Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Καλύβια Σκύδρας: - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Η εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του life 106,3 επανήλθε στην κανονική της ροή και γι αυτή την εβδομάδα το αφιέρωμα σε αγαπημένα μέρη του Νομού μας, αφορά τα Καλύβια του Δήμου Σκύδρας. Ένα χωριό με δραστήριους ανθρώπους που γράφουν την ιστορία τους. 


ΚΑΛΥΒΙΑ


Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Σκύδρας από τα μεγαλύτερα σε πληθυσμό. Ο οικισμός συνδέεται με τον πρώην Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την Κρύα Βρύση, το Άσπρο και τη Δάφνη.


Τα Καλύβια Νομού Πέλλας κατοικήθηκαν γύρω στα 1900. Μέχρι τότε στην περιοχή κατοικούσαν Τούρκοι στρατιώτες (ήταν στρατόπεδο τσέκων-τσερκέζων). 


Οι πρώτοι κάτοικοι είναι γηγενείς Μακεδόνες από τα γύρω χωριά την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα. Το μέρος που είναι σήμερα κτισμένα τα Καλύβια τότε ήταν περιοχή με «τούμπες», δηλαδή ήταν ψηλό μέρος χωρίς νερό, αφού η λίμνη των Γιαννιτσών «έπνιγε» την γύρω περιοχή και γι αυτό επιλέχτηκε από τους γηγενείς κατοίκους. Οι περισσότεροι ήταν ψαράδες στη λίμνη των Γιαννιτσών, η οποία έφτανε μέχρι το σημερινό χωριό Λιπαρό. 


Από τις καλύβες των ψαράδων ή κατ’ άλλους των κυνηγών, πήρε το όνομά του το χωριό. Έφτιαχναν τις καλύβες τους για να διανυχτερεύουν, με πλήθια και την οροφή με ξύλα και νερόχορτα από το βάλτο. Το 1913-14 εγκαθίστανται στα Καλύβια οικογένειες κτηνοτρόφων Βλάχων από τα Μεγάλα Λιβάδια του Πάικου. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου αλλά κυρίως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαθίστανται στα Καλύβια Ανατολικοθρακιώτες ΄Ελληνες από τη χερσόνησο της Καλλίπολης, οι οποίοι κουβαλούν μαζί τους μια βαριά κληρονομιά κι έναν εξίσου αξιόλογο πολιτισμό μ' αυτό των εντοπίων και των βλάχων κατοίκων των Καλυβίων. 


Το 1934 έρχονται και βλάχοι από το χωριό Αητομηλίτσα (Ντένισκο) της Κόνιτσας. Το χωριό μεγαλώνει ... Στη δεκαετία του 1970 μετοικούν στα Καλύβια και ορισμένες οικογένειες βλάχων από τον ΄Αγιο Γερμανό και την ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών. 


Στις 07/02/1922 αναγνωρίστηκε η κοινότητα Βάλτων που δημιουργήθηκε από τη συνένωση των χωριών Ακρολίμνης και Καλυβίων με έδρα τα Εσώβαλτα. Τα Καλύβια αποτελούσαν πια οικισμό της νέας κοινότητας. Ο συνοικισμός Καλυβίων αναγνωρίστηκε σαν αυτοτελής κοινότητα και αποσπάστηκε στις 18/12/1954(ΦΕΚ.Α19) από την κοινότητα Βάλτων.


Σήμερα η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και κυρίως η καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων (Ροδακινιές), ενώ τα τελευταία 10 χρόνια ασχολούνται με την καλλιέργεια των σπαραγγιών, καθώς επίσης και σε λιγότερες εκτάσεις με καπνά και σιτηρά. Σε μικρότερο βαθμό οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. 


Μεγάλη άνθηση την τελευταία 15ετία γνωρίζει ο κλάδος της Βιοτεχνίας ενδυμάτων, με αρκετές οικογένειες να ασχολούνται και να απασχολούν εργατικό δυναμικό. 


Το χωριό σήμερα είναι ένας σύγχρονος οικισμός με ρυμοτομία, ασφαλτοστρωμένους δρόμους, πλατείες, πάρκα, παιδικό σταθμό, δημοτικό σχολείο, νηπιαγωγείο, ΚΑΠΗ, ποδοσφαιρική ομάδα τον Απόλλωνα Καλυβίων, Αγροτικό συνεταιρισμό και αγροτικό σύλλογο και πολλά ιδιωτικά μαγαζιά για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού. Υπάρχουν δύο (2) πολιτιστικοί σύλλογοι , Ο ΑΜΥΝΤΑΣ και ο Παραδοσιακός Σύλλογος των Βλάχων, με πλούσια προσφορά στα ήθη και στα έθιμα του τόπου, καθώς και ο Αθλητικός σύλλογος ΑΠΟΛΛΩΝ με πολυετή προσφορά στον αθλητισμό του Νομού.


Προστάτης και πολιούχος είναι ο Άγιος Μηνάς και πανηγυρίζει στις 11 Νοεμβρίου. Γενικά τα Καλύβια είναι ένα χωριό που οι κάτοικοι του διατηρούν όσο τον δυνατόν περισσότερο τις παραδόσεις του τόπου, συνυπάρχουν σε αυτό άνθρωποι της προσφυγιάς , μικρασιάτες, θρακιώτες, βλάχοι και εντόπιοι, ένα μείγμα ανθρώπων με διαφορετικές αντιλήψεις και έθιμα, που καταφέρνουν όμως στο πέρασμα του χρόνου να ζούνε αρμονικά μεταξύ τους και να προσπαθούν όλοι μαζί για το καλό και την προβολή του χωριού τους .






Ροζαλία Γαβριηλίδου

http://kalyviapellas.blogspot.com/2013/07/online-tv-online-on-line.html

2 σχόλια:

  1. Έχει και η αλμωπια χωριά αξιόλογα ροζαλια..
    Μην βγάζεις μόνο από εκείνη την πλευρά.
    Εξ άλλου και εσύ από αλμωπια είσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εναλλάξ γίνονται τα αφιερώματα. Να είστε σίγουροι ότι θα έχω αφιερώματα για όλα τα χωριά μας και σε πολλά από αυτά έχουν ήδη γίνει. Είναι τιμή μου, που η γενέτηρά μου είναι η αγαπημένη μου Αλμωπία! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο
      Ροζαλία

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365