Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Καθολικό lockdown τριών εβδομάδων! Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις, τι θα γίνει με τα σχολεία

Τι θα παραμείνει ανοιχτό

Μέχρι και 4 εβδομάδες το καθολικό lockdown που δείχνει να έχει “κλειδώσει” και ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός. Οι μετακινήσεις με SMS, τα δεδομένα για τα σχολεία και το “λουκέτο” σε εμπορικά καταστήματα. Τι θα παραμείνει ανοιχτό.


Προς ένα καθολικό lockdown και επανάληψη όσων ζήσαμε το Μάρτιο και τον Απρίλιο οδεύει η χώρα, όπως αποκάλυψε από νωρίς το newsit.gr και επιβεβαίωσε μιλώντας στον Ant1 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.


Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτή είναι η πρόταση της επιτροπής των ειδικών επί της υγείας, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός και θα τις ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι της σήμερα. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μάλιστα, θα είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας και οι δυο τους θ’ απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με την εικόνα αυτή ν’ αποτυπώνει την κρισιμότητα της κατάστασης η οποία δείχνει πως το καθολικό lockdown είναι πια αναπόφευκτο.


Πώς φτάσαμε στην απόφαση για καθολικό lockdown


Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα παρά τα μέτρα που ελήφθησαν κυρίως το τελευταίο 15νθήμερο και η διαρκώς εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, οδηγούν τους ειδικούς και την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ενώ αρχικά υπήρξε πρόταση για lockdown τύπου Θεσσαλονίκης μόνο στην Αττική, τελικώς προκρίθηκε η λογική του ολικού lockdown προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του ιού.


Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το lockdown θα έχει διάρκεια από 2 έως 4 εβδομάδες – με πιθανότερη εκδοχή αυτή των 3 εβδομάδων – και θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ενώ θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτού που έχει εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, οι μετακινήσεις θα γίνονται για συγκεκριμένους λόγους με τα SMS στο 13033 που επιστρέφουν στη ζωή μας, ενώ από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για τους εργαζομένους και για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης. Κλειστά θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων, των πρατηρίων υγρών καυσίμων, των φαρμακείων κτλ., όπως ακριβώς και στο lockdown του πρώτου κύματος.


Φάκελος σχολεία


Η μοναδική διαφορά σε σχέση με το Μάρτιο και τον Απρίλιο θα είναι ότι θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία – τουλάχιστον αυτά της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, Δημοτικά). Η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει το κλείσιμο και των Γυμνασίων και όχι μόνο των Λυκείων, ωστόσο ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Με βάση τα στοιχεία, άλλωστε, κρούσματα υπάρχουν κυρίως στις ηλικίες 15-17 – δηλαδή στα Λύκεια – κι αυτά προέρχονται όχι από το συγχρωτισμό στα σχολεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365