Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Κορονοϊός: Πώς εξηγείται η ανάπτυξη του εμβολίου σε χρόνο ρεκόρ

Η ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ

Ο Διεθνής Συνασπισμός Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκων (ICMRA) εξηγεί τους 5 λόγους για τους οποίους είχαμε τόσο γρήγορα ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού.


Η ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα στη Γουχάν το Δεκέμβριου του 2019 εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.


Αυτή η ταχύτητα έγκρισής του αποτέλεσε την αφορμή για τους αρνητές εμβολίου να επιχειρηματολογήσουν κατά της χρήσης του. Ειδικότερα, ισχυρίζονται ότι η τόσο γρήγορη ανάπτυξή του υποδηλώνει την έλλειψη ασφάλειας του. Ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Ο Διεθνής Συνασπισμός Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκων (ICMRA) δίνει τις απαντήσεις


Πώς αναπτύχθηκαν τα εμβόλια τόσο γρήγορα;

Η ταχύτητα ανάπτυξης των εμβολίων COVID-19 ήταν πρωτοφανής για διάφορους λόγους.


1) Οι μαζικές οικονομικές επενδύσεις από τις κυβερνήσεις: Σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα, στην ανάπτυξη εμβολίων και την εκ νέου κατεύθυνση ενός μέρους της παγκόσμιας έρευνας στην ανάπτυξη τους και την κατασκευή υποδομών. Αυτό επέτρεψε επίσης στις εταιρείες να αναλάβουν τον εμπορικό κίνδυνο της κατασκευής ορισμένων αποθεμάτων εμβολίων πριν από τις ρυθμιστικές εγκρίσεις, καθώς οι κυβερνήσεις εγγυήθηκαν το κόστος της αποτυχίας.


2 Νέες τεχνολογίες προσαρμοσμένες από την ανάπτυξη άλλων εμβολίων: Τα εμβόλια mRNA αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα μετά τον προσδιορισμό της ακολουθίας του ιού COVID-19 και την πολύ γρήγορη κλιμάκωση της παραγωγής.


Η τεχνολογία αδενοϊού που χρησιμοποιείται σε έναν άλλο τύπο εμβολίου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στον SARS και τον MERS κατά τα τελευταία 20 χρόνια, και έτσι ήταν σε θέση να προσαρμοστεί γρήγορα στην COVID-19, η οποία έχει αρκετές ομοιότητες με αυτούς τους ιούς.


3) Επιτυχία κλινικών δοκιμών: Λόγω των υψηλών ανησυχιών για την COVID-19, κατέστη δυνατό να προσληφθεί γρήγορα μεγάλος αριθμός εθελοντών σε κλινικές δοκιμές και, δυστυχώς, με υψηλά ποσοστά μόλυνσης σε αρκετές χώρες, να ολοκληρωθούν οι δοκιμές χρησιμοποιώντας 10.000-50.000 άτομα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπό κανονικές συνθήκες, μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες ή ακόμα και μερικά χρόνια για να καθοριστεί αν ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.


4) Πολύ στενή συνεργασία: Μεταξύ ρυθμιστικών αρχών, βιομηχανίας και κλινικών ερευνητών επέτράπη η έγκαιρη πρόσβαση στα αποτελέσματα, με συνέπεια να αξιολογούνται δεδομένα την περίοδο διεξαγωγή των δοκιμών.


5) Εντατική και διορατική έρευνα: Οι ερευνητές προέβλεψαν ότι η «πρωτεΐνη ακίδων» στον ιό θα ήταν ένας καλός στόχος για την ανάπτυξη εμβολίων, και σχεδόν όλα τα εμβόλια έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το μέρος της ιογενούς ακολουθίας. Μέχρι στιγμής, η πρωτεΐνη ακίδα έχει παράξει μια ισχυρή ανοσολογική απάντηση σε εκείνους που εμβολιάζονται, και για τα εμβόλια που έχουν αναφέρει κλινικά αποτελέσματα, υψηλή αποτελεσματικότητα της προστασίας από covid-19 νόσο.


ΠΗΓΗ: icmra.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365