Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Είχα αρρωστήσει από κορωνοϊό. Πρέπει να κάνω το εμβόλιο;

Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο, εφ’ όσο πληροί τα κριτήρια

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την φυσική ανοσία σε όσους αρρωσταίνουν από το νέο κορωνοϊό. Τι απαντούν οι ειδικοί στο ερώτημα αν πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο.


Όσοι έχουν εκδηλώσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, μοιραία θα αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο εναντίον της, όταν θα έρθει η σειρά τους.


Η απάντηση των ειδικών είναι καταφατική. Γιατί; Διότι ακόμα και μετά τη νόσο Covid-19 μπορεί να παραμένουν ευάλωτοι σε επαναμόλυνση από τον επικίνδυνο ιό.


«Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο, εφ’ όσο πληροί τα κριτήρια. Και αυτό διότι δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία ή αυτή που προσφέρει το εμβόλιο», λέει ο Dr Chris Beyrer, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι κορωνοϊοί κατά κανόνα προκαλούν βραχύβια ανοσία στους ανθρώπους».


Ο νέος κορωνοϊός ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με μερικούς απ’ όσους προκαλούν κοινό κρυολόγημα (τις «ιώσεις» του χειμώνα). Αυτοί οι άλλοι κορωνοϊοί, προκαλούν φυσική ανοσία που διαρκεί περίπου 1,5-2 χρόνια. Ύστερα, είμαστε πάλι ευάλωτοι σε αυτούς.


«Η βραχεία διάρκεια της ανοσίας τους σχετίζεται με την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτούς», εξηγεί ο καθηγητής Gregory Poland, διευθυντής της Ομάδας Έρευνας Εμβολίων στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ. «Το σώμα χρησιμοποιεί μια απλή στρατηγική για να τους καταπολεμήσει, η οποία δεν φαίνεται να προκαλεί ισχυρή μνήμη στο ανοσοποιητικό».


Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός μας σύντομα «ξεχνάει» ότι κάποτε είχε μολυνθεί από τους κορωνοϊούς. Έτσι, όταν ξαναεκτεθεί σε αυτούς, είναι σαν να εκτίθεται για πρώτη φορά.


Τουλάχιστον οκτώ μήνες

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί κάλλιστα να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, ιδίως σε ανθρώπους που δεν αρρώστησαν βαριά. «Είναι πιθανό ότι δεν θα έχουν μακροχρόνια ανοσία, κυρίως όσοι εκδήλωσαν ήπια ή ασυμπτωματική μορφή της νόσου Covid-19. Γι’ αυτό νομίζουμε ότι είναι καλή ιδέα να κάνουν το εμβόλιο», λέει ο Dr Beyrer.


Βέβαια, τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δημιουργούν ελπίδες πως η φυσική ανοσία θα έχει αρκετή διάρκεια. Η μεγαλύτερη και πιο λεπτομερής μελέτη για το θέμα δημοσιεύθηκε προ ημερών στην ιατρική επιθεώρηση Science. Όπως έδειξε, η φυσική ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 8 μήνες, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19.


«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα διαρκεί η φυσική ανοσία. Ωστόσο τα έως τώρα ευρήματα των κλινικών μελετών εξηγούν γιατί έως στιγμής έχουν καταγραφεί λίγα περιστατικά δεύτερων λοιμώξεων στον νέο κορωνοϊό», σχολιάζει ο Dr William Schaffner, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.


Είναι ασφαλές

Έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα, οι ειδικοί συνιστούν σε όσους νόσησαν από τον κορωνοϊό να κάνουν το εμβόλιο εναντίον του.


«Γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλές γι’ αυτούς», τονίζει ο Dr. Beyrer. «Άνθρωποι που ανάρρωσαν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες και για τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια. Δηλαδή για τα εμβόλια mRNA των εταιρειών Pfizer και Moderna, και για εκείνο της AstraZeneca (σ.σ. έχει εγκριθεί στη Βρετανία και αλλού). Δεν υπάρχει ανησυχία ως προς αυτό το θέμα».


Όσον αφορά τους δεκάδες χιλιάδες εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες γι’ αυτά τα εμβόλια, οι επιστήμονες θα τους παρακολουθήσουν για 2 χρόνια, για να δουν πόσο θα διαρκέσει η ανοσία που προκαλεί κάθε εμβόλιο, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365