Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Αποτελεσματικό έως και 72% το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson

Ισχυρή προστασία στην προσβολή από τη νόσο Covid-19 παρείχε το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson

«Πρόκειται για ένα εμβόλιο μίας δόσης, που μπορεί να χορηγηθεί εύκολα και παρέχει προστασία έναντι αυτού που φοβόμαστε», τόνισε ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της J&J.


Ισχυρή προστασία στην προσβολή από τη νόσο Covid-19 παρείχε το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson σε μεγάλη κλινική δοκιμή της τελευταίας φάσης, εγείροντας ελπίδες ότι μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στα προγράμματα εμβολιασμού ανά την υφήλιο.


Στην κλινική δοκιμή, στην οποία μετείχαν 44.000 άτομα σε τρεις ηπείρους, το εμβόλιο της Johnson & Johnson εμπόδισε μέτρια έως σοβαρά κρούσματα της νόσου Covid-19 κατά 72% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που έγινε νωρίτερα του αναμενομένου, αλλά στο 66% στη Λατινική Αμερική και στο 57% στη Νότια Αφρική - όπου κυκλοφορεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στέλεχος του κοροναϊού. Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό (85%) στην ανάσχεση σοβαρής νόσησης.


Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών η J&J ετοιμάζεται να υποβάλει στις αρχές Φεβρουαρίου αίτημα για έκτακτη έγκριση του εμβολίου της στις ΗΠΑ, ενώ το κορυφαίο επιστημονικό στέλεχος της εταιρείας είπε πρόσφατα ότι αναμένει να ανάψει το πράσινο φως τον Μάρτιο κι ότι μέχρι τότε θα είναι έτοιμα φορτία προς παράδοση. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε τι ποσότητες θα είναι άμεσα διαθέσιμες, επιβεβαίωσε, πάντως, ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν 100 εκατ. δόσεις στο πρώτο ήμισυ του έτους. Oι πρώτες δόσεις αναμένονται στην Ευρώπη τον Απρίλιο.


Τα δύο εγκεκριμένα σε ΕΕ και ΗΠΑ εμβόλια των Pfizer / BioNTech και της Μοderna έχουν βάλει ψηλά τον πήχυ με αποτελεσματικότητα γύρω στο 95% στην πρόληψη συμπτωματικής νόσησης εφόσον χορηγηθούν και οι δύο δόσεις τους. Οι κλινικές δοκιμές τους, ωστόσο, έγιναν κυρίως στις ΗΠΑ και πριν την ευρεία εξάπλωση των νέων παραλλαγών του κοροναϊού, που προκαλούν ανησυχία το τελευταίο διάστημα. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που παράγεται από τη Janssen, τον βελγικό βραχίονα του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με εκείνη του εμβολίου της AstraZeneca, γεγονός που το καθιστά ευκολότερο στη μεταφορά και την αποθήκευσή του - μπορεί να διατηρηθεί έως τρεις μήνες στο ψυγείο. «Πρόκειται για ένα εμβόλιο μίας δόσης, που μπορεί να χορηγηθεί εύκολα και παρέχει προστασία έναντι αυτού που φοβόμαστε, δηλαδή να καταλήξουμε σε ΜΕΘ ή στο νοσοκομείο. Θα αλλάξει τη φύση της νόσου», δήλωσε ο Ματάι Μάμεν, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης του φαρμακευτικού βραχίονα της J&J.


Πηγή: iefimerida.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365