Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Τα 3 συγκριτικά πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca και το ένα «αγκάθι»

Τα 3 συγκριτικά πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca διαθέτει 3 πλεονεκτήματα και 1 μειονέκτημα σε σχέση με τα άλλα 2 εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα. 


Η Βρετανία έγινε την Τετάρτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε ένα εμβόλιο κορονοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca.


Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 2 ακόμα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Ειδικότερα, το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει το πράσινο φως τόσo από την Βρετανία (MHRA) όσο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Επίσης, το εμβόλιο της Moderna έχει εγκριθεί από τον FDA.


Εμβόλιο AstraZeneca: Υστερεί σε αποτελεσματικότητα

Το βασικό μειονέκτημα του εμβολίου της AstraZeneca σε σχέση με τα υπόλοιπα 2 είναι ότι υστερεί σε αποτελεσματικότητα. Ειδικότερα, τα εμβόλια των Pfizer και Moderna αποτρέπει τη συμπωματική λοίμωξη με COVID-19 σε ποσοστό που φτάνει το 95%.


Ανιθέτως, όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca επικρατεί σύγχυση σχετικά με την αποτελεσματικότητα, η οποία προέκυψε με τα προσωρινά αποτελέσματα της δοκιμής που ανακοινώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η AstraZeneca αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι στην κλινική δοκιμή της έλαβαν κατά λάθος διαφορετικές δόσεις.


Όσοι έλαβαν μισή δόση του εμβολίου, ακολουθούμενη από πλήρη δόση, αποδείχθηκε ότι είχαν 90% προστασία, δήλωσε η εταιρεία αρχικά, ενώ δύο πλήρεις δόσεις προσέφεραν μόνο 62% προστασία. Τώρα, ωστόσο, το MHRA είπε ότι τα αποτελέσματα του σχήματος μισής δόσης δεν επιβεβαιώθηκαν στην ανάλυση.


«Είναι πολύ πιο συγκεχυμένο γιατί έχουν γίνει λάθη, πραγματικά», δήλωσε αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στο Reuters. «Λάθη που οδήγησαν σε κλινικά δεδομένα που ήταν πολύ πιο περίπλοκα να ερμηνευθούν από τα αντίστοιχα της Moderna και της Pfizer. Και επιπλέον ότι η αποτελεσματικότητα είναι χαμηλότερη»


Η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή κατέληξε ότι για το εμβόλιο της Οξφόρδης όταν δόθηκαν δύο πλήρεις δόσεις μεταξύ τριών μηνών, «η αποτελεσματικότητα ήταν υψηλή, έως και 80%»


Τα 3 συγκριτικά πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca

Παρά το μειωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας και την σύγχυση που επικρατεί, το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται ασφαλές και κανένας από τους εθελοντές δεν ανέπτυξε σοβαρή λοίμωξη ή νοσηλεύτηκε σε βασικές μετρήσεις για τον προσδιορισμό της επιτυχίας ενός εμβολίου.


Διαθέτει επίσης μερικά βασικά πλεονεκτήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης. Είναι φθηνό στην παραγωγή του και σε αντίθεση με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech δεν απαιτεί εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες για αποθήκευση, γεγονός που θα διευκολύνει τη διανομή εμβολίων, ειδικά σε αγροτικές κοινότητες.


Τέλος, η απόσταση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου μπορεί να διαρκέσει έως και 12 εβδομάδες , πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να λάβουν μια αρχική δόση σε προγενέστερο στάδιο, δίνοντάς τους κάποια μορφή προστασίας πριν από τη δεύτερη. Θυμίζουμε ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) δήλωσε επίσης ότι μια «διερευνητική ανάλυση» των συμμετεχόντων στη δοκιμή που έλαβαν μία πλήρη δόση έδειξε αποτελεσματικότητα 73% 22 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365