Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Εμβόλιο Pfizer: Γιατί είναι λιγότερες οι δόσεις για Ελλάδα, ΕΕ

Από την Κομισιόν παραδέχονται πως υπάρχει ζήτημα

Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσουν έστω και συμβολικά οι εμβολιασμοί για την προστασία από τον κοροναϊό στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.


Από τις 21 έως και τις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται η αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer/Biontec από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ θα ακολουθήσει άμεσα η τυπική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά από 3 με 4 ημέρες αναμένεται η διανομή των εμβολίων στις χώρες και οι εμβολιασμοί όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάεν θα γίνουν ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη.


Συνεπώς οι πρώτοι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι θα γίνουν πριν την Πρωτοχρονιά και περί τις 27 Δεκεμβρίου.


Λιγότερες οι ποσότητες σε όλη την Ευρώπη – 300.000 δόσεις για Ελλάδα


Η αρνητική εξέλιξη ωστόσο είναι ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την ΕΕ θα φτάσουν λιγότερες δόσεις του εμβολίου από όσες είχαν αρχικά υπολογιστεί.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα περιμένει σε αυτή την πρώτη φάση περίπου 300.000 δόσεις αντί για 500.000. Τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας, θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών της πρώτης γραμμής καθώς και για τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας.


Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτήθηκε πόσες δόσεις του εμβολίου περιμένει η ΕΕ έως το τέλος Ιανουαρίου, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο νούμερο.


Ανώτερη κοινοτική πηγή, παραδέχθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιάννη Παλαιολόγο, πως υπάρχει ζήτημα και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Pfizer για το θέμα.


Τι συμβαίνει με τις πρώτες ύλες


Η Pfizer παραδέχθηκε προ ημερών ότι η προμήθεια των πρώτων υλών του εμβολίου δεν πάει όπως θα ήλπιζε και συνεπώς περιορίζει κατά 50% τον στόχο παραγωγής έως το τέλος του έτους.


Ειδικότερα ο στόχος για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2020 μειώνονται σε 50 εκατ. δόσεις παγκοσμίως. Η φαρμακοβιομηχανία επιδιώκει να φτάσει στις 100 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365