Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Κορονοϊός: Τι παρενέργειες έχει το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Σε αντίθεση με τα άλλα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μόνο μία δόση

Μετά τα εμβόλια των Pfizer/BioNtech, AstraZeneca και Moderna, το επόμενο που αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρέως ενάντια στη νόσο COVID-19 είναι εκείνο της Johnson & Johnson.


Σε αντίθεση με τα άλλα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μόνο μία δόση. Αλλά σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά με τα άλλα. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στις 13 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine υπάρχουν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες του νέου εμβολίου της Johnson & Johnson.


Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι ερευνητές της Johnson & Johnson χώρισαν τυχαία 805 συμμετέχοντες, ώστε κάποιοι να λάβουν υψηλή δόση και άλλοι χαμηλή δόση του εμβολίου. Επίσης κάποιοι έλαβαν το εμβόλιο Ad26.COV2.S (σε υψηλή ή χαμηλή δόση) και άλλοι ένα εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ηλικιακές ομάδες κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής:


- υγιείς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών και

- υγιείς ενήλικες 65 ετών και άνω


Σύμφωνα με την μελέτη, το 90% και πάνω όλων των συμμετεχόντων είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα 29 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και όλοι (δηλαδή το 100% των συμμετεχόντων) είχαν αντισώματα 57 ημέρες μετά την λήψη του εμβολίου.

Ο ενθουσιασμός για το ενδεχόμενο να γίνει ο εμβολιασμός για την COVID-19 σε μία μόνο δόση και να είναι και 100% αποτελεσματικός, είναι δικαιολογημένος, θα πρέπει να περιμένετε κάποιες πιθανές παρενέργειες.


Οι πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Σύμφωνα με την μελέτη, υπάρχουν πέντε συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προέρχονται από το νέο εμβόλιο Johnson & Johnson. Αυτές ήταν πιο συχνές μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 55 ετών σε σχέση με εκείνους των 65 και άνω.


Πυρετός

Σε συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 55 ετών, αναφέρθηκε πυρετός ως παρενέργεια για το 20% εκείνων που έλαβαν χαμηλή δόση και για το 48% εκείνων που έλαβαν υψηλή δόση. Μεταξύ των 65 ετών και άνω, μόνο το 4% όσων έλαβαν χαμηλή δόση και το 10% όσων έλαβαν την υψηλή δόση ανέφεραν ότι είχαν πυρετό. «Όλες οι περιπτώσεις πυρετού εμφανίστηκαν εντός δύο ημερών μετά την ανοσοποίηση. Ο πυρετός υποχώρησε εντός 1 ή 2 ημερών», σημείωσαν οι ερευνητές στην μελέτη τους.


Κόπωση

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή Johnson & Johnson που έλαβαν χαμηλή δόση του εμβολίου, σχεδόν το 45% των 18 έως 55 ετών και σχεδόν το 30% των 65 ετών και άνω ανέφεραν την κόπωση ως παρενέργεια. Για τους 18 έως 55 που έλαβαν την υψηλότερη δόση, περίπου το 70% εμφάνισε κόπωση. Και για όσους ήταν 65 ετών και άνω και έλαβε υψηλή δόση, το 40% είχε αυτή την αντίδραση.


Πονοκέφαλος

Για τους συμμετέχοντες της μελέτης Johnson & Johnson, μεταξύ 18 και 55 ετών, περίπου το 45% στην ομάδα της χαμηλής δόσης του εμβολίου ανέφερε ότι είχαν πονοκέφαλο και το 70% στην ομάδα της υψηλής δόσης παρουσίασε το ίδιο. Ο πονοκέφαλος ήταν λιγότερο συχνός στους 65 ετών και άνω. Για όσους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έλαβαν χαμηλή δόση του εμβολίου Johnson & Johnson, μόνο το 25% εκδήλωσε πονοκεφάλους. Για όσους έλαβαν την υψηλή δόση το ποσοστό αυτό ήταν σχεδόν 35%.


Μυϊκοί πόνοι

Οι πόνοι στους μυς (μυαλγία) αναφέρθηκε ως παρενέργεια από το 40% των συμμετεχόντων ηλικίας 18 έως 55 ετών, που έλαβαν μόνο μια χαμηλή δόση του εμβολίου Johnson & Johnson. Για τους 65 ετών και άνω που έλαβαν χαμηλή δόση, το 20% ανέφερε μυαλγία. Όσο για εκείνους που έλαβαν την υψηλότερη δόση, περίπου το 60% των ατόμων ηλικίας 18 έως 55 ετών ανέφεραν αυτή την ανεπιθύμητη ενέργεια και το 25% των 65 ετών και άνω την παρουσίασαν επίσης.


Πόνος στο σημείο της ένεσης

Από τις τρεις τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες που μελετήθηκαν (εξάνθημα, πόνος και πρήξιμο) μόνο ο πόνος φάνηκε να είναι μια κοινή αντίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή εμβολίων της Johnson & Johnson. Για τους 18 έως 55 ετών, σχεδόν το 65% όσων έλαβαν χαμηλή δόση ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης και περίπου το 75% αυτών που έλαβαν υψηλή δόση. Και μεταξύ των 65 ετών και άνω, τόσο όσοι έλαβαν την υψηλή όσο και εκείνοι που έλαβαν την χαμηλή δόση, ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης σε ποσοστό 40%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365