Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Συγκλονίζει η μαρτυρία Κρητικού νοσηλευτή στην Έδεσσα: “Ξεψυχούν κρατώντας μας το χέρι”

“Έχουμε 10 – 15 ασθενείς που “φεύγουν” καθημερινά

Η συγκλονιστική περιγραφή του κρητικού νοσηλευτή Στράτου Μαλλιωτάκη, προϊσταμένου της Μονάδας Covid του νοσοκομείου της Έδεσσας στο Ράδιο Κρήτη σοκάρει!


“Έχουμε 10 – 15 ασθενείς που “φεύγουν” καθημερινά. Άνθρωποι 30, 35, 40, 50 ετών χάνονται από τον ιό, μέσα σε συνθήκες που δοκιμάζουν τις αντοχές μας, γιατί πέρα από νοσηλευτές προσπαθούμε να στηρίξουμε ψυχολογικά τους ανθρώπους αυτούς. Αλλά πεθαίνουν στα χέρια μας…”, είπε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν στις Νοσηλευτικές Μονάδες που διαχειρίζονται τα περιστατικά κορονοϊού.

 

“Χάνονται οικογένειες…”


Ο κ. Σταύρος Μαλλιωτάκης περιέγραψε με τρεμάμενη φωνή τις καταστάσεις που βιώνουν στο νοσοκομείο της Έδεσσας και τις καθημερινές τραγωδίες που ξεκληρίζουν ολόκληρες οικογένειες!


“Στην εντατική νοσηλευόταν ένας 57χρονος άνδρας, παιδίατρος στο επάγγελμα. Στον διπλανό θάλαμο νοσηλευόταν η σύζυγός του. Η κόρη του δεν είχε άλλο τρόπο επικοινωνίας πέρα από το να βγαίνει στο προαύλιο και να βλέπει τους γονείς της από τα τζάμια. Δυστυχώς, πρώτα “έφυγε” η μαμά της. Μετά από μία ώρα ξεψύχησε ο πατέρας της, στον οποίο δεν μπορούσαμε να πούμε ότι η γυναίκα του δεν ήταν πια στη ζωή… Τώρα, η κόρη της οικογένειας νοσηλεύεται στη Μονάδα και η κατάστασή της είναι σοβαρή!”.


Μάλιστα, ο κ, Μαλλιωτάκης ανέφερε πως ο ιός σαρώνει όλες τις ηλικίες με τον μικρότερο ασθενή που έχει νοσηλευτεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου να είναι μόλις 24 ετών, ενώ πολλοί από τους ανθρώπους που πεθαίνουν δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα…


“Ένας άνδρας 35 ετών που νοσηλευόταν, μας έβλεπε να μεταφέρουμε τους νεκρούς από το θάλαμο. Κάποια στιγμή με ρωτάει: Λες και εγώ να…; Προσπάθησα να τον καθησυχάσω. Λίγα λεπτά αργότερα, η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Στην προσπάθειά μας να τον διασωληνώσουμε, μια εντατικολόγος λιποθύμησε από την ένταση και μια νοσηλεύτρια έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της… Ο νεαρός πέθανε κατά την μεταφορά του στη ΜΕΘ…”, ανέφερε ο κ. Μαλλιωτάκης, σοκάροντας πραγματικά με την περιγραφή του.


“Ο νεκροθάλαμος έχει γεμίσει…”


Από την στιγμή που θα φτάσει ένας ασθενής με τον συνοδό του στο νοσοκομείο, οι εικόνες που αντικρίζουν είναι πραγματικά πολεμικές. Στρατιωτικές σκηνές στο προαύλιο για να μην περιμένουν οι προς εξέταση ασθενείς μέσα στο κρύο για να εξυπηρετηθούν. “Η κλινική Covid και οι θάλαμοι γεμάτοι από ασθενείς και το προσωπικό – όλων των ειδικοτήτων – να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθεί…”, δήλωσε ο Στράτος Μαλλιωτάκης, ο οποίος σημείωσε πως η διοίκηση του νοσοκομείου καταβάλει μεγάλες προσπάθειες ώστε το προσωπικό να έχει όλα τα απαιτούμενα μέσα και τα υγειονομικά υλικά για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του.


“Ο νεκροθάλαμος είναι γεμάτος…. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Απευθύνω έκκληση στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα και κυρίως στους αρνητές. Δουλεύω 25 χρόνια στις Εντατικές Μονάδες. Κλαίμε για τους θανάτους, για όσα βιώνουμε καθημερινά, μετά τη βάρδια χρειάζομαι χρόνο για να μπορέσω να αντικρύσω την οικογένειά μου, από την πίεση και τα όσα βλέπουμε στο νοσοκομείο…”, τόνισε ο κρητικός (με καταγωγή από την Καλαμαύκα Λασιθίου) νοσηλευτής.


3 σχόλια:

  1. Όσοι πρόλαβαν και διακομίστηκαν χωρίς καθυστερήσεις στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης πριν αυτά φρακάρουν γλίτωσαν την ζωή τους, οι υπόλοιποι δυστυχώς για αυτούς και τις οικογένειες τους υπήρξαν θύματα πρώτα της κατάστασης του νοσοκομείου Έδεσσας και μετά του φονικού ιού.
    Μετά από όλα αυτά θα αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους του νομού? η αυτοί δεν υπάρχουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝΩ ΟΣΟΙ ΠΗΓΑΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ, ΣΏΘΗΚΑΝ,ΕΣΥ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ,ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟΥΣ ΦΕΡΑΝΕ ΑΠΌ ΕΚΕΊ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη Θεσσαλονίκη δυστυχώς οι περισσοτεροι που διεκομησθηκαν πεθαναν...
    Καλό είναι να μην γραφονται τόσο ανευθυνα σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365