Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός - Βασιλακόπουλος: Ενας στους δύο διασωληνωμένους δεν τα καταφέρνει

Για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως δεν πρέπει να λειτουργούμε ανεξέλεγκτα ούτε να αφήσουμε στην ευχέρεια των πολιτών το όλο πρόβλημα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλά στο ethnos.gr για το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ.


Ανήσυχος για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την αποτελεσματικότητα των μέτρων, την θνητότητα στους διασωληνωμένους αλλά και για την έγκαιρη διαθεσιμότητα  των εμβολίων αν αποδειχτούν αποτελεσματικά δηλώνει στο ethnos.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Με στοχευμένες παρατηρήσεις, τεκμηριωμένες ιατρικά εκτιμήσεις και με απλά λόγια για να τα καταλαβαίνουν οι πολίτες αλλά και οι κυβερνητικοί παράγοντες, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος «προσγειώνει» όσους αισιοδοξούν πως η πανδημία του κορονοϊού θα νικηθεί από τη μία μέρα στην άλλη.


«Δεν αλλάζει κάτι πριν τον Σεπτέμβριο»


Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως ακόμα και αν βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο στα μέσα Δεκεμβρίου, η Ελλάδα δεν πρόκειται να επανέλθει στην κανονικότητα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021. «Μπορεί να βγάλουμε όλο το χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown. Όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο. Αυτή θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο lockdown. Τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν μία εβδομάδα πριν από την καραντίνα θα αρχίσουν να δείχνουν τα αποτελέσματά τους στο τέλος της εβδομάδας. Θα δούμε επίσης τα αποτελέσματα από τις περιοχές που μπήκαν νωρίτερα σε καραντίνα. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί στην Κοζάνη και στην Καστοριά η καραντίνα απέδωσε. Επειτα από δύο εβδομάδες θα δούμε τα αποτελέσματα και του lockdown».


«Άλλο η ταβέρνα και άλλο το μπαρ»


Και προσθέτει: «Αν υποθέσουμε πως πάμε καλά στο τρέχον lockdown και τιθασεύσουμε τα κρούσματα αλλά και τους ασθενείς στην εντατική. Τι θα γίνει μετά από ένα μήνα; Εάν χαλαρώσουμε πάλι σε ένα μήνα θα βρεθούμε πάλι στην ίδια θέση και τότε θα έχουμε επαναλαμβανόμενα lockdown. Για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως δεν πρέπει να λειτουργούμε ανεξέλεγκτα ούτε να αφήσουμε στην ευχέρεια των πολιτών το όλο πρόβλημα. Αν αφήσουμε τις δραστηριότητες που προκάλεσαν το πρόβλημα θα το ξαναπροκαλέσουν. Είμαι από αυτούς που πιστεύω πως πρέπει να δούμε ξεχωριστά και πιο εξειδικευμένα τα μέτρα. Για παράδειγμα δε γίνεται να αντιμετωπίζουμε την ταβέρνα όπως το "ορθάδικο" μπαρ. Δεν είναι το ίδιο. Οπως και το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει με ραντεβού όπως έγινε και με τα κομμωτήρια. Πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά και πιο στοχευμένα μέτρα για να μπορέσει να επιβιώσει και η οικονομία και να είμαστε αποτελεσματικοί έναντι της πανδημίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365