Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Οπτική ψευδαίσθηση: Τι χρώμα βλέπετε τις μπάλες;

Ποιο είναι το χρώμα των σφαιρών της εικόνας;

Πάντα εκτιμούμε μια καλή ψευδαίσθηση. Είναι μια μεγάλη υπενθύμιση του πόσο εύκολα μπορούν να εξαπατηθούν οι αισθήσεις μας. Τώρα, μια νέα οπτική ψευδαίσθηση έχει γίνει δημοφιλής στο Twitter αυτήν την εβδομάδα.


 Σχεδιασμένη από τον καθηγητή David Novick από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο, θέτει μια απλή ερώτηση στον θεατή: Ποιο είναι το χρώμα των σφαιρών της εικόνας;

Φαίνονται να είναι κόκκινες, πράσινες και μπλε, αν και με πιο λεπτή απόχρωση σε σύγκριση με τις κόκκινες, μπλε και πράσινες γραμμές γύρω τους. Ωστόσο, οι σφαίρες είναι στην πραγματικότητα το ίδιο χρώμα: ένα ανοιχτό καφέ. Είναι οι γραμμές που τις διασχίζουν που τους δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι διαφορετικά χρώματα.




Το αποτέλεσμα ενισχύεται όταν η εικόνα είναι μικρότερη, ουσιαστικά μια τέλεια οπτική ψευδαίσθηση στην εποχή των smartphones. Σε μια μεγαλύτερη οθόνη, μπορείτε να δείτε ότι το κομφετί, όπως το αποκαλεί ο Novick, δεν είναι το χρώμα που βλέπει κανείς στην αρχή, αν και παραμένουν λίγο χρωματισμένα. Όπως εξηγεί ο Phil Plait στο άρθρο του σχετικά με την ψευδαίσθηση στο Sy Fy, ο άνθρωπος παραπλανάται από αυτή την ψευδαίσθηση επειδή ο εγκέφαλός του δεν επεξεργάζεται τα χρώματα μόνο μεμονωμένα αλλά και στο πλαίσιο των κοντινών χρωμάτων.


Αυτό το είδος οπτικής ψευδαίσθησης είναι γνωστό ως Munker-White Illusion. Όταν γίνεται σε κλίμακα του γκρι, είναι γνωστή ως White’s Illusion.

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό παράδειγμα της ψευδαίσθησης Munker δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια από τον Akiyoshi Kitaoka, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan στην Ιαπωνία. 




Είναι μια τρίχρωμη σπείρα και όμως όλοι βλέπουν τέσσερα χρώματα: ματζέντα, κυανό, πορτοκαλί και πράσινο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κυανό. Όταν η πράσινη σπείρα βρίσκεται ανάμεσα στη γραμμή ματζέντα, το πράσινο φαίνεται μπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365