Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2020

Συνεχίζεται η «βουτιά» στην επιβατική κίνηση - Χαμηλές πτήσεις και για τις γιορτές

Πρωτοφανή πτώση της ζήτησης συνεχίζει να καταγράφεται στην αεροπορική βιομηχανία

Σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό οργανισμό Eurocontrol η επιβατική κίνηση τον Οκτώβριο στην Ευρώπη καταγράφεται κατά 56% χαμηλότερη εν συγκρίσει με το 2019.


Πρωτοφανή πτώση της ζήτησης συνεχίζει να καταγράφεται στην αεροπορική βιομηχανία, εξαιτίας του κορονοϊού μετά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας που αναθερμαίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου αποτρέποντας τους κατοίκους από το να ταξιδέψουν. Kάθε μήνα οι αρχικές προβλέψεις αναθεωρούνται επί τα χείρω επιβεβαιώνοντας τα δυσμενέστερα σενάρια όχι μόνο για τις αερομεταφορές αλλά και για το σύνολο του τουριστικού κλάδου.


Σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό οργανισμό Eurocontrol η επιβατική κίνηση τον Οκτώβριο στην Ευρώπη καταγράφεται κατά 56% χαμηλότερη εν συγκρίσει με το 2019 ενώ οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τονίζουν ότι για τους μήνες που ακολουθούν μέχρι το τέλος του έτους η ζήτηση κυμαίνεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.  


Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Eurocontrol, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 12.733 πτήσεις , δηλαδή 1.504 πτήσεις λιγότερες σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου και 40% λιγότερες από τις πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2019. 


Παρότι μάλιστα η χώρα μας κινείται λίγο καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεδομένου ότι οι πτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα  ήταν 47,2% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, η επιδείνωση είναι εμφανής σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά τα δύο βασικά αεροδρόμια της χώρας, αυτό της Αθήνας κι αυτό της Θεσσαλονίκης, κατέγραψαν πτώση της επιβατικής κίνησης κοντά στο 55%.


Ο γενικός διευθυντής της Eurocontrol, Eamonn Brennan, χαρακτήρισε ως «ζοφερές» τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για πτώση άνω του 60% της αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη θα επιβεβαιωθούν. Μάλιστα δεν απέκλεισε το σενάριο περαιτέρω επιδείνωσης εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας που μπορεί να οδηγήσει σε νέα «lockdown» σε διάφορες χώρες ή πόλεις της Ευρώπης.


Σύμφωνα με πηγές της αγοράς μάλιστα ακόμα και η παραδοσιακά ανεβασμένη περίοδος των εορτών δεν θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος αφού οι κρατήσεις για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου είναι μόλις στο 10% των περσινών. «Η έκκληση της Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν με συντονισμένο τρόπο (σ.σ. όσον αφορά τις μετακινήσεις και τα ταξίδια) είναι μεν μία καλή αρχή», αν και, σημείωσε, η σύσταση της ΕΕ δεν θεωρείται επαρκής από αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια, από την στιγμή που η κατάσταση γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα» τονίζει ο γενικός διευθυντής της Eurocontrol.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεικτικά, στις 14 Οκτωβρίου ο αριθμός των πτήσεων πανευρωπαϊκά ήταν στις 13.000 από 38.000 την αντίστοιχη μέρα πέρυσι. Η συνολική επιβατική κίνηση στην Ευρώπη είναι μειωμένη κατά 78%, οι πληρότητες στα αεροσκάφη κυμαίνονται κοντά στο 50% ενώ η χωρητικότητα δεν αναμένεται να επανέλθει πριν το 2021.


Συνεχίζεται η βουτιά της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια


Βουτιά της τάξης του 68,9% σημείωσε η επιβατική κίνηση και στα ελληνικά αεροδρόμια το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ενώ απογοητευτική ήταν και η εικόνα του Σεπτεμβρίου.


Συγκεκριμένα στο εννεάμηνο ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφτασε μόλις στα 16,6 εκατομμύρια, από 53,4 εκατ. επιβάτες στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2019 ενώ κατακόρυφη ήταν η πτώση της επιβατικής κίνησης και τον Σεπτέμβριο - 63,1%.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν στις 195.762 στο εννεάμηνο, από τις οποίες 96.605 ήταν εσωτερικού και 99.157 εξωτερικού, παρουσιάζοντας πτώση 54,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 433.320 πτήσεις.


Αναλύοντας τα αεροπορικά δεδομένα για τον Σεπτέμβριο του 2020 προκύπτει ότι διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 3.149.471 επιβάτες, μείωση 63,1% σε σχέση με το 2019 όπου είχαν διακινηθεί 8.523.771 επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε στις 34.582 καταγράφοντας πτώση 46,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 64.906 πτήσεις.


Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 1.093.048 παρουσιάζοντας μείωση 66% σε σχέση με το 2019, όπου είχαν αφιχθεί 3.217.115 επιβάτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365