Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Αλμωπία: Μπίνος και Χατζηδημητρίου εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τον κανονισμό κοιμητηρίων

Διαβάστε τις τοποθετήσεις τους

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες, με τον Δημοτικό κανονισμό κοιμητηρίων, ο οποίος ψηφίστηκε για πρώτη φορά, στο Δ.Σ. της περασμένης Τρίτης.


Για το θέμα τοποθετήθηκαν οι Δ. Μπίνος και Σ. Χατζηδημητρίου, εκφράζοντας της αντιρρήσεις τους.


Διαβάστε τις τοποθετήσεις τους:


Δ. Μπίνος: Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε το θέμα είναι λάθος

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όταν ανέλαβε είχε διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε ούτε κανονισμός λειτουργίας καθαριότητος, ούτε κανονισμός λειτουργίας κοιμητηρίων. Τότε λοιπόν ξεκινήσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου να δημιουργήσουμε αυτόν τον κανονισμό, ο οποίος θα έθετε σε καλή λειτουργία όλους αυτούς τους χώρους οι οποίοι αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα πολύ σοβαρά ζητήματα.


Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να το δούμε με αυτή τη ματιά, πάντοτε σε συνεργασία με τους πολίτες, τους Προέδρους, τους Ιερείς των χωριών. Είχα ζητήσει και στην Οικονομική Επιτροπή να υπάρξει πιο ουσιαστική συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα προκύψουν, ώστε να το αντιμετωπίσουμε με σεβασμό. Σας είχα προτείνει να το συζητήσουμε το θέμα αυτό σε μία σύσκεψη με τους Προέδρους και τους Ιερείς.


Είναι δύσκολες οι συγκυρίες και στο άκουσμα νέων τελών δημιουργείται μία αναταραχή στον κόσμο και στην κοινωνία. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε το θέμα είναι λάθος. Κατανοώ τα προβλήματα και πως θα πρέπει να μπει μια τάξη, αλλά δεν θα πρέπει να πάμε ενάντια στην κοινωνία. Θα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί με την κοινωνία.


Το κράτος θα μπορούσε στην αποζημίωση να προβλέψει ένα ποσό να το δώσει στους Δήμους για να κάνουν παρεμβάσεις στα κοιμητήρια. Έχει εισπράξει σε αγώνα, σε ιδρώτα, σε προσπάθεια και δεν μπορεί να συμπεριλάβει ένα τέτοιο ποσό για αυτούς τους ανθρώπους; Γιατί να αναγκάσουμε για μια ακόμη φορά τους πολίτες να καταβάλλουν χρήματα με αυτόν τον τρόπο και να τους αποτρέψουμε με το ποσό των 600 ευρώ να μην έρθουν να ταφούν στον τόπο τους. Δεν τιμά το Δήμο μας να αποτρέπει δημότες μας που θέλουν να αναπαυθούν στον τόπο μας.


Χατζηδημητρίου: Η επιβολή του τέλους δεν πρέπει να περάσει


"Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Τα κοιμητήρια είναι ένας ιερός τόπος. Μετά την εκκλησία, για κάθε πόλη και κάθε χωριό, είναι τα κοιμητήρια. Γι' αυτό το λόγο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φροντίδα απ' όλους μας. Εκεί έχουμε τους προγόνους μας, εκεί έχουμε τις ρίζες μας. Είναι τόπος ιερός τα κοιμητήρια και συμφωνούμε ότι χρειάζεται ένα γενικό πλαίσιο, ένας κανονισμός λειτουργίας, για να μη γίνονται εκεί μέσα πράγματα που δεν επιτρέπονται, γι' αυτό συμφωνούμε με τον κανονισμό λειτουργίας.


Όμως, σήμερα δεν συζητάμε για τον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων με τον οποίο συμφωνούμε. Συζητάμε για το θέμα επιβολής τελών υπηρεσίας νεκροταφείων. Είναι ένα άλλο θέμα που μας βρίσκει τελείως αντίθετους, όπως ανέπτυξα και σε μια παλιότερη συζήτηση που είχε γίνει στην Οικονομική Επιτροπή ψηφίζοντας όχι.


Σήμερα επανέρχεται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θέλω να εκφράσω μερικές σκέψεις. Δε νομίζω ότι είναι πρέπον στην προκειμένη χρονική συγκυρία, τώρα που διανύουμε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στο Νομό μας άρα και στο Δήμο μας, που είναι από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές και σε οικονομικό και σε βιοτικό και σε υγειονομικό και σε ψυχολογικό επίπεδο, το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση και να επιβάλει για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας φόρο, τέλος στα κοιμητήρια, με το πρόσχημα ότι έτσι θα τα φροντίσουμε καλύτερα. Και μάλιστα, όπως είδα στην εισήγηση, συμπληρώνοντας ένα ποσό κατά έτος 60.000 ευρώ.


Τόσα χρόνια οι πρώην Κοινοτάρχες και οι πρώην Δήμαρχοι δεν είχαν βάλει τέλος κοιμητηρίων και φρόντιζαν με χρήματα από άλλες πηγές την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό των κοιμητηρίων. Και ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του κάθε Προέδρου και του κάθε Δημάρχου, είχαμε και άλλα αποτελέσματα, άλλες φορές πολύ καλά, άλλες φορές λιγότερο καλά. Εξάλλου, πληρώνουν υποχρεωτικά όλοι οι δημότες μέσω της ΔΕΗ τέλος καθαριότητας, που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων και την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων. Ενδιαφέρονται οι πολίτες στα χωριά τους να είναι καθαρά η πλατεία τους, η εκκλησία τους, το σχολείο, τα κοιμητήρια. Είναι πολύ σημαντικό να είναι καθαρά τα κοιμητήρια, γι' αυτό τα ανέφερα τελευταία. Είναι η εικόνα, είναι το πρόσωπο ενός χωριού.


Μπορεί οι πολίτες να μη διαμαρτύρονται, γιατί ενώ πληρώνουν τέλη καθαριότητας δεν βλέπουν να περνάει μπροστά από το σπίτι τους σε έναν περιφερειακό δρόμο ενός χωριού η υπηρεσία καθαριότητας, διαμαρτύρονται όμως στα χωριά και το λένε και σε εμάς όταν βλέπουν ότι τα κοιμητήρια είναι αφρόντιστα. Επομένως, στα κοιμητήρια η κάθε οικογένεια λίγο ή πολύ φροντίζει για τα μνημεία των οικείων της και για τον πέριξ χώρο. Οπότε, απομένει ο καθαρισμός των διαδρόμων και του περιβάλλοντος χώρου, που κάλλιστα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα τέλη καθαριότητας που πληρώνει ο κάθε πολίτης για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων. Ακόμα και ένα νοικοκύρεμα σε άλλους τομείς του Δήμου, θα εξοικονομήσει αυτά τα χρήματα, που λέγεται ότι χρειάζονται για αυτή την υπηρεσία.


Λέμε, για παράδειγμα, δικαίωμα για ενταφιασμό 80 ευρώ. Και σε τι επιβαρύνεται ο Δήμος από έναν ενταφιασμό; Όλα τα πληρώνουν οι οικείοι. Μόνο τους διαδρόμους χρειάζεται ο Δήμος να καθαρίζει. Η επέκταση των κοιμητηρίων έως σήμερα γινόταν είτα με δωρεές γειτονευόντων οικοπέδων, είτε με ανταλλαγή οικοπέδων που συνόρευαν με τα κοιμητήρια.


Ακούω λοιπόν ότι είναι υποχρεωτικό από το νόμο να επιβληθεί αυτό το τέλος. Μα αυτό ίσχυε εδώ και χρόνια και οι διοικούντες το αντιπαρέρχονταν. Ακούω ότι θα μεταφέρονται εδώ ετεροδημότες, δικοί μας άνθρωποι δηλαδή και συγγενείς μας, κι εμείς θα τους επιβάλουμε ένα δυσβάσταχτο τέλος 600 ευρώ, όταν αυτοί θέλουν να επιστρέψουν τα κόκαλά τους να ξεκουραστούν στον τόπο που γεννήθηκαν.


Όταν κ. Δήμαρχε και κύριοι συνάδελφοι έχουμε εκλογές, όλοι τρέχουμε στους ετεροδημότες τα αδέρφια μας και τους ζητάμε να έρθουν να ψηφίσουν. Και τώρα που θα επιστρέψουν τα κόκαλά τους σε μία σακούλα, που δεν μπορούν να ψηφίσουν, θα τους πούμε ότι πρέπει να πληρώσουν 600 ευρώ. Και αναρωτιέμαι κ. Πρόεδρε, αν ένας τέτοιος ετεροδημότης συγχωρεμένος έχει δύο ή τρία ή τέσσερα παιδιά, σε ποιον απ' όλους θα επιβάλουμε το τέλος των 600 ευρώ; Στον πιο φιλότιμο; Άρα είναι ένα ζήτημα, το οποίο χρειάζεται και τεχνική επεξεργασία. Ακούω γιατί γεμίζουν τα κοιμητήρια και χρειάζονται επέκταση, λες και η Καρατζόβα είναι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και έχουμε υπερπληθυσμό και έχουμε έλλειψη οικοπέδων για να φτιάξουμε νέα κοιμητήρια όταν χρειαστούν.


Όχι κύριοι, αυτή τη χρονική στιγμή, με τον τρόπο που γίνεται αυτή η επιβολή του τέλους, δεν πρέπει να περάσει. Να πιέσουμε την πολιτεία που αποζημιώνει τους συγγενείς για την ταφή των νεκρών, να πληρώνει και ένα ποσό επιπλέον στο Δήμο για τα κοιμητήρια. Αυτό που πάμε να κάνουμε, δεν είναι τιμή για τους νεκρούς μας και με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Λέω σε αυτή τη χρονική στιγμή, έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, υγειονομικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, ότι δεν πρέπει ο Δήμος μας για πρώτη φορά να επιβάλλει αυτό το τέλος για τους νεκρούς μας".

1 σχόλιο:

  1. Και πολύ καλά έκαναν διότι είναι έμπειροι, σοβαρή, και άτομα με σωστή άποψη. Καλά θα ήταν και Ο Μπαρουτογλου να είχε αυτήν την γραμμή ως πρόεδρος της ΔΕΥΑ και να μην έκανε αυτά που έκανα τα μαγειρέματα με αόρατες και παράνομες παροχές νερού σε άτομα της αρεσκείας του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365