Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020

Άδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει σε περίπτωση που μαθητής μπει σε καραντίνα

Τι είναι η άδεια ειδικού σκοπού

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς παιδιών που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας.


Οδηγό για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Γυμνασίου, που τα σχολεία τους έκλεισαν λόγω του lockdown, ή  σε περίπτωση που μπουν σε καραντίνα τα ίδια τα παιδιά, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. 


Ειδικότερα αναφέρεται πως για τους εργαζόμενους γονείς παιδιών Γυμνασίου συστήνεται κατ αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας εφόσον αυτή είναι εφικτή.


Εάν δεν είναι δυνατή τότε ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού ως ισχύει και σύμφωνα με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες που έχουν ήδη εκδοθεί.


Διευκρινίζεται πως η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγείται και στην περίπτωση που παιδί το οποίο φοιτά στο δημοτικό σχολείο τίθεται σε κατ οίκον περιορισμό έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας, όπως τμήμα του ολοήμερου σχολείου ή μαθήματα ειδικότητας π.χ γαλλικών ή γερμανικών.


Από τη στιγμή που το παιδί τίθεται σε κατ οίκον περιορισμό, το σχολείο θα πρέπει να χορηγήσει στους γονείς σχετική βεβαίωση.


Τι είναι η άδεια ειδικού σκοπού

Η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση  μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες.


Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.


Τα σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζόμενου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.


Προκειμένου για εργαζόμενους/ες που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020 γίνεται αποδεκτό ότι κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές όπως π.χ άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών άδεια λόγω ασθένειας τέκνου άδεια άνευ αποδοχών.


Παιδί σε καραντίνα

 

Σε άλλη περίπτωση στην οποία το παιδί και όχι ο γονέας, εξαιτίας άλλης επαφής του με επιβεβαιωμένο  κρούσμα κορονοϊού απαιτείται να τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό λόγω των έκτακτων μέτρων και κατόπιν οδηγιών που έχουν δοθεί αρμοδίως από τον ΕΟΔΥ, ενώ η μονάδα/το τμήμα παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των παιδιών δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της/του, τότε ο εργαζόμενος με απόφαση του εργοδότη δύναται να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία για το διάστημα αυτό εφόσον είναι εφικτό.


Εάν δεν είναι εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας συστήνεται η εύλογη προσαρμογή του ωραρίου του της εργαζόμενου/ης για το επίμαχο διάσημα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φροντίδας του παιδιού κατά το διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής του στο σπίτι και εάν ούτε και αυτό είναι εφικτό τότε ο/η εργαζόμενος/η δύναται να απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του/της


Στην τελευταία περίπτωση και καθώς δεν δικαιολογείται η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού συστήνεται να γίνεται αναλογική εφαρμογή της διάταξης για τον κατ οίκον περιορισμό των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία μετά τη λήξη του κατ' οίκον περιορισμού (εν προκειμένω του παιδιού) και όχι του ιδίου ο εργαζόμενος δύναται να αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ οίκον κατά 1 ώρα ημερησίως σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών ως αναλυτικά ορίζεται από τη σχετική διάταξη.

1 σχόλιο:

  1. Κλειστό σχολείο σημαίνει τηλεκπαίδευση στο σπιτι , άρα άδεια ειδικού σκοπού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365