Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου -Τι θα γίνει με την τηλεκπαίδευση την ερχόμενη Παρασκευή

Σημαντικό θέμα είναι και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Στις 11 Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, όπως τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.


Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, φυσικά με τηλεκπαίδευση. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για το νέο lockdown δεν ξεκαθαρίζει το θέμα (αναφέροντας ότι υπάρχει «αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων...»), όμως ως προς αυτό το ζήτημα, που ενδιαφέρει χιλιάδες γονείς και μαθητές, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα εξ αποστάσεως τη συγκεκριμένη μέρα και ότι τα σχολεία θα ανοίξουν διά ζώσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, και όχι στις 8 Ιανουαρίου όπως θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες.


Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν με έμφαση ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν αύριο, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, που είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.


Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ήταν ξεκάθαρος ως προς το άνοιγμα όλων των σχολείων, λέγοντας ότι αυτό θα συμβεί στις 11 Ιανουαρίου και τονίζοντας ότι η ανακοίνωση του αυστηρότερου lockdown έγινε ως προληπτική κίνηση για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Όπως εξήγησε, με την απόφαση του lockdown ως τις 11 Ιανουαρίου διευκολύνονται και οι ειδικοί, καθώς θα γνωρίζουν αν η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη.


«Παίζουμε άμυνα με όσα μέτρα απαιτούνται, για την αντιμετώπιση του ιού, καθώς η βελτίωση έρχεται δύσκολα και αργά», ανέφερε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας πως «στόχος είναι να φτάσουμε με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους. Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στη σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά. Η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις. Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε. Και θα το κάνουμε με ενότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Όλοι μαζί!».


Γώγος: Το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια

Από την πλευρά του, κρίσιμη χαρακτήρισε την αυριανή ημέρα αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο Χαράλαμπος Γώγος. Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι θετικά στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα των δημοτικών, αλλά ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν επικαιροποιημένα δεδομένα. «To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια», επεσήμανε ο κ. Γώγος.


Σύψας: Δεν θέλουμε να εισηγηθούμε άνοιγμα των σχολείων και να κλείσουν μετά από μία εβδομάδα

Στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας. «Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να κουβεντιάσουμε το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων. Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγησή μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση, θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου», είπε ο κ. Σύψας.


Και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε. Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».


Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων

Σημαντικό θέμα είναι και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα είναι αυστηρότερα, ώστε να εξασφαλισθεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα διενεργούνται τεστ σε μεγαλύτερους μαθητές (γυμνασίων και λυκείων δηλαδή), ενώ υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και -κυρίως- αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.


Όσο για τα τεστ, τη διενέργειά τους θα αναλάβουν ειδικές μονάδες του υπουργείου Υγείας και θα ενημερώσουν σχετικά τους γονείς, καθώς η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Άλλωστε, τη διενέργεια τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ζητούν τόσο η ΟΛΜΕ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Όπως και να ΄χει, τα μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, μετά τη τηλεδιάσκεψη που θα έχει η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: iefimerida.gr -

1 σχόλιο:

  1. ειδικά σε οικογένειες με πολλά παιδιά θα έπρεπε να γίνονται ήδη μοριακά τεστ (τα ραπιντ δεν λαμβάνονται καν υπ όψην)δωρεάν και τώρα στο άνοιγμα των Σχολείων γιατί δεν ορίζουν κάποιες τάξεις απογευματινές ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365