Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Ραγδαίες εξελίξεις με γυμνάσια, λύκεια και εμπόριο – Όλα τα σενάρια

Όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης

Καθολικό λουκέτο σε γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας για 1 βδομάδα ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr οι επιδημιολόγοι. 


«Παράθυρο» για τα γυμνάσια αφήνει η Κεραμέως. Αλλαγές στην αγορά μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης.


Ο ήδη «γνωστός» κορονοϊός σε συνδυασμό με το μεταλλαγμένο στέλεχος που εξαπλώνεται σταδιακά στην Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» και το newsit.gr σας παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις που κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.


Οι πληροφορίες μας, λοιπόν, αναφέρουν πως η σύσκεψη των επιδημιολόγων έχει ήδη ολοκληρωθεί και η κατάσταση είναι κρίσιμη.


Ζητούν κλειστά γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα

Η εκτίμηση είναι πως οι επιδημιολόγοι θα ζητήσουν στην αυριανή (σ.σ. Παρασκευή 29.01.2021) ευρεία σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους να μην ανοίξουν τα λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα για μία εβδομάδα, ίσως και τα γυμνάσια.


Το άνοιγμα της 1ης Φλεβάρη, δηλαδή, που έχει ήδη προαναγγελθεί να «παγώσει» για όλη την Ελλάδα τουλάχιστον για την ερχόμενη εβδομάδα και στην συνέχεια η κατάσταση να επαναξιολογηθεί.


Αλλαγές στην αγορά

Επιπροσθέτως, οι επιδημιολόγοι αναμένεται να ρίξουν στο τραπέζι το σενάριο του «πισωγυρίσματος» σε ό, τι αφορά την λειτουργία του λιανεμπορίου και να επιστρέψουμε στην μέθοδο του click away. Ενδεχομένως και μόνο για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης να προκριθεί η μέθοδος του click in shop, δηλαδή το ραντεβού που είχε φτάσει ένα βήμα πριν την εφαρμογή του, όταν τελικά -αντ’ αυτού- προτιμήθηκε το καθολικό άνοιγμα της αγοράς πριν λίγες ημέρες.


Οι «πονοκέφαλοι» των επιδημιολόγων

Οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως οι επιδημιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα από το γεγονός πως ειδικά στην Αττική, ο δείκτης μεταδοτικότητας, το γνωστό R δηλαδή, έχει πια ξεπεράσει το κρίσιμο 1 και βρίσκεται στο 1,1.


Από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, διαπιστώνουν μια αύξηση των κρουσμάτων της τάξης του 40% (!), ωστόσο αποδίδουν ένα μέρος της μεγάλης αυτής αύξησης στο ότι πλέον γίνονται καθημερινά περισσότερα μοριακά τεστ κορονοϊού συγκριτικά με τα rapid.


Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα rapid test, επειδή δεν είναι τόσο αξιόπιστα, «έδιναν» συχνά ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, συνεπώς τώρα που τα μοριακά -που είναι πιο αξιόπιστα- είναι περισσότερα, τα θετικά τεστ κορονοϊού εμφανίζονται αυξημένα.


Παρέμβαση Κεραμέως και νέα σενάρια για τα σχολεία

Εν τω μεταξύ αργά το βράδυ της Πέμπτης, 28.01.2021, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο Action 24 τόνισε πως με την Αττική στο «κόκκινο», θα πρέπει πιθανώς να μην ανοίξουν καθόλου τα λύκεια. Επίσης είπε πως στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές ίσως θα πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα είναι αυτή την ώρα υπό επεξεργασία και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.


Τι θα γίνει τώρα

Εδώ πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Η σύσκεψη στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα, έγινε μόνο με την παρουσία των επιδημιολόγων και όχι όλων των ειδικών που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Αυτό σημαίνει πως τα δεδομένα που προαναφέραμε αποτελούν προς το παρόν μόνο την δική τους εισήγηση. Δεν είναι καν -ακόμα- σε μορφή πρότασης, καθώς την Παρασκευή, 29.01.2021, θα γίνει η ευρεία σύσκεψη όλων των ειδικών, η οποία θα εξετάσει τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων και ακολούθως θα καταθέσει την πρότασή της στην κυβέρνηση, η οποία με την σειρά της θα λάβει και τις αποφάσεις.


Η γνώμη των επιδημιολόγων, βέβαια, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς είναι και οι πλέον ειδικοί για το θέμα κι έτσι οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες.


Είναι δεδομένο πως τα πράγματα ειδικά στην Αττική είναι δύσκολα και το ρεπορτάζ αναφέρει πως κανένα μέτρο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή μετά βεβαιότητας να αποκλειστεί.


Η φράση είναι κλισέ, αλλά αποτελεί τούτη την ώρα την πραγματικότητα: Όλα είναι στο τραπέζι.


Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, το μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά και ο «τσιμπημένος» δείκτης μεταδοτικότητας προκαλούν μεγάλη ανησυχία και η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις.


Ένας παράγοντας που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα σε ό, τι αφορά την Αττική, είναι πως πρόκειται για μια Περιφέρεια με αρκετές ιδιαιτερότητες. Η έκτασή της είναι πολύ μεγάλη, ο πληθυσμός της… η μισή Ελλάδα κι έτσι το να παρθούν αποφάσεις «κόκκινου επιπέδου» είναι αντικειμενικά πιο δύσκολο συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της χώρας.


Όλα, λοιπόν, θα κριθούν το επόμενο 24ωρο, με την κυβέρνηση να βρίσκεται ξανά μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365