Το ίδιο ισχύει και για ένα σημαντικό αριθμό επιστημόνων - ελευθέρων επαγγελματιών του κλάδου  της υγείας (γιατρών, οδοντιάτρων, ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών, βιοπαθολόγων κλπ)  των οποίων η εργασία περιορίζεται μόνο σε επείγοντα περιστατικά καθώς και όλων των επιστημόνων του κατασκευαστικού κλάδου μελών του ΤΕΕ (πολιτικών μηχανικών, μηχανολόγων, αρχιτεκτόνων κλπ), των επιστημόνων του κλάδου της γεωργίας και του περιβάλλοντος μελών του ΓΕΩΤΕ (γεωπόνων, τεχνολόγων γεωπόνων, γεωλόγων, περιβαλλοντολόγων κλπ) καθώς και των οικονομολόγων (λογιστών, μελετητών κλπ) μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κύκλος εργασιών των οποίων έχει επίσης μειωθεί σημαντικά λόγω του δεύτερου καταστροφικού  lockdown, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες αυτοί εξακολουθούν να επιβαρύνονται με λειτουργικά έξοδα ( μισθώματα επαγγελματικής στέγης, πάγιες δαπάνες κλπ) και ασφαλιστικές εισφορές. 

Οι επιστήμονες - ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι  θα πρέπει να λάβουν απευθείας εφάπαξ ενίσχυση της τάξης των 800 ευρώ και να ενταχθούν οπωσδήποτε στο μέτρο της απαλλαγής του 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης (με άμεση επιστροφή του 50% της μείωσης στους ιδιοκτήτες των ακινήτων) καθώς και να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές  τους εισφορές ως το τέλος του έτους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Προτίθεσθε να εντάξετε στην εφάπαξ ενίσχυση των 800 ευρώ τους επιστήμονες- ελεύθερους επαγγελματίες- αυταπασχολούμενους δικηγόρους καθώς και τους επιστήμονες των κλάδων της υγείας, των κατασκευών, της γεωργίας/περιβάλλοντος  και των οικονομολόγων που πλήττονται σημαντικά από την επιβολή του δεύτερου καταστροφικού lockdown;

2. Προτίθεσθε να εντάξετε τους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους στο μέτρο της απαλλαγής του 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης (με άμεση επιστροφή του 50% της μείωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων) για το μήνα Νοέμβριο και αν παραταθεί το lockdown και τον Δεκέμβριο;

3. Προτίθεσθε να απαλλάξετε τους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους  από τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι το τέλος του έτους (31-12-2020);

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αναγνωστοπούλου Σία

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γεώργιος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365