Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Τρία πλήκτρα - Η άγνωστη ιστορία του Ctrl+Alt+Del

Ο συνδυασμός δημιουργήθηκε το 1981

Ο συνδυασμός Ctrl+Alt+Del έχει μείνει για πάντα στην ιστορία ως ο συνδυασμός στο πληκτρολόγιο που μπορεί να κάνει restart στο PC μας όταν όλες οι λοιπές λύσεις έχουν αποτύχει.


Ο συνδυασμός δημιουργήθηκε το 1981 όταν ο Bradley και ακόμη 11 προγραμματιστές, έψαχναν έναν πιο σύντομο τρόπο για να κάνουν restart στον πρώτο υπολογιστή IBM που σχεδίαζαν. Μέχρι τότε προσπαθούσαν να κλείσουν τον υπολογιστή με έναν ομολογουμένως… αργό τρόπο.
Τον έβγαζαν από την πρίζα και τον έβαζαν πάλι στο ρεύμα μετά.

Αρχικά είχε προτιμήσει το Ctrl+Alt+Esc, αλλά διαπίστωσε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός μπορούσε να οδηγήσει σχετικά εύκολα σε ακούσιες επανεκκινήσεις, λόγω απροσεξίας, οπότε και επέλεξε το Ctrl+Alt+Del επειδή ήταν αδύνατον πατηθεί μόνο με το ένα χέρι.

Ο Bradley που σήμερα είναι άνω των 70 ετών, δηλώνει πως ουδέποτε φανταζόταν πως το «Ctrl+Alt+Del» θα γινόταν ένας «παγκόσμιος» συνδυασμός, μια εντολή που τη γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά. Και πως θα ήταν ό,τι πιο γνωστό έχει κάνει ποτέ στην επαγγελματική ζωή του. «Έκανα πολλά για την ΙΒΜ, αλλά ο κόσμος θα με θυμάται για αυτό. Δεν πειράζει, μου αρκεί, αισθάνομαι υπερήφανος», δηλώνει χαρακτηριστικά στο βίντεο που είδατε παραπάνω.

Ο συνδυασμός πάντως έγινε «διάσημος» από στόμα σε στόμα καθώς πολλοί δημιουργοί λογισμικού το έλεγαν σε χρήστες για να τους βοηθήσουν. Το shortcut έγινε παγκοσμίως γνωστό κατά την δεκαετία του 1990, ως λύση για την «μπλε οθόνη» που εμφανιζόταν όταν «κράσαραν» τα PC.

Σημειώνεται πως ο συνδυασμός που αρχικά χρησιμοποιούνταν για να επανεκκινήσει έναν υπολογιστή, διατηρήθηκε και στα Windows 8, για να αποκτά ο χρήστης πρόσβαση στον task manager. Σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, χρησιμοποιείται για να μπορεί ο χρήστης να κάνει login στο σύστημα.

«Θα μπορούσε να ήταν ένα και μόνο κουμπί. Αλλά ο τύπος που έκανε τον σχεδιασμό πληκτρολογίου από την ΙΒΜ δεν ήθελε να μας δώσει το ένα μας κουμπί», έχει δηλώσει για την εν λόγω «πατέντα», ο Μπιλ Γκέιτς.

Σημειώνεται ότι οι χρήστες μπορούν να πατήσουν ένα μόνο πλήκτρο για να συνδεθούν – όχι τρία – στους υπολογιστές Mac της Apple.

Πηγή in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365