Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Νίκος Παρούτογλου: Γιατί ψηφίσαμε τον κανονισμό και τα τέλη κοιμητηρίων

Δελτίο Τύπου

Στην πολιτική, πολλές είναι οι φόρες που ερχόμαστε αντιμέτωποι με διλλήματα.  Το κυρίαρχο δίλλημα όμως , είναι ανάμεσα στην στείρα αντιπολίτευση , στην οποία επικρατεί η λογική του « όχι σε όλα»  , μια λογική  που έχει έντονα τα σημάδια του λαϊκισμού από την μία,  και στην στήριξη δύσκολων αποφάσεων που έχουν πολιτικό κόστος από την άλλη.


 Εμείς επιλέγουμε  τον «δύσκολο δρόμο» . Όχι επειδή είναι δύσκολος αλλά επειδή αυτός είναι ο σωστός . Καμία πρόκληση ,καμία δυσκολία δεν θα μας κάνει να παρεκκλίνουμε από την σταθερότητα των αντιλήψεων μας , όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος που θα επωμιστούμε .


Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο,  μας απασχόλησε έντονα  το θέμα του κανονισμού των κοιμητηρίων του δήμου μας και η επιβολή ανταποδοτικών τελών .


Ο εύκολος δρόμος αλλά και αυτονόητος για κάποιους , ήταν να πούμε  εκ του ασφαλούς , «όχι» ως παράταξη , ειδικά τώρα που έχουμε λύσει την συνεργασία μας με τη δημοτική αρχή , ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε αποδοκιμασία η οποία θα επηρεάσει αρνητικά το πολιτικό μας προφίλ .


Ο δύσκολος δρόμος όμως,  ήταν να ψηφίσουμε θετικά σε κάτι που όχι μόνο πιστεύουμε πως έπρεπε να γίνει αλλά πιστεύουμε πως θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν. 


Και εξηγούμε γιατί…

Εδώ και πολλά χρόνια παρατηρούμε  τα κοιμητήρια του δήμου μας να παρακμάζουν. Βλέπουμε  να λιγοστεύουν οι χώροι ταφής μέρα με την μέρα  και έναν δήμο να μην έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Έντονο το φαινόμενο αυτό είναι στην  Αριδαία,  στον Αρχάγγελο , στην Υδραία , στους Τσάκωνες , στη Χρύσα , στη Σωσάνδρα , στους Προμάχους αλλά και σε πολλές άλλες τοπικές κοινότητες. Αυτό οφείλεται εκτός των άλλων και στο υψηλό κόστος ταφής στις μεγάλες πόλεις που οδηγεί σε μαζικούς ενταφιασμούς  στον δήμο μας. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί ως έχειν θα αντιμετωπίσουμε πολλαπλάσια προβλήματα στο μέλλον και σαφώς με μεγαλύτερο κόστος. 


Για παράδειγμα κάποιος συγγενής που θα επιλέξει την Θεσσαλονίκη θα πληρώσει 1135€ για τα πρώτα έξι χρόνια , στην Έδεσσα θα καταβάλει περίπου 600€ για τα πρώτα 12 χρόνια και στην Αριδαία θα καταβάλει 10€ ετησίως  .


 

Βλέπουμε έναν δήμο ανήμπορο να συντηρήσει τις φθορές (τοιχία-περιφράξεις-διαδρόμους)  που προϋπάρχουν αλλά και δημιουργούνται στα κοιμητήρια . 

 

Βλέπουμε ελλείμματα στην καθαριότητα των κοιμητηρίων και έναν δήμο να στέκεται αδρανής.

Βλέπουμε απλούς συμπολίτες μας , οι οποίοι παρακολουθούν όλη αυτή την αθλιότητα και  προσπαθούν με τα δικά τους  χέρια,  προς τιμήν  των ανθρώπων  τους  να την μειώσουν. Αλλά είναι τόσα πολλά τα ελλείμματα που ήταν απαραίτητο και αναπόφευκτό το γεγονός λήψης δραστικών μέτρων.

 

Ας  αναρωτηθούμε όλοι μας τι φταίει για όλα αυτά. 


Ευθύνεται κυρίως το γεγονός πως αν όχι σε όλους , σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας υπάρχουν  ανταποδοτικά τέλη κοιμητηρίων και εδώ όχι. Οι δήμοι αυτοί προχώρησαν πολλά βήματα μπροστά και ο δικός μας έμεινε στάσιμος γιατί ποτέ δεν υλοποιήθηκαν διαρθρωτικές αλλαγές.


Αν τώρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν  να πληρώσουν 10€ τον χρόνο για να μπορεί ο δήμος να αντιμετωπίζει όλα τα παραπάνω προβλήματα , υπάρχει πρόβλεψη στον κανονισμό ,να απαλλάσσετε από το τέλος όποιος  αποδεδειγμένα δεν έχει την δυνατότητα !


Όλοι θέλουμε και φανταζόμαστε  τα κοιμητήρια ως  όμορφους χώρους με την καθαριότητα να πρωταγωνιστεί.  Οι λογικές του τύπου « να τα πληρώνει το κράτος» ή «να καλύπτονται από δωρεές» θεωρούνται παρωχημένες . Πρώτον καμία νομοθεσία δεν προβλέπει  κάτι τέτοιο , και αν μπορούσε να γίνει ,  πιστέψτε με , θα το είχαν ήδη πράξει άλλοι  δήμοι που χαρακτηρίζονται από την πρωτοπορία τους σε σχέση με τον δικό μας .


Δεύτερον γιατί ένας δήμος δε μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές  των δημοτών . Θα πρέπει να είναι πάντοτε έτοιμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν ή  προϋπήρχαν.  Δεν θέλουμε έναν δήμο επαίτη. 


Αν παρόλα αυτά η απόφαση αφήνει αναπάντητα ερωτήματα , αν έχει ελλείψεις ή αν το ποσό των 10€ ανά έτος είναι μεγάλο ποσό , τότε δηλώνουμε και πάλι παρόντες να εξετάσουμε το θέμα σε άλλη βάση.  Ο δικός μας ρόλος ως παράταξη της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχουμε,  εάν  τηρείται η ανταποδοτικότητα αυτού του τέλους.

 Η δική μας θέση είναι ανεξάρτητη , συνεπής και διαχρονικά ξεκάθαρη.  Μία θέση σταθερή προεκλογικά , μετεκλογικά , πριν την συνεργασία αλλά και μετά την λύση της.

 Όταν λέμε πως είμαστε εδώ για να ασκούμε κριτική στα λάθη αλλά και να στηρίζουμε τα σωστά, το εννοούμε . 

Εύκολος ή δύσκολος ο δρόμος , σημασία έχει να είναι ο σωστός για όλους μας.

Σημασία έχουν,  τα οφέλη που θα αποφέρει στη πράξη η απόφαση αυτή, για όλους μας,.


7 σχόλια:

  1. Ο χρόνος θα δείξει αν έχει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα όπως λέτε κύριε Παρούτογλου. Πάντως ομολογώ, ότι είστε ο μοναδικός από τους 4 επικεφαλείς που απάντησατε με σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Και όχι με λαϊκισμό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σας με περίσσια σοβαρότητα ως αρμόζει σ έναν Δήμο που λειτουργεί υδροκεφαλα διεκπαιρεωτικά ούτε καν διαχειριστικά έφερε την ανάπτυξη... Πλέον ο δήμος από ντροπή στο κοινό αίσθημα της φροντίδας των οικειων αποδημησαντων φορολογει αναπτυξιακά πάντα 10 ευρώ τα λείψανα.. Πήρε άλλη διάσταση η ανάπτυξη θα σας τα παίρνουμε κουφαλες ακόμη κι από τον άλλο κόσμο! Αν μη τη άλλο την περίοδο αυτή που είναι περίοδος από τις ποιο δύσκολες ιστορικά της ανθρωπότητας τα αναπτυξιακά ανακλαστικά του Δήμου καλύπτουν και τα... Υπερφυσικά! Ο Δήμος να μας συγχωρέσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να σάς κυνηγάνε η πεθαμένοι. Μπουνταλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας κυβέρνησαν και μορφωμενη και αγραμματοι, έχει γίνει κάποιο εργο στην περιοχή μας που να έχουν συμφέρον τα χωριά μας? Οταν σε ευρωπαϊκές χώρες μικρά χωριά εκμεταλλεύονται τα τρεχούμενα νερά, και φτιάξανε υδροηλεκτρικα ο πρόεδρος του χωριού με τους κατοίκους και εχουν απαλλαχτεί απο κάποια εξοδα. Ενω στην περιοχή μας ή τότε πρόεδροι και Δημαρχοι δε σκέφτηκαν οτι μπορούν να τα φτιαξουνε με τους κατοίκους των χωριών τα υδροηλεκτρικά. με κάποια ανταμοιβή τα χάρισαν σε ιδιώτες, και αντι να εκμεταλλεύονται τα χωριά το εκατό τοις εκατό αν τα είχαν στην κατοχή τους, τώρα περνούν αερα κοπανιστο. Και επειδή δεν έχουμε αλλαξει νοοτροπία για να κάνουμε επενδύσεις σκέφτονται να φορολογισουν τα νεκροταφεία, μπορεί να βαλουν και διοδια σε κάθε χωριό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν είναι ολα ανταποδοτικα στο ΔΗΜΟ, θα ηταν εύκολα για οποιον ήταν στην εξουσία.Αυτοι που κυβερνάνε θα πρέπει να βρουν λυσεις, χωρίς να επιβαρύνονται οι μεσαίες τάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να εξασφαλίσετε της αντιμισθιες γι'αυτό κοπτεστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365