Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα fake news - Στο στόχαστρο και το βίντεο του Γρ. Πετράκου

Σε μια προσπάθεια περιορισμού των «fake news» που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό, η προϊσταμένη έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν δημόσιες αναφορές που αμφισβητούν την επικινδυνότητα του κορωνοϊού, την αποτελεσματικότητα των τεστ, ενώ χαρακτηρίζουν επικίνδυνα τα εμβόλια κατά της πανδημίας.


Σε μια προσπάθεια περιορισμού των «fake news» που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό, η προϊσταμένη έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων («Μακελειό»10/11/2020, «Μακελειό» 11/11/2020, «Ελεύθερη Ώρα» 19/11/2020) καθώς και ανάλογων video-δηλώσεων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπως του τραγουδιστή - παίκτη reality Γρηγόρη Πετράκου.


Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων άπαξ και κατ´ εξακολούθηση καθώς και διέγερση σε ανυπακοή.


Η προσπάθεια να περιοριστούν τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν συνιστά πραγματική απειλή, αλλά μια παγκόσμια συνωμοσία, ξεκίνησε από το καλοκαίρι σε συνεργασία των αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών της χώρας, όταν κάποια χαρακτηριστικά δημοσιεύματα, που είχαν αναρτηθεί τότε σε κυρίως χαμηλής επισκεψιμότητας ιστοσελίδες όπως επίσης και αναρτήσεις μεμονωμένων χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα και κυρίως το Facebook, στάλθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.


Τότε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε τονίσει ότι «θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο».


Συμπλήρωσε ότι ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής και έστειλε το μήνυμα ότι «η πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές».


Πηγή: cnn.gr

2 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365