Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Aυξάνεται καθημερινά ο κατάλογος των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων τα οποία κλείνουν

Πάνω από 300 σχολικές μονάδες ή τμήματα είναι κλειστά σήμερα, λόγω κάποιου κρούσματος σε μαθητή ή εκπαιδευτικό.


Aυξάνεται καθημερινά ο κατάλογος των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων τα οποία κλείνουν (ολόκληρα σχολεία ή κάποιες τάξεις), λόγω κρουσμάτων του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τη σχετική λίστα την οποία ενημερώνει καθημερινά το υπουργείο Παιδείας. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 300 σχολεία ή τάξεις παραμένουν κλειστά ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη σχετική λίστα του υπουργείου δεν υπάρχουν όλα τα σχολεία τα οποία τελούν σε αναστολή και κυρίως ιδιωτικά, διότι κατά πάσα πιθανότητα οι ιδιοκτήτες ορισμένων σχολείων δεν ενημερώνουν έγκαιρα και επίσημα τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας, όπως είναι υποχρεωμένοι. Αντίθετα επιλέγουν να ενημερώνουν απευθείας τους γονείς, ότι δηλαδή, υπάρχει κρούσμα στο σχολείο και συνεπώς δεν θα πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους έως ότου λήξει το απαιτούμενο διάστημα.


Η σχετική εγκύκλιος πάντως, του υπουργείου Παιδείας είναι σαφής και προβλέπει ότι με ευθύνη του Διευθυντή Εκπαίδευσης, της κάθε περιοχής - ο οποίος έχει ενημερωθεί από το ίδιο το σχολείο - καταχωρείται στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος myschool η πληροφορία για την αναστολή αυτή. Όπως τονίζουν στο ethnos.gr γονείς κυρίως μαθητών δημοτικού, τα οποία έχουν κλείσει επειδή υπάρχει κρούσμα σε κάποιο παιδί ή εκπαιδευτικό, όταν τους ενημερώνουν σχετικά από το σχολείο «αρχίζει το δικό μας μαρτύριο, καθώς δεν ξέρουμε αν έχει κολλήσει, και το δικό μας παιδί και πρέπει να μπούμε στη διαδικασία των τεστ, για όλη την οικογένεια κάτι το οποίο είναι εξοντωτικό τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά».


Το πρόβλημα και η αγωνία διογκώνονται όταν στο σπίτι υπάρχουν ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα παιδιά. Πάντως, τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και ορισμένοι επιστήμονες  θεωρούν ότι για την ώρα, ο αριθμός αυτός - των 300 μονάδων ή τμημάτων, που έχουν κλείσει - δεν αποτελεί ανησυχητικό ποσοστό για την Πολιτεία ώστε να πάρει αυστηρότερα μέτρα .


Πότε κλείνει ένα σχολείο


Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας Τμημάτων Σχολικής Μονάδας ή ολόκληρης της Σχολικής Μονάδας λαμβάνεται από τον Διευθυντή της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του.


Για τη σχετική γνώμη και απόφαση λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω οδηγίες, καθώς και τα τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα. Εφόσον καταγράφεται τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας έχει την ευθύνη για την ενημέρωση  του Διευθυντή της οικείας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του.


Εφόσον αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας Τμήματος ή Τμημάτων του σχολείου ή όλης της Σχολικής Μονάδας, ενημερώνεται ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας και με ευθύνη του οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς-κηδεμόνες. Επίσης, με ευθύνη του Διευθυντή Εκπαίδευσης, καταχωρείται στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος myschool η πληροφορία για την αναστολή αυτή.

2 σχόλια:

  1. Όταν μας κλείσατε το Γυμνάσιο στη Φούστανη για ένα παιδί, έβγαιναν και έκαναν όλοι ανακοινώσεις. Τώρα κλείνουν ένα ένα τα τμήματα στα δημοτικά της Αριδαίας και δεν ακούγεται τίποτα. Ούτε από τις διευθύνσεις ούτε από τον δήμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365