Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Γραβάνης: Τέλος φθινοπώρου πετάμε τις μάσκες

Κατά πάσα πιθανότητα τα εμβόλια δε θα επηρεαστούν από τις μεταλλάξεις εκτός αν αυτές αλλάξουν ριζικά την πρωτεΐνη ακίδα

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών προτείνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.


«Προτείνουμε στην κυβέρνηση να σκεφτεί, εφόσον προκύψουν προβλήματα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και ιδιαίτερα αυτών της πρώτης γραμμής. Και υπάρχει το νομικό καθεστώς. Ο νόμος 1682/2020 δίνει τη δυνατότητα στην πολιτεία για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να επιβάλει εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, αλλά και εμβολιασμό. Αν εμείς γίνουμε πηγή διάδοσης της νόσου, αυτοαναιρούμαστε. Αν το ιατρικό σώμα δεν αποδεχθεί αυτή την αλήθεια, θα πρέπει η πολιτεία να παρέμβει», δήλωσε ο κ. Γραβάνης στο Σκάι.


Σχετικά με τις μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Γραβάνης επισήμανε ότι «θα αποτελούν καθημερινότητα από δω και στο εξής και όταν θα αρχίσουμε να εμβολιάζουμε μεγάλους πληθυσμούς στην κοινότητα, ο ιός θα πιεστεί για να επιβιώσει και θα αρχίσει να μεταλλάσσεται ίσως και ταχύτερα».

 

Σημείωσε δε ότι τα περισσότερα εμβόλια χρησιμοποιούν για αντιγόνο την πρωτεΐνη ακίδα, μια πρωτεΐνη που έχει πολλές περιοχές. «Οι περιοχές αυτές, όταν ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, χρησιμοποιούνται ως αντιγονικές περιοχές για την παραγωγή αντισωμάτων. Άρα το εμβόλιο παράγει έναν πληθυσμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Κατά πάσα πιθανότητα τα εμβόλια δε θα επηρεαστούν από τις μεταλλάξεις εκτός αν αυτές αλλάξουν ριζικά την πρωτεΐνη ακίδα», συμπλήρωσε.


Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δημιουργεί αντισώματα, αλλά και ανοσοκύτταρα μνήμης, τα οποία λειτουργούν ξανά όταν έρχεσαι σε επαφή με τον ιό και μπορούν να τον αποκρούσουν.


Ερωτηθείς πότε θα τελειώσει η πανδημία και θα «πετάξουμε» τις μάσκες, ο καθηγητής Φαρμακολογίας εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του φθινοπώρου, οπότε και θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θα έχει χτιστεί τείχος ανοσίας.

2 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά σε όλους,αλλά ένα παράπονο...Εμείς που τηρούμε τους κανόνες και κάνουμε Χριστούγεννα μόνοι μας,είμαστε κορόϊδα? κι αυτοί που πηγαινοέρχονται είναι οι έξυπνοι? Ζούμε σε παράλληλο σύμπαν?
    Όταν βλέπουμε ότι ζούμε κοσμοϊστορικές στιγμές πως το εννοούμε?Μένουμε σπίτι ,μέχρι να εμβολιαστούμε ! Τίποτε άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί όμως που κάνουν τις εκπομπές στην τηλεόραση για να μας ψυχαγωγησουν ούτε μάσκα ούτε αποστάσεις. Εκεί δε υπάρχει covid 19. Παντού αλλού όμως κυκλοφορεί μας έχουν τρελάνει όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365