Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2021

Δημοσιονομική «τρύπα» 11 δισ. ευρώ στο 9μηνο

Δημοσιεύτηκε η έκθεση γ΄ τριμήνου 2020 του γραφείου του προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Μεγάλη επιδείνωση 11 δισ. των δημοσιονομικών στο 9μηνο. Οι κίνδυνοι για το επόμενο έτος είναι, μεταξύ άλλων, τα δημοσιονομικά και το δημόσιο χρέος.


Δημοσιεύτηκε η έκθεση γ΄ τριμήνου 2020 του γραφείου του προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία μπορεί "η έξαρση της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα (lockdown) που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές Νοεμβρίου προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες... παρόλα αυτά οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν βραχυχρόνια διαχειρίσιμες, λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλαν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Σύμφωνα με την έκθεση, κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση μιας στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας που δεν θα περιορίζεται μόνο στις αναγκαίες μεταβιβάσεις και φοροαπαλλαγές αλλά, θα στοχεύει στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής μεταφοράς, τόσο σε ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό όσο και σε υποδομές, προκειμένου βραχυπρόθεσμα να περιοριστεί η μετάδοση της πανδημίας με την ελάχιστη δυνατή διαταραχή στις καθημερινές δραστηριότητες και μετακινήσεις των πολιτών – και κατά συνέπεια στις οικονομικές επιπτώσεις – και μεσοπρόθεσμα να αναβαθμιστεί το επίπεδο των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών που αποτελούν προϋποθέσεις για τον δυνητικό ρυθμό μεγέθυνσης.

 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης παρατηρήθηκε:


Κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο, η οποία διαμορφώθηκε στο -11,7% .

Ποσοστό ανεργίας 16,7%, ελαφρώς μειωμένο σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 (16,9%)

Καταγραφή πρωτογενούς ελλείματος κοντά στα 7 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε επιδείνωση κατά 10,8 δισ. σε σχέση με πέρυσι

Μείωση του συνολικού αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης από 164.680 στο τέλος Ιουνίου 2020 σε 163.224

Μείωση στις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης  από 138.323 στο τέλος Ιουνίου 2020 σε 133.354 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020

Διαμόρφωση συνολικού ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020, στα 106,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Κλείνοντας, εκτιμήθηκε πως για το 2021 είναι παρακινδυνευμένες οι προβλεψεις λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας και πως το κρίσιμο είναι η διάρκεια αφού αν υποθέσουμε πως εξαλειφθεί μεγάλο μέρος της υγειονομικής κρίσης την άνοιξη του 2021 δεν είναι βέβαιο ποσο θα κάνουν οι οικονομίες να επιστρέψουν εκεί που ήταν.


Σε κάθε περίπτωση, οι θετικές προοπτικές για την οικονομία προέρχονται πρώτον, από τα ενθαρρυντικά νέα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του COVID-19 και δεύτερον, από τα διαθέσιμα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU) που, εφόσον ξεπεραστεί η εμπλοκή από τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, αναμένεται ότι θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο σε νέες επενδύσεις οδηγώντας σε μια σημαντική άνοδο του πραγματικού ΑΕΠ για την περίοδο 2021-26.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365