Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Το άγχος εξαφανίζει κάθε διάθεση. Να πώς θα το αντιμετωπίσεις…

Ίσως το στρες, το έντονο άγχος, οι απαιτητικοί  και κουραστικοί ρυθμοί που απαιτεί η σύγχρονη καθημερινότητα

Τι γίνεται όμως όταν το επίπεδο του άγχους που αισθάνεται κανείς ξεπερνά το μέτριο και βιώνεται ως ένα διάχυτο και έντονο αίσθημα δυσφορίας; Τότε είναι που το άγχος γίνεται παθολογικό, με τεράστιες συνέπειες για αυτόν που το βιώνει αλλά και τους γύρω του. 


Φαίνεται, πως αυτή την ένταση που βιώνουν καθημερινά τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες την μεταφέρουν από το γραφείο στο σπίτι και δυστυχώς, πολύ συχνά και στο κρεβάτι. Έτσι, ενώ παλιά το κρεβάτι ήταν το μέρος που έδινε τη δυνατότητα σε δύο εραστές να χαλαρώσουν, να έρθουν πιο κοντά και να λειτουργήσουν ερωτικά παίρνοντας και δίνοντας απόλαυση, τώρα πια οι ίδιοι εραστές θεωρούν τη σεξουαλική πράξη αγγαρεία και πρωταρχική τους ανάγκη, την ανάγκη για ύπνο και ξεκούραση.

Ίσως το στρες, το έντονο άγχος, οι απαιτητικοί  και κουραστικοί ρυθμοί που απαιτεί η σύγχρονη καθημερινότητα, να είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Από την άλλη μεριά, τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας και η οικονομική ανασφάλεια που αυτή συνεπάγεται κάνει τους ανθρώπους να βρίσκονται σε μια διαρκή αγωνία και αναζήτηση νέων ευκαιριών απασχόλησης, με αποτέλεσμα η ζωή τους να έχει μετατραπεί σε έναν αγώνα δρόμου για επιβίωση, όπου, ως φυσικό επακόλουθο, το σεξ δεν έχει πρωταγωνιστική θέση.

Επιπλέον, έντονο είναι το άγχος και για την ίδια τη σεξουαλική επαφή, κάτι που φαίνεται να απασχολεί κυρίως τους άνδρες. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού  πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης απασχολεί το μυαλό του με σκέψεις και ερωτήματα για το πόσο «καλά μπορεί να τα καταφέρει». Το άτομο ανησυχεί για τη σεξουαλική του εικόνα και το σεξουαλικό του ρόλο και αγωνιά για το πόσο καλός εραστής θα φανεί στα μάτια της συντρόφου του. Αναπάντητα ερωτήματα απασχολούν τη σκέψη του και τον εμποδίζουν να απολαύσει το σεξ. Άγχος για την απόκτηση στύσης, άγχος για τη διατήρηση στύσης, άγχος για την ικανοποίηση της συντρόφου, άγχος για το μέγεθος του πέους, είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις που κάνει το άτομο και συνδέονται τόσο με την ανάπτυξη όσο και με τη διατήρηση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει, πως το έντονο άγχος, συνδέεται, προκαλεί και συντηρεί προβλήματα στύσης και πρόωρης εκσπερμάτισης στους άνδρες. Το άγχος για τη σεξουαλική λειτουργία δημιουργεί έντονη πίεση στο άτομο και η εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας συνοδεύεται από ακόμη μεγαλύτερο άγχος, το οποίο επιδεινώνει  περισσότερο την ψυχική κατάσταση του ατόμου και κατά συνέπεια και το πρόβλημα. Δημιουργείται ένας «φαύλος κύκλος» αρνητικών σκέψεων, υποθέσεων και ενοχών, όπου το άγχος προκαλεί κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, αυτή  προκαλεί μεγαλύτερο άγχος και έτσι η σεξουαλική δυσλειτουργία επιδεινώνεται κάνοντας το άτομο να υποφέρει ακόμα πιο πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365